letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


The Green Kitchen at Home

The Green Kitchen at Home1
Jaren geleden belandde ik als prille blogger op de blog Green Kitchen Stories van het Zweeds-Deense koppel David Frenkiel en Luise Vindahl. Ik was meteen verkocht. Een website vol vegetarische gerechten die prachtig in beeld waren gebracht. Ik vinkte de blog aan als favoriet en keerde geregeld terug voor een flinke portie inspiratie.

Intussen zijn David en Luise wereldwijd bekend, onder andere omdat ze vier kookboeken vol verrukkelijk veggie lekkers op de markt brachten. De vierde telg, The Green Kitchen at Home, is sinds vorige week als Nederlandstalige editie verkrijgbaar.

The Green Kitchen at Home2
Heerlijk haalbaar

Eigenlijk kook ik de laatste jaren nog maar zelden uit kookboeken. Nochtans is mijn kookboekenrek flink gevuld. Ik beschouw ze als een heerlijke inspiratiebron, maar ga ten slotte meestal zelf aan de slag om een recept te bedenken. Maar toen ik The Green Kitchen at Home in handen kreeg, had ik toch meteen zin om de gerechten écht te maken. Misschien omdat alles er niet alleen heel lekker uitziet, maar ook ontzettend haalbaar.

Dat was dan ook het opzet van David en Luise: een kookboek maken met gerechten die vaak bij hen op tafel verschijnen, vooral op doordeweekse dagen. Als je weet dat hun gezin drie kleine spruiten telt, begrijp je dat die gerechten maar beter niet al te bewerkelijk zijn.

Het geheim van de auteurs om snel een voedzame en smakelijke maaltijd op tafel te zetten? Voorbereiden! In het hoofdstuk ‘Koelkastfavorieten’ geven David en Luise recepten voor voedingswaren die ze in grote hoeveelheden koken en in de koelkast bewaren. Het zijn de bouwstenen waarmee ze later een maaltijd samenstellen. Denk aan hummus, pesto, gekookte linzen en quinoa, flensjesbeslag en tomatensaus.

DSC_0119
Uitgetest en goedgekeurd

The proof of the pudding is in the eating. Aan de slag dus! Ik maakte gisterenavond in een kleine veertig minuten voortreffelijke spinazieflensjes (oh, die kleur!) met romige kikkererwten en paddenstoelen. En terwijl ik dit schrijf, vult onze flat zich met de geur van boekweit-bananenbrood met chocolade, dat me amper twintig minuten werk kostte. Ik ben alvast overtuigd om nog veel meer recepten uit The Green Kitchen at Home uit te proberen.

Tijdens de boekvoorstelling in Antwerpen, waar David en Luise zelf aanwezig waren en bijzonder sympathiek over hun boek vertelden, proefde ik trouwens al meer lekkers uit het boek. Enkele favorieten die met stip op mijn ‘zelf maken!’-lijstje staan? Erwtjes-broccolisoep met munt en puy-linzen, Midden-Oosterse salade met bloemkool en linzen, Pittige chermoula-aubergine met kikkererwten, en Quinoa-notenrepen met chocolade.

Plant-aardig
Om af te sluiten nog een noot voor wie veganistisch eet: David en Luise koken vegetarisch en maken dus gebruik van eieren en kaas, maar tal van hun gerechten zijn volledig plantaardig. En als dat niet zo is, geven ze vaak suggesties in de kantlijn om ingrediënten te vervangen. Want zo aardig zijn ze nu eenmaal :-)

The Green Kitchen at Home van David Frenkiel & Luise Vindahl, uitgeverij Becht, 2017

5 Responses leave one →
  1. september 12, 2017

    Ik probeerde ook al vanalles uit! Dat groene soepje: maken! Het is heerlijk!!!

  2. september 12, 2017

    Waw, zo mooi! Ik heb “The Green Kitchen” uit 2014 en daar kook ik graag uit, maar ik ga precies ook eens op zoek moeten naar deze. De foto op je instagram ziet er ook prachtig uit, trouwens. Was het even lekker als het eruit ziet? :)

  3. de groene prinses permalink*
    september 12, 2017

    @Lies: leuk hè! En dat groene soepje is inderdaad fantastisch :-)

  4. de groene prinses permalink*
    september 12, 2017

    @Dorien: oh, dank je wel voor het compliment. Maar de foto in het boek is nog vele malen mooier, hoor! ;-) En ja, het was absoluut heel lekker! Een frisse, verrassende combinatie.

  5. september 13, 2017

    Oh, zalig! Ik vind het nog altijd jammer dat ik niet bij de boekpresentatie kon zijn…
    Deze week ben ik aan het koken uit ‘The Green Kitchen Travels’, ook een geweldig boek!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS