letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Veggie in Warschau

warschau ©Groene Prinses
Reizen is een van de leukste manieren om vooroordelen te ontkrachten. Tot voor kort riep Polen grijze en sombere beelden bij me op. Een paar dagen Warschau en ik weet wel beter! Goed, het prachtige weer zat er ongetwijfeld voor iets tussen, maar de stad is hoe dan ook bruisend en kleurrijk. En wat me vooral tonnen vakantievreugde opleverde: Warschau herbergt, tegen al mijn verwachtingen in, een hele rist vegetarische restaurantjes!

De klassieke Poolse keuken is dol op vlees, maar blijkbaar verwelkomt de universiteitsstad graag nieuwe invloeden. Het lijstje met veggierestaurantjes dat ik samenstelde door websites als de Happy Cow en Warsaw Foodie uit te pluizen, was helaas te lang voor de tijd die we hadden, maar ik presenteer graag de adresjes waar we volop genoten.

bistro charlotte ©Groene Prinses
Bistro Charlotte

Op de kaart van Bistro Charlotte vind je hier en daar wel wat vlees, maar vegetariërs kunnen er prima terecht voor ontbijt, lunch of lekker gebak. Omdat we het kraakverse brood en de zachte croissants in deze bistro ‘Franse stijl’ zo lekker vonden, gingen we er twee keer ontbijten.

Bij het broodmandje horen potten vol jam en choco van het huis. Een decadente tip: besmeer je croissant eerst met een laagje witte choco en dan met een laagje frambozenjam. Een kopje thee van Mariage Frères erbij maakt het helemaal af.

Lazienki park ©Groene Prinses
Als je gaat brunchen bij Bistro Charlotte kun je daarna meteen naar het prachtige Łazienki-park wandelen. Op zondag kun je er om 12 u en om 16 u bij het Chopin-monument genieten van een gratis pianoconcert in de openlucht.

Stare Miasto ©Groene Prinses
Vege Miasto

De eerste avond belandden we bij Vege Miasto, op een boogscheut van onze verblijfplaats én de oude stad. Alles is er 100% plantaardig en bijna alle gerechten kunnen glutenvrij  worden geserveerd. Het was moeilijk kiezen, omdat alles op de kaart zo lekker leek. Ik koos voor een stoverij van aubergine en tomaten, met rijst en een slaatje erbij, en dat smaakte goed. Het is hier niet heel groot en redelijk druk, dus ga op tijd als je een plekje wilt!

veg deli1 ©Groene Prinses
Veg Deli

Dit restaurantje in de universiteitsbuurt stal nog net een tikje meer mijn hart dan het bovenstaande plekje. We lunchten er lekker rustig op het terras in de schaduw van wat bomen. Veg Deli is stijlvol, maar sympathiek, en de gerechten – die steevast mooi werden gepresenteerd – deden me watertanden. Als voorafje at ik balletjes van aubergine en mozzarella met citroen en grof zeezout. Daarna volgde een verfrissende salade met quinoa, avocado en sinaasappel en tot slot smulde ik nog van een oogstrelend dessert met granaatappel, framboos en witte chocola (valt het op dat ik van die combinatie hou? ;-).

veg deli2 ©Groene Prinses
Mijn Geliefde koos voor het lunchmenu. Voor een bijzonder zacht prijsje kreeg hij een aromatische wortelsoep en een spaghetti met balletjes van rode bonen voorgeschoteld. In onze glazen glinsterden limonades van lavendel en munt met limoen.

Terwijl ik dit schrijf, kan ik maar één ding denken: hier wil ik nog een keer eten!

Tel Aviv Deli ©Groene Prinses
Tel Aviv Café

Nog een adresje waar ik het liefst álles op de kaart wilde proeven: falafel, hummus, salades, moussaka, veggie shoarma, burgers met aardappelen uit de oven … Wie van de Midden-Oosterse of mediterrane keuken houd, kan Tel Aviv simpelweg niet overslaan. Alles is veganistisch en zit barstensvol smaak. Een pita falafel overstijgt hier beslist de doorsnee ‘fast food‘.

Je kunt ook kiezen voor een buffetformule, waarbij je je bord à volonté mag vullen met allerlei mediterrane salades.

Blikle ©Groene Prinses
Blikle

Ik heb niet alleen een zwak voor vegetarische restaurantjes, maar ook voor belle époque-achtige tearooms die sinds jaar en dag exquise gebakjes serveren. In Warschau is Blikle the place to be. Je vindt er een hele keur aan taartjes, maar de specialiteit van het huis is de pączek: gefrituurd gistdeeg gevuld met subtiele rozenjam en gedecoreerd met gekonfijte sinaasappelstukjes. Niet gezond, maar zó lekker :-) Er zijn verschillende vestigingen in de stad, maar wij gingen naar het ‘hoofdhuis’ op de Nowy Swiat.

(Voor alle duidelijkheid: op de foto rechts zie je niet het interieur van Blikle, maar wel de koepel van de imposante Politechnika Universiteit.)

Meer Pools eetplezier?
Er valt nog veel meer culinairs te ontdekken in Warschau, dus ik wil beslist nog eens terug. Dat je er voor een maaltijd slechts een fractie betaalt van wat je hier uitgeeft, maakt de restaurantbezoekjes trouwens extra leuk.

Heeft er iemand ervaringen met het veggie-aanbod in andere Poolse steden? Of is Warschau de (heerlijke) uitzondering?

4 Responses leave one →
 1. juli 6, 2015

  Je hebt weer zo’n mooi artikel gemaakt van je citytrip met prachtige foto’s ook! Allemaal tips die ik ga bewaren voor als dochterlief wat groter is. ;-)

 2. juli 6, 2015

  Hé prinses, dank voor je tips. Ik trek eind juli naar Warschau voor een reportage over de stad en meer bepaald de architectuur. Extra tips zijn altijd welkom!
  En natuurlijk passeer ik langs je getipte adresjes :).

  Veel groeten,
  Helga

 3. Karl permalink
  juli 7, 2015

  Heel leuk artikel en wat een verrassing dat Warschau zoveel vegetarisch te bieden heeft. Vegetarisch rukt echt wel op in vele steden over heel de wereld, mooie en boeiende evolutie.

 4. de groene prinses permalink*
  juli 18, 2015

  @Helga: sorry voor mijn late reactie… Op vlak van architectuur is Warschau zeker een boeiende en gevarieerde stad! Extra tips? Goh, het was heel mooi weer toen wij er waren, dus we hebben vooral veel rondgewandeld en zo de stad verkend. Veel plezier! Ik ben benieuwd naar jou ervaringen!

  @Leen en Karl: dank je wel voor jullie fijne reacties!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS