letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Havermoutpap & snelle kumquatmarmelade vegan

havermoutpap1 ©Groene Prinses
Voor mij bestaan er twee soorten havermoutpap. Er is de uiterst simpele versie die ik maak op ochtenden dat ik me moet haasten. Ik warm snel wat havermout met amandelmelk op en giet er een scheut ahornsiroop over. In het beste geval strooi ik er walnoten en rozijnen, stukjes dadel of gedroogde abrikoos over.

Op ochtenden dat ik meer tijd heb, wordt havermoutpap echter een heel ander verhaal. Dan maak ik luxeversies met gestoofd fruit of snelle compote, geroosterde noten en een uitgekiende mix van specerijen. De fluwelige pap laat zich zo goed met allerlei smaakmakers combineren, dat je kunt blijven experimenteren.

Onlangs liet ik me in de biowinkel verleiden door feloranje kumquats. De juweeltjes onder de citrusvruchten, zeg maar. Samen met wat honing maak je er in no time een lekkere marmelade van. Ik gebruikte oranjebloesemhoning, maar andere honing kan natuurlijk net zo goed. En veganisten kunnen aan de slag met rijst- of tarwestroop. Dan heb je misschien wel wat meer nodig, aangezien die stropen minder zoet zijn dan honing.

Geen liefhebber van havermoutpap? Deze kumquatmarmelade is ook heerlijk bij pannenkoekjes of op toast. En ik kan me voorstellen dat hij ook zalig smaakt bij chocolademousse.

Wat zijn jullie favoriete toppings voor havermoutpap?

voor 2 porties

Ingrediënten
• ca. 15 (biologische!) kumquats
• 1 flinke eetlepel (oranjebloesem)honing (of een beetje meer rijst- of tarwestroop)

• 75 g fijne havermout
• 500 ml amandelmelk
• 0,5 tl kaneelpoeder
• 1 vanillestokje

• een handjevol amandelen

Zo maak je het
Was de kumquats goed. Snijd ze in schijfjes en verwijder de pitjes. Vang zo goed mogelijk het sap op tijdens het snijden.

Doe de kumquatschijfjes en hun sap in een steelpannetje. Doe er de honing bij en laat alles op een zacht vuurtje ongeveer een kwartier inkoken. Roer geregeld en let op dat het goedje niet aanbrandt!

Verwarm de oven voor tot ca. 200° Celsius. Strooi de amandelen op een bakplaat en rooster ze enkele minuten in de oven tot ze lichtbruin kleuren. Houd ook hier goed in de gaten dat ze niet aanbranden! Je kunt de amandelen ook in de pan roosteren, maar ik vind het dan moeilijker om ze gelijkmatig te garen.

Neem een tweede steelpan. Doe daarin de havermout, de amandelmelk, het kaneelpoeder en het opengesneden vanillestokje. Gebruik je een ‘nieuw’ vanillestokje, schraap er dan eerst de zaadjes uit en doe ze bij de pap. Ik gebruik echter meestal een ‘leeg’ vanillestokje waarvan ik de zaadjes eerder gebruikte voor een ander recept. De vanillesmaak trekt toch nog lekker in de pap.

Laat de havermout op een zacht vuurtje indikken tot de gewenste consistentie.

Verdeel de pap over twee kommetjes. Schep de marmelade erop en strooi de amandelen erover. Smakelijk!

One Response leave one →
  1. januari 22, 2016

    Klinkt heerlijk :-)
    Als ik kumquats tegenkom in de biowinkel koop ik er eens zodat ik het kan proberen!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS