letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


40 dagen zonder suiker (maar mét popcorn)

popcorn ©Groene Prinses
Mijn 40 dagen zonder suiker (eigenlijk waren het er 46) liggen al ruim 14 dagen achter me. Alles ‘mag’ weer. Of toch niet? Met deze blogpost blik ik even terug en denk ik na over hoe het nu verder moet …

De pluspunten
Ook al heb ik niet zo heel veel moeite gehad om de 40 dagen zonder suiker vol te houden, toch kijk ik een beetje met gemengde gevoelens naar deze ‘uitdaging’ terug. Er zijn zeker positieve kanten aan verbonden. Als je 40 dagen zonder suiker eet, weet je na verloop van tijd haast blindelings welke producten je moet vermijden en welke je naar hartenlust kunt eten. Je raakt als het ware ‘geroutineerd’. Je staat er ook even grondig bij stil dat er massa’s producten met overbodige toegevoegde suikers zijn. Bovendien stimuleerde deze periode me om heel wat alternatieve bakexperimenten aan te vatten. Zo ontdekte ik dat gebakjes zonder suiker ook super lekker kunnen zijn.

… en de minpunten
Wat voor mij toch niet zo goed werkt, is om dingen echt te ‘verbieden’. Eigenlijk at ik sowieso al niet heel veel suiker. Dat ging altijd prima. Nu ik geen suiker meer mocht eten, kreeg ik echter opeens zin in dingen waar ik anders nooit naar zou verlangen. Op restaurant zei ik plots tegen mijn geliefde: ‘Oh, kijk, al die mensen eten een dame blanche.’ Waarop hij reageerde dat hij me nog nooit eerder een dame blanche had weten eten. En toen we in Brussel waren begon ik een hele uiteenzetting over de pralines van Pierre Marcolini. Wat niet mag, wordt aantrekkelijk … Ik ben er dus veel meer voorstander van om suiker te beperken in plaats van te verbieden.

En nu?
Zoals ik al zei, had ik – ondanks het verlangen naar vreemde zoetigheden – eigenlijk weinig moeite om de 40 dagen vol te houden. Maar van zodra de 40 dagen voorbij waren, werd het opeens ontzettend moeilijk om me ‘in te houden’. Goed, het was Pasen en dan zie je óveral chocolade, en na Pasen maakte ik twee tripjes naar heel erg zoete steden en op reis wil ik altijd de lokale keuken inclusief zoetigheden ontdekken. Ik roep dus een hele hoop verzachtende omstandigheden in. Maar toch… na een compleet verbod is het moeilijk om weer een evenwicht te vinden. Terwijl dat evenwicht er vroeger wel was. Geen suikerverbod dus meer voor mij. Wat wel? Zo weinig mogelijk suiker eten en kiezen voor volwaardige producten, én af en toe bij de juiste gelegenheid een beetje decadent genieten.

En hoe zit het nu met die popcorn?
Als ik ’s avond tv kijk, vind ik het leuk om nog iets kleins te knabbelen. In de suikerloze dagen koos ik dan voor nootjes, rozijnen, zelfgemaakte suikervrije koekjes of … popcorn! Popcorn is ongelofelijk gemakkelijk te maken. Je doet een laagje (olijf)olie een een grote kookpan. Je kiepert er een laagje popcorn over en je zet de pan met deksel op het vuur. Na een poosje begint de mais te poppen en heb je een pan vol verse popcorn die je kunt kruiden naar smaak. Ik vind een combinatie van peper, rozemarijn en grove zoutkorrels erg lekker. Maar je kunt natuurlijk alle kanten op!

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS