letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Amaranthrepen met amandel & abrikoos vegan

amaranth-haverreep ©Groene Prinses
Het is intussen bijna vier jaar geleden dat ik het recept voor dadel-walnoot-haverrepen postte. En ook al vind ik ze nog altijd heerlijk, het is tijd voor een nieuwe reep. Eentje met gepofte amaranth! Eh, wat?! Amarant ziet eruit als graan, maar is eigenlijk zaad, net als quinoa. Het zit boordevol eiwitten en mineralen. De gepofte versie (die je in de meeste biowinkels wel vindt) is een lekkere toevoeging aan granola, muesli en repen.

Deze repen zijn behoorlijk machtig en rijk aan (weliswaar natuurlijke) suikers; smul er dus van met mate!

O ja, ze kruimelen ook behoorlijk. Je eet ze dus maar beter niet op je gloednieuwe zitbank ;-)

voor ca. 10 repen

Ingrediënten
• 100 g kleine havervlokken
• 25 g gepofte amaranth
• 50 g gehakte amandelen
• 40 g ‘zachte’ gedroogde abrikozen (ongezwaveld!)
• 2 flinke el notenpasta (gemengde noten, hazelnoot of amandel)
• 2 flinke el kokosolie
• 50 g rijststroop
• 2 el ahornsiroop
• 50 g pure chocolade (minstens 72%)

Zo maak je het
Verwarm de oven voor tot 175° Celsius.

Pureer de abrikozen in de blender tot een grove puree. Als je abrikozen redelijk taai en hard zijn, laat je ze het best eerst een poosje weken in lauwwarm water.
Doe de havervlokken, de amaranth en de amandelen in een kom. Roer door elkaar.

Doe de kokosolie, de rijststroop, de ahornsiroop en de notenpasta in een steelpan. Verwarm op een zacht vuurtje tot alles vloeibaar is. Roer de abrikozenpuree erdoor en meng dan alles door het haver-amaranthmengsel.

Bekleed een vierkante of rechthoekige bakvorm met bakpapier. Doe het granolamengsel erin en druk het stevig aan. Bak in de oven gedurende ca. 30 minuten. Controleer regelmatig of je repen niet aanbranden.

Haal de bakvorm uit de oven en laat een vijftal minuten staan. Maak met een mes inkepingen, zodat je de repen later kunt afbreken. Haal het geheel, met bakpapier en al, uit de bakvorm en laat helemaal afkoelen op een taartrooster.

Smelt de chocolade au bain-marie. Sprenkel de gesmolten chocolade over de afgekoelde repen. Laat de chocolade hard worden en breek de repen in stukken. Bewaar ze in een afgesloten blik.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS