letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Noedels met Thaise basilicum & edamame vegan

noedels met Thaise basilicum edamame en tofoe Groene Prinses
Heb je al ooit met je hand door een bosje Thaise basilicum gewoeld? De geur die vrijkomt, is bedwelmend. En hetzelfde geldt voor de smaak. Het is moeilijk om het intense aroma precies in woorden te vatten. Je proeft wel wat verwantschap met de ‘gewone’ basilicum, maar tegelijkertijd ontdek je vleugjes anijs, dragon en munt. Dit complexe kruid komt naar mijn gevoel het best tot zijn recht in eenvoudige, Aziatisch getinte gerechten. Zoals in deze noedelsalade, die lekker verfrissend is op warme zomerdagen.

Ik knijp flink wat limoensap in de pesto, omdat ik nu eenmaal gek ben op zuur. Niet zo’n citrusfan? Voeg dan gerust wat minder sap toe.

PS: sinds enige tijd ben ik geregeld actief op Instagram. Volg me voor meer foto’s van vegetarisch lekkers, restaurantbezoekjes, plantjes en andere fijne dingen des levens ;-)

voor 2 personen

Ingrediënten
• 1 grote komkommer
• 150 g rijstnoedels
• 200 g edamameboontjes, gedopt

voor de tofoe:
• 200 g tofoe, in blokjes
• 2 tl geroosterde sesamolie
• 2 el tamari
• olijfolie

voor de pesto:
• een flinke bos Thaise basilicum
• 2 el geroosterde pinda’s (ongezouten!)
• het sap van 1 limoen
• ca. 8 el olijfolie
• 1 teen look, gepeld en grof gehakt
• peper en zout

Zo maak je het
Meng de sesamolie en de tamari door elkaar en schep de marinade over de tofoeblokjes. Laat ze minstens een halfuur marineren.

Was de komkommer en snijd hem met een spiraalsnijder in lange dunnen slierten. Heb je geen spiraalsnijder? Dan kun je ook komkommerreepjes snijden met een scherp mes of met een mandoline.

Breng een ruime kookpan met water aan de kook. Voeg de noedels toe en kook ze volgens de instructies op de verpakking. Giet de noedels af en spoel ze onder de koude kraan. Laat ze goed uitlekken. Meng ze daarna in een grote kom met de komkommernoedels.

Breng een steelpan met water aan de kook. Voeg een schepje zout toe aan het water. Blancheer de edamameboontjes een vijftal minuten of tot ze beetgaar zijn. Giet ze af en laat ze schrikken onder de koude kraan. Doe ze bij de noedels in de kom.

Doe voor de pesto de Thaise basilicum, de pinda’s en de look in een keukenmachine of hakmolentje. Mix tot een grove pasta. Voeg beetje bij beetje de olijfolie en het limoensap toe tot je pesto de gewenste consistentie heeft. Misschien heb je wat meer of wat minder nodig. Breng de pesto op smaak met peper en zout.

Roer de pesto door de noedels en de groenten.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de tofoeblokjes aan beide kanten goudbruin.

Schep de noedels in twee kommen en verdeel de tofoeblokjes erover. Serveer meteen.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS