letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Dagen zonder vlees of zonder suiker?

dagen zonder vlees ©Groene Prinses
De Dagen zonder vlees zijn begonnen! Van 18 februari tot 4 april gaan duizenden mensen de uitdaging aan om geen vlees te eten. Voor vegetariërs is dat uiteraard een koud kunstje, maar de mensen die doorgaans wel van een stukje vlees houden, kunnen ongetwijfeld wat extra steun gebruiken. Speciaal voor hen ging ik in mijn archief op zoek naar 10 lekkere vegetarische recepten die je zonder al te veel werk op tafel zet.

De website van ‘Dagen zonder vlees’ selecteerde mijn chili sin carne trouwens als een van de 40 recepten in de kijker. Ik ben benieuwd hoeveel mensen die chili de komende weken gaan proeven! Geef je me een seintje als hij op je menu verschijnt? :-)

Maaltijdsoep
Lekker gemakkelijk en voedzaam en ideaal voor koude dagen. Probeer eens de verwarmende maaltijdsoep met linzen of de maaltijdsoep met ravioli.

Uit de oven
Zolang de winter nog in het land is, voelen ovenwarme gerechten aan als de ultieme troost. Gratin van pasta, andijvie en tempéwitlofpasteitjes of zonnige wortelen voor wie al naar de zomer verlangt.

Een vleugje exotisme
De vegetarische keuken vindt haar inspiratie wereldwijd. In heel wat landen is eten zonder vlees vaak immers eerder een noodzaak dan een keuze. Mijn bloemkool-kikkererwtencurry smokkelt wat oosterse geuren en smaken binnen, terwijl pastel de choclo je meevoert naar Zuid-Amerika.

Leve de lente!
Zo nu en dan merk je het buiten al: de lente sluipt dichterbij. Tijd voor salades op je bord, zoals de appel-witlofsalade, of frisse gerechten als radijsjesquiche of doperwtenkoekjes met radijsjescouscous.

 

dagen zonder suiker ©Groene Prinses
Dagen zonder suiker

Omdat ik zelf al jarenlang vegetariër ben, kosten de dagen zonder vlees me helemaal geen moeite. Daarom ga ik op zoek naar een andere uitdaging, die goed is voor mijn lijf én het milieu. Van 18 februari tot 4 april probeer ik geen suiker te eten. Alternatieve zoetmiddelen zoals honing, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker laat ik nog wel toe in deze periode, al probeer ik het gebruik ervan drastisch te verminderen. Opdat je zoetigheden met deze alternatieve suikers gemakkelijk zou terugvinden op mijn blog, maakte ik de tag goed zoet aan.

Zijn er nog vegetariërs die deze periode zonder suiker willen doorbrengen? Wie moedigt me aan? ;-)

14 Responses leave one →
 1. TinaStone permalink
  februari 18, 2015

  Tof! Ik ben zelf ook al even vegetariër, mijn uitdaging voor de Vasten is 40 dagen zonder alcohol. “Goed zoet” vind ik ook echt heel leuk om mee bezig te zijn (jouw amandel-chocoladebonbons, mmm!). Ik hoop dat ik ook nog zo’n lekkere “goede drankjes”-inspiratiebron vind… In elk geval heel veel succes de komende weken!

 2. hilde permalink
  februari 18, 2015

  Ik doe mee; we schrappen het suiker! Aiai zal moeilijk zijn voor een chocoladeliefhebber (lees: -verslaafde) als ik.

 3. februari 18, 2015

  Idem hier: verstokte vegetariër en dus de vasten-uitdaging elders gezocht (en gevonden in de alcohol). Ik kook ook in de mate van het mogelijke suikervrij (én ecozoet), dus ik ben wel benieuwd naar je tips. Veel goede moed!

 4. de groene prinses permalink*
  februari 18, 2015

  Tof, dat er nog vegetariërs zijn die andere uitdagingen aangaan! :-) Zelf drink ik erg weinig alcohol, dus 40 dagen zonder alcohol zou voor mij wat te gemakkelijk zijn …

  @Hilde: chocolade, ja, dat vind ik ook het moeilijkste om te laten. Ik gun mezelf wel af en toe een stukje ‘raw chocolate’, gezoet met kokosbloesemsuiker. Die suiker zou veel beter zijn dan ‘gewone’ suiker, omdat hij een lage glycemische index heeft. Maar het blijft wel een exotisch product met een grote ecologische voetafdruk, dus ik probeer het gebruik ervan ook wel erg te beperken.

  Veel succes allemaal!

 5. frie permalink
  februari 18, 2015

  met plezier doe ik mee, maar ik heb wel vragen bij het zogenaamde ‘eco’zoet..zo eco is dat zoets niet…het komt van hele verre landen, dus de verplaatsingen zijn echt niet eco…kokos rietsuiker en palmsuikers…maar goed…we doen wat we kunnen, maar ik heb er steeds een dubbel gevoel bij..terecht of niet?

 6. februari 18, 2015

  Wij beginnen aan onze 4de editie van 47 dagen zonder suiker. Toen we er ooit mee starten, hebben we meteen ook een blog opgestart om elkaar te steunen: https://suikerloos.wordpress.com/

 7. de groene prinses permalink*
  februari 19, 2015

  @Lies: interessant!

  @Frie: ja, helemaal terecht, hoor. Het is ook precies wat ik bedoelde met mijn reactie hierboven. Daarom is het sowieso het best om het gebruik van zoetmiddelen te beperken. Maar voor de eigen gezondheid zouden kokosbloesemsuiker of ahornsiroop toch al een beetje beter zijn…

 8. februari 19, 2015

  Hoi, dank voor de mooie overzicht-post! Ik probeer te stoppen met snoepen, dus geen snoepautomaatbrol meer, zelfs niet als ik erg moe ben en daar als een blok voor val. Dat is op zich al moeilijk genoeg. Knap dat je zonder suiker probeert!

 9. Hilde Broeckx permalink
  februari 19, 2015

  Mag ik een suggestie doen voor de vegetariërs die nog een uitdaging zoeken?
  Omdat er aan zuivelproductie nog veel dierenleed en milieuvervuiling kleeft, zou ik 40 dagen veganistisch willen voorstellen. ’t Is effe wennen, maar met de producten en de informatie die we vandaag ter beschikking hebben, is het makkelijker dan ooit. Succes. En smakelijk.

 10. de groene prinses permalink*
  februari 19, 2015

  Mooie suggestie, Hilde! Ik heb het ook even overwogen om 40 dagen veganistisch te eten, maar omdat mijn (niet-vegetarische) vriend en ik behoorlijk vaak buitenshuis eten, zag ik dat toch wat moeilijker haalbaar. Helaas zijn de meeste restaurants nog totaal niet op veganisten voorzien… Als ik in Londen zou wonen, dan graag! ;-) Maar sowieso eet ik altijd grotendeels veganistisch thuis en wat ik aan zuivel koop, is bijna altijd bio, in de hoop daarmee toch al een klein verschil te maken… Hoe dan ook, heel veel succes toegewenst aan al wie het wel veganistisch doet! (op mijn blog herken je de veganistische recepten trouwens aan het ‘V-symbool’ naast de titel)

 11. februari 20, 2015

  Ik begin nu voor de 2e keer aan 40 dagen zonder vlees! Ik probeer door het jaar af en toe eens vegetarisch te eten maar omdat ik nog thuis woon en de andere echte vleeseters zijn is dit nog moeilijk. Deze keer ga ik er echt voor! Geen vlees voor 40 dagen, ik ga mijn best doen! Je website is echt leuk! Veel interessante recepten! Kan niet wachten om jouw chili sin carne eens te proberen!

 12. de groene prinses permalink*
  februari 20, 2015

  @Riechan: Tof! Heel veel succes toegewenst! (en misschien lukt het wel om je huisgenoten ervan te overtuigen dat ook vegetarisch eten lekker is ;-) )

 13. Gil permalink
  maart 3, 2017

  Ik doe reeds sinds de start van de DZV campagne mee zonder veel problemen,ik lust geen rood vlees wel af en toe een gebakken worstje bij mijn groeten stoemp of gehakt in mijn spaghetti saus ,ik ben echter een giga snoeper en draai mijn hand niet om 150 gr snoep in één keer soldaat te maken ook hiervoor heb ik op eigen initiatief 40 dagen suikerstop ingelast, eveneens 40 dagen zonder alcohol waar suikers veelvuldig aanwezig zijn.Wel maak ik mij zorgen of dit allemaal wel gezond is en of hierbij voeding suplementen dienen genomen te worden.Mijn belangrijkste stimulans is tijden deze periode een aantal kilo’s te vermageren.Mijn vraag is dan ook zijn wij goed bezig met al die “onthoudingen”.

 14. de groene prinses permalink*
  maart 5, 2017

  @Gil: omdat ik geen diëtist of voedingsdeskundige ben, maar in de eerste plaats een smulgrage hobbykok, antwoord ik louter vanuit mijn eigen ervaringen en achtergrondkennis. Wat het vermijden van suiker en alcohol betreft, denk ik dat je 100 procent gerust mag zijn: je zult niets tekortkomen. In tegendeel: minder suikers eten is alleen maar goed voor je gezondheid. We krijgen bijna allemaal véél te veel suikers binnen. Geraffineerde suikers bevatten geen waardevolle voedingsstoffen en uit groenten, fruit en granen haal je nog meer dan voldoende koolhydraten. Dat minder vlees eten goed is voor de gezondheid blijkt ook uit almaar meer studies. Als je vlees op lange termijn volledig uit je menu schrapt, is dat doorgaans ook geen enkel probleem, zolang je er maar voor zorgt dat je evenwichtig en gevarieerd eet: veel groenten, fruit, peulvruchten, volwaardige granen, noten en zaden, eventueel producten als tofoe en seitan en, als je geen veganist bent, ook wat zuivel en eieren. Hoe dan ook: veel succes!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS