letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Vegan borsjtsj met een rokerige toets vegan


Borsjtsj is de typisch Slavische rodebietensoep die makkelijker te maken valt dan uit te spreken ;-) Traditioneel wordt deze soep met rundvlees of runderbouillon gemaakt en opgediend met zure room, maar ik kies uiteraard voor een puur plantaardige versie.

Dankzij de zoete, zure en rokerige smaaktoetsen heeft deze soep een heerlijk complex karakter. Bovendien zit ze propvol vitaminen en mineralen. Dien je de soep op met de piroshki die ik onlangs deelde, dan heb je een meer dan vullende maaltijd!

voor 4-6 personen

Ingrediënten
• 1 flinke scheut olijfolie
• 1 kleine rode ui, gesnipperd
• 100 g spitskool
• 1 middelgrote wortel
• 1 stengel selderij
• 500 g rode biet (rauw!)
• 2 l groentebouillon
• 2 el tamari
• 2 el appelazijn
• 1 el rietsuiker of kokosbloesemsuiker
• 1 laurierblad
• 2 tl vloeibare rook
• peper en zout

• een klein bosje verse dille, fijngehakt

Zo maak je het
Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote kookpan en stoof de uisnippers tot ze glazig zijn.

Snijd intussen de spitskool in fijne reepjes. Schil de wortel en snijd hem, net als de selderij, in kleine blokjes.

Voeg de groenten bij de ui en laat ze een tiental minuten zachtjes stoven.

Schil de rode biet en rasp hem. Zorg ervoor dat je ook al het sap opvangt.

Voeg de groentebouillon, de geraspte biet + sap, de tamari, de appelazijn, de suiker, het laurierblad en de vloeibare rook toe aan de kookpan. Breng aan de kook en laat de soep gedurende ongeveer drie kwartier zachtjes koken, of tot de groenten volledig gaar zijn.

Breng de soep op smaak met peper en zout. Schep ze in kommen en bestrooi met fijngehakte dille.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS