letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Noedelsoep vol lentelust vegan

vegetarische noedelsoep vol lentelust Groene Prinses
De Vietnamese keuken lijkt aan een opmars bezig in onze Westerse contreien. Op blogs die ik volg zie ik al geruime tijd recepten voor allerlei Vietnamees lekkers verschijnen en in mijn eigen stad, Antwerpen, is er na Bún onlangs een tweede Vietnamees street food-restaurant geopend: Pho 61. Ik eet er graag de vegetarische phở, een geurige noedelsoep met verse kruiden.

Het is precies die soep die me inspireerde om aan de slag te gaan in mijn keuken en een heel eigen versie te creëren, mijn persoonlijke vegetarische phở, zeg maar. Hoewel: ik heb geen idee hoe de regels van de Vietnamese kookkunst werken. Qua authenticiteit scoort mijn creatie wellicht niet al te hoog, dus noem ik ze veiligheidshalve maar gewoon ‘noedelsoep’. Vól lentelust, weliswaar. Want ik wilde met mijn soepje een ode brengen aan frisse lentesmaken. Vandaar de radijsjes en de jonge spinazie.

Voor verse doperwtjes is het nog net een tikje te vroeg, dus gebruikte ik er uit de diepvriezer. Maar oh, ik kan niet wachten om het nog eens te maken met de kraakverse broertjes, recht uit de dop. En een handjevol groene aspergestukjes erbij lijkt me ook niet te versmaden … Kom op, lente, laat alles maar flink groeien nu!

vegetarische noedelsoep vol lentelust 2 Groene Prinses
voor 2 personen

Ingrediënten
voor de bouillon:

• 1 el (kokos)olie
• 1 kaneelstokje
• 2 anijssterretjes
• 2 kruidnagels
• 1 teen look, gepeld en doormidden gesneden
• 4 schijfjes verse gemberwortel, de schil verwijderd
• 1,5 l sterke groentebouillon

• 250 g rijstnoedels
• 250 g tofoe
• 1 el tamari, shoyu of andere sojasaus
• 1 el (kokos)olie
• ca. 20 radijsjes, gewassen en in schijfjes
• ca. 50 g jonge spinazieblaadjes, gewassen en de dikke stelen verwijderd
• een flinke handvol erwtjes (vers of diepgevroren)
• 1 chilipeper, de zaadjes verwijderd en fijngehakt
• 2 lente-uitjes, in ringetjes

serveer met:
• 1 limoen, in kwartjes
• een flinke handvol verse koriander en eventueel (Thaise) basilicum
• sojasaus en chilisaus naar smaak

Zo maak je het
Maak eerst de bouillon. Verhit een eetlepel (kokos)olie in een ruime kookpan. Doe het kaneelstokje, de anijssterren en de kruidnagels erbij en bak de specerijen al roerende tot ze geurig zijn. Voeg de look en de gember toe en bak heel eventjes mee. Giet de bouillon erbij en laat het geheel minstens een halfuur – maar liever langer – zachtjes koken.

Zeef de bouillon of schep de specerijen er met een schuimspaan uit.

Snijd de tofoe in blokjes en laat ze een 20-tal minuten marineren in de tamari of shoyu.

Kook de rijstnoedels gaar volgens de instructies op de verpakking en spoel ze af onder koud water.

Verhit de resterende eetlepel olie in een koekenpan en bak de tofoeblokjes langs beide kanten goudbruin.

Blancheer de erwten een paar minuten in de hete groentebouillon. Een erwt heeft niet veel nodig om te garen; kook ze dus zeker niet te lang!

Verdeel de rijstnoedels over twee grote kommen. Scheur de spinazieblaadjes erover. Verdeel ook de radijsjes, de tofoeblokjes, de chilipeper en de lente-uitjes over de kommen.

Schep nu de hete bouillon in de kommen.

Serveer de soep met de limoenkwartjes en de kruiden. Pers wat sap uit in je kom, verscheur flink wat koriander en basilicum en voeg naar eigen smaak eventueel nog wat soja- of chilisaus toe.

Eet de noedels met stokjes en gebruik een grote lepel om het vocht en de erwtjes op te lepelen. Smakelijk!

2 Responses leave one →
  1. april 17, 2016

    Amai, dit ziet er heerlijk uit! Ik ben een grote fan van Aziatisch eten, maar dit soort noedelsoep maakte ik nog nooit zelf… ik ga toch maar eens aan de slag met jouw receptje binnenkort ;-)

  2. de groene prinses permalink*
    april 18, 2016

    Dank je wel, Silke! Laat zeker weten of het gesmaakt heeft! ;-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS