letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Banaan-tahingranola vegan


In de winter eet ik het liefst havermoutpap als ontbijt; in de zomer kies ik voor granola. Lange tijd maakte ik die granola met behoorlijk wat kokosolie en ahornsiroop. En dan maar denken dat ik gezond bezig was… ;-) Dit is het resultaat van mijn zoektocht naar een granola zonder toegevoegde olie en suiker.

Er zit wel een beetje dadelsuiker in, maar het woord suiker is hier ietwat misleidend. ‘Dadelpoeder’ is eigenlijk beter, want het bestaat louter uit gedroogde en fijngemalen dadels. Het enige nadeel? Dadelsuiker is niet zo gemakkelijk te vinden. Ik koop de mijne online. Ik word niet gesponsord om dit te zeggen, ik heb gewoon nog geen ander verkooppunt gevonden ;-) Dus deel gerust in de comments als je nog andere plekken kent! Vind je het niet zo erg als er een beetje toegevoegde suiker in je granola zit, dan kun je ook kokosbloesemsuiker gebruiken.

Qua noten en zaden kun je uiteraard zoveel variëren als je maar wilt! Houd gewoon hetzelfde gewicht aan droge ingrediënten aan.

Ik serveer mijn granola met huisgemaakte sojayoghurt, vers seizoensfruit en wat hennepzaadjes en gemalen lijnzaad. Hoe eet jij hem het liefst?

PS: Maak je mijn recept? Tag me op Instagram! Ik kijk graag mee ;-)

voor ca. 500 g

Ingrediënten
• 175 g havermoutvlokken
• 25 g kokosrasp
• 50 g zonnebloempitten
• 50 g walnoten of pecannoten (in stukjes gebroken)
• 75 g amandelen (grof gehakt)
• 2 niet al te grote rijpe bananen
• 2 el dadelsuiker
• 1 tl kaneel
• 1 tl vanille-extract of -poeder (optioneel)
• 2 el goed vloeibare tahin
• 3 el rozijnen

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 150° Celsius.

Meng in een grote kom de havermout, kokosrasp, zaden en noten.

Schil de bananen en prak ze met een vork goed fijn in een kleinere kom. Voeg hierbij de dadelsuiker, kaneel, vanille en tahin en roer alles goed door elkaar.

Meng dit natte mengsel door het droge mengsel. Roer en meng goed tot alle droge ingrediënten niet meer droog zijn :-)

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Kieper het granolamengsel erop en strijk het plat.

Schuif de bakplaat in de oven en bak ca. 30 minuten. Roer elke 10 minuten goed om! Draai de oven de laatste 10 minuten naar 100° Celsius als de granola al erg bruin is. De bedoeling is dat de granola mooi kleurt en niet meer vochtig aanvoelt.

Haal de granola uit de oven en roer de rozijnen erdoor.

Laat de granola volledig afkoelen voor je hem in een glazen of blikken pot bewaart. Anders verliest hij zijn knapperigheid.

 

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS