letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Koolrabi caesarsalade vegan


Deze salade lijkt wel een kruising van drie ‘bekende’ salades: waldorfsalade, koolsla en Caesar salad. Omdat de dressing deze salade toch het meest typeert en ze de ietwat kazige en romige smaak van een ‘klassieke’ caesardressing benadert, opteerde ik maar voor die naam ;-)

Maar het belangrijkste: deze salade is heerlijk fris en voedzaam tegelijk. Een perfecte lunch.

Variaties: gebruik knolselderij of spitskool in de plaats van koolrabi.

voor 2-4 personen

Ingrediënten
• 1 kleine koolrabi of een halve grote
• 1 stengel (bleek)selderij
• 1 appel
• 2 el rozijnen
• een kneepje citroensap
• wat verse bies- of daslook (en eventueel wat bieslookbloempjes ter decoratie)

voor de dressing:
• 50 g cashewnoten (enkele uren geweekt in water)
• 100 ml havermelk (of andere plantaardige melk)
• 2 el edelgistvlokken
• het sap van een halve citroen
• 0,5 tl mosterd
• 0,5 tl knoflookgranulaat
• 1 el olijfolie
• peper en zout

• 2 handenvol rucola
• 2 sneden (zuurdesem)brood
• 1 el olijfolie

Zo maak je het
Snijd de vezelige delen van de schil van de koolrabi weg. Is de koolrabi niet meer zo jong, schil hem dan helemaal. Omdat de schil – zeker van paarse koolrabi’s – vol gezonde stoffen zit, kies ik ervoor om toch een deel van de schil te behouden. Rasp de koolrabi (je merkt dan amper dat de schil er nog aanzit).

Schil van de bleekselderij eventueel ook de grofste vezels weg. Snijd de stengel vervolgens in dunne plakjes.

Verwijder het klokhuis van de appel en snijd hem in blokjes.

Doe de geraspte koolrabi, de selderij, de appel en de rozijnen samen in een grote kom en knijp er een beetje citroensap over. Snipper er wat verse bieslook of daslook door.

Maak dan de dressing. Giet de cashewnoten af en doe ze samen met de overige ingrediënten voor de dressing in een krachtige blender. Mix tot je een gladde, romige dressing hebt. Roer ruim de helft van de dressing door de koolrabisalade.

Snijd het brood in blokjes. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de broodkorstjes aan beide kanten goudbruin.

Was de rucola en zwier hem droog. Leg voor elke portie wat rucola op een bord. Schep er flink wat koolrabisalade op en bestrooi met de broodkorstjes. Schenk er nog wat extra dressing over.

Val meteen aan! ;-)

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS