letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Over de groene prinses

Groene Prinses Reine

Hallo daar! Ik heet Reine, ik ben 34, ik woon in Antwerpen en ik waan mezelf af en toe een groene prinses. Eigenlijk houd ik gewoon ontzettend van koken en van schrijven (met schrijven – vooral kinderboeken en poëzie, maar bij uitbreiding álles wat letters bevat  – verdien ik trouwens mijn brood).

Het begon in 2010 zo te kriebelen om over koken te schrijven én om mijn vegetarische recepten te delen met geïnteresseerden dat ik startte met dit weblog. Een van de betere ideeën die ik ooit heb gehad! Want blijkbaar zijn bijzonder veel mensen op zoek naar lekkere, eenvoudige vegetarische recepten. En ik doe niets liever dan die recepten bedenken en delen.

Ik heb een zwak voor pasta, voor donkere chocolade, voor frambozen, artisjok, kappertjes en citroen. Maar mijn nieuwsgierigheid naar nieuwe ingrediënten kent geen grenzen.

Als ik niet aan het schrijven ben of niet sta te experimenteren in de keuken, vind je me wellicht met een boek in de hand (over de boeken die ik lees én schrijf bericht ik op mijn tweede blog Vol van zinnen). Of ik luister naar muziek, trek moedig baantjes in het zwembad, of ga op reis met mijn Geliefde (een getalenteerde muzikant). Tijdens onze reizen ga ik steevast op zoek naar interessante plekjes voor vegetariërs. En daar lees je dan weer over op dit blog …

Voor kinderen vanaf 6 jaar schreef ik het boekje Lam en Loebas, kleine koks, een verhaaltje over oogsten en koken met als extraatje vijf vegetarische recepten die kinderen zelf kunnen uitproberen.

In 2012 kreeg de Groene Prinses een derde plaats in de categorie ‘culinair’ bij Site van het Jaar. Maar wat me nog meer motiveert om enthousiast te blijven bloggen zijn de fantastische reacties van lezers zoals jij.

Je kunt me volgen via facebook, instagram, pinterest, twitter en bloglovin. Wil je er zeker van zijn dat je echt geen enkel recept mist? Schrijf je dan via de rechtermenubalk in op de nieuwsbrief en je krijgt een e-mail als ik een nieuw vegetarisch gerecht heb gepost.

Zowel de illustratie van de Groene Prinses als de foto zijn van de hand van mijn zus Leen De Pelseneer: een fantastische vormgeefster en illustratrice!

Groen?

Niet donkergroen, maar fris lentegroen – of dat hoop ik toch … Wat we eten heeft een grote impact op het milieu en dus probeer ik in mijn keuken enigszins ecologisch aan de slag te gaan. Dat vertaalt zich vooral in gerechten zonder vlees. Voorts gebruik ik zo veel mogelijk groenten en vruchten van het seizoen, die zo weinig mogelijk kilometers hebben afgelegd.

Maar niemand is perfect, dus belanden er ook in mijn pannen weleens exotische vruchten of groenten die zich van seizoen hebben vergist. En in de winter doe ik bijvoorbeeld een beroep op tomaten uit blik of diepvrieserwten, producten die ook behoorlijk wat energie vreten en voor afval zorgen. Tja.

Ik ben ervan overtuigd dat koken en eten in de eerste plaats leuk, lekker en gezellig moeten zijn. Zoek zelf uit hoe ver je wilt gaan, doe waar je je goed bij voelt en word vooral geen slaaf van je eigen regels. Kook met passie en eet met plezier!

Prinses?

Een echte keukenprinses ben ik allesbehalve. Professioneel koken is niet aan mij besteed. Daar heb ik niet de juiste handigheid en vaardigheden voor. Ik kook omdat ik het graag doe, omdat het een ontspannende afwisseling biedt voor alle uren die ik achter de computer doorbreng. En ik kook vooral omdat ik graag eet.

Aangezien ik een aantal jobs heb die het merendeel van mijn tijd en energie opeisen, kan ik ’s avonds geen uren doorbrengen aan het fornuis. Ik ga dus vooral op zoek naar gerechten die eenvoudig en snel te maken zijn. Nu en dan neem ik mijn tijd voor een meer uitgebreide keukensessie.

Waarom veggie?

In een notendop:
• Omdat vegetarisch eten vaak zoveel verrassender is.
• Omdat de productie van vlees enorm milieubelastend is; ze vraagt o.a. veel grond, water en energie.
• Omdat de massale consumptie van vlees het hongerprobleem in de wereld vergroot.
• Omdat de intensieve veeteelt niet bepaald zachtaardig omspringt met dieren.
• Omdat ik na jaren zonder vlees niet het gevoel heb dat ik iets mis. In tegendeel: het zou me bijzonder veel moeite kosten om nog een hap vlees te eten.

Wil je grondige informatie over de voordelen van vegetarisch eten? Kijk dan hier, op de website van Eva vzw.

Nog één ding: geloof nooit dat vegetariërs geen levensgenieters/bourgondiërs/smulpapen kunnen zijn!