letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Mediterrane bloemkoolcouscous vegan

mediterrane bloemkoolcouscous ©Groene Prinses
Er zijn maar weinig groenten die ik niet lekker vind, maar de ene groente scoort al wat hoger op mijn favorietenlijstje dan de andere. Bloemkool is niet mijn beste maatje. Ook al kan ik weleens genieten van bloemkool met kaassaus uit de oven, ook al heb ik in een van mijn kookboeken een heerlijke tajine van bloemkool en dadels staan en ook al vind ik mijn eigen bloemkoolcurry best lekker, in de winkel grijp ik zelden spontaan naar deze koolsoort.

Wat er nog bij komt, is dat mijn Geliefde een hekel heeft aan bloemkool. Als we de witte bloem in ons groentepakket aantreffen, moeten we dus altijd even zuchten. Gelukkig is er één bloemkoolgerecht dat ik ronduit fantastisch vind: bloemkoolcouscous! Je hebt bij dit gerecht helemaal niet meer het gevoel dat je bloemkool aan het eten bent en de groentekruimels zijn een prima drager voor allerlei smaakmakers.

Op het internet vind je een hele reeks recepten voor bloemkoolcouscous, maar ik voeg er toch nog graag mijn favoriete bereidingswijze aan toe. De halfgedroogde tomaatjes kun je vervangen door artisjokhartjes; het resultaat is minder kleurrijk, maar wel minstens even lekker. Ze samen gebruiken kan natuurlijk ook.

Bloemkoolcouscous is erg geliefd bij mensen die koolhydraatarm willen eten, maar ik eet deze salade graag als lunch met wat stevig zuurdesembrood erbij.

voor 2 personen als lichte lunch of 4 personen als bijgerecht

Ingrediënten
• 1 kleine bloemkool, in roosjes
• 2 stengels (bleek)selderij
• 3 el rozijnen
• ca. 15 halfgedroogde tomaatjes op olie (en/of artisjokhartjes)
• 2 el gezouten kappertjes
• 2 el pijnboompitten
• 1 flinke handvol verse basilicumblaadjes
• 20-tal verse muntblaadjes

• 2 el appelazijn of citroensap
• 3 el lekkere olijfolie
• zwarte peper
fleur de sel

Zo maak je het
Laat de gezouten kappertjes weken in een kommetje met water om het teveel aan zout kwijt te raken.

Was de bloemkoolroosjes en laat ze goed uitlekken. Doe ze in een keukenmachine en pulseer tot de bloemkool zo fijn is dat hij op couscous lijkt. Doe de bloemkoolcouscous in een ruime kom.

Schil de vezels van de selderij en snijd hem in kleine halve maantjes. Voeg de selderij samen met de rozijnen en de halfgedroogde tomaatjes toe aan de couscous.

Klop voor de dressing het citroensap of de azijn krachtig door de olijfolie. Roer de dressing door de couscous.

Giet de kappertjes af en spoel ze nog even na. Hak de muntblaadjes fijn en scheur de basilicum in kleine stukjes. Voeg de kappertjes en de kruiden toe aan de couscous.

Breng op smaak met flink wat zwarte peper en een beetje fleur de sel. Voeg niet te veel zout toe, want de kappertjes zullen ook nog wat zout zijn.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en strooi ze vlak voor het serveren over de couscous.

3 Responses leave one →
 1. Margot permalink
  mei 5, 2015

  Ik heb hetzelfde met bloemkool! Maar ga het dankzij recept de uitdaging graag aan!

 2. mei 6, 2015

  Ik heb al een of twee keer bloemkoolcouscous gegeten en vond het toen écht niet lekker. Maar ik waag me graag eens aan jouw versie! Zodra ik terug een keukenmachine heb, test ik het eens uit. :)
  Geroosterde bloemkool is hier voorlopig het favoriete bloemkoolgerecht. In schijfjes snijden en besprenkelen met kruiden en olie. Wreed simpel en heel lekker.

 3. de groene prinses permalink*
  mei 11, 2015

  @Margot en Kelly: hopelijk kan deze bloemkoolcouscous jullie overtuigen! ;-)
  Geroosterde bloemkool lukt mij dan meestal weer niet zo goed… Ik vind het altijd moeilijk om daarbij een evenwicht te vinden tussen ‘gaar genoeg’ en ‘niet verbrand’ :-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS