Deze vegan gebakken havermout of baked oatmeal is helemaal ondergedompeld in kerstsfeer. Want wat past er beter bij kerst dan de verwarmende smaken van cranberry’s, pecan, sinaas en kaneel? Maak deze gebakken havermout als ontbijtje voor twee of als onderdeel van een kerstbrunch.
Geen fan van klassieke havermoutpap? Probeer dan toch eens deze gebakken versie, die meer weg heeft van een soort cake dan van pap.
Als zoetmiddel gebruik ik dadelsuiker of -poeder: niets meer dan gedroogde en gemalen dadels. Kun je nergens dadelsuiker vinden? Gebruik dan kokosbloesem- of ruwe rietsuiker.
Vrolijk kerstfeest!
voor 2 personen als ontbijt of voor 4 personen als onderdeel van een brunch
• 1 el gemalen lijnzaad + 3 el haver- of amandelmelk
• 2 el gedroogde cranberry’s
• 2 appels
• 100 g havermoutvlokken
• 3 el speltbloem
• 20 g dadelsuiker (gebruik eventueel kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker)
• 1 tl gemalen kaneel
• een snuifje zout
• 1/2 tl baking soda
• 175 ml haver- of amandelmelk
• 15 g gesmolten kokosolie + extra om in te vetten
• 1 tl appelazijn
• de zeste van een halve (biologische!) sinaasappel
• ca. 15 halve pecannoten (of walnoten als je een ‘lokale’ noot verkiest)
Zo maak je het
Meng het gemalen lijnzaad met de 3 eetlepels havermelk en laat een halfuurtje rusten.
Week de gedroogde cranberry’s ongeveer 30 minuten in heet water. Giet ze vervolgens af en laat ze goed uitlekken.
Verwarm de oven voor op 175° Celsius.
Vet een ovenschaal van ca. 20 bij 15 cm (of twee kleinere schaaltjes) in met wat kokosolie.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Verdeel de appelblokjes en de cranberry’s over de bodem van de ovenschaal.
Doe de havermoutvlokken en de speltbloem in een mengkom. Voeg de dadelsuiker, de kaneel, het snuifje zout en de baking soda toe. Roer alles goed door elkaar.
Voeg vervolgens de havermelk, de gesmolten kokosolie, het lijnzaadmengsel, de appelazijn en de zeste van sinaasappel toe. Roer alles kort, maar krachtig door elkaar.
Giet het beslag over het fruit in de ovenschaal. Schik de pecannoten op het beslag en schuif de schaal in de oven. Laat 20 tot 30 minuten bakken, tot de havermout gerezen is en goudbruin kleurt.
Laat de gebakken havermout 5 à 10 minuten afkoelen en eet hem dan warm op.
Het lijnzaadmengsel is uit het recept verdwenen, maar ik ga er vanuit dat het samen met de andere natte ingrediënten toegevoegd moet worden.
Ik had niet alles in huis en experimenteerde wat met een ei ipv het lijnzaadmengsel, bakpoeder ipv baking soda en een scheutje sinaasappelsap ipv appelazijn en sinaasappelzeste.
Het staat in de oven nu. Ik hoop dat het goedkomt, want het lijkte niet veel te rijzen en het lukte me niet om alle appel te bedekken met het havermoutmengsel…
Intussen hebben we de gebakken havermout geproefd en het is echt heel goed gelukt. Superlekker, en het is helemaal goed gekomen met de verhouding fruit/havermoutmengeling.
Dankjewel voor dit recept!
@ Saskia: oei, ja, inderdaad: het lijnzaadmengsel hoort bij de andere natte ingrediënten. Bedankt om het op te merken; ik pas het nog aan! :-)
Fijn dat het is goed gekomen en dat het heeft gesmaakt :-)