letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Zo maak je zelf yummie yoghurt

yoghurt met amandelen en kaneel ©Groene Prinses
Zelf yoghurt maken: de volgende stap in mijn grote fermenteeravontuur! De eerste keer begon ik eraan met een flinke dosis faalangst. Zou de melk wel echt in yoghurt veranderen? Hadden de bacteriën het warm genoeg? Zou de yoghurt niet zuur worden? Veel zorgen om niets, want totaal onverwacht had ik een fles vol yoghurt met een prachtige zacht-romige consistentie.

Bijna zou ik durven uitroepen dat yoghurt maken kinderspel is, maar dan overdrijf ik toch een ietsepietsie. Er zijn namelijk wel een paar dingen waar je op moet letten. Maar als je dat doet, kan er niet veel misgaan. Begin met een kookthermometer en grote glazen fles in huis te halen en de rest volgt vanzelf!

Ik maakte voor dit recept yoghurt met vanille en een heel klein beetje suiker, maar als je naturel yoghurt wilt, laat je die twee ingrediënten gewoon weg.

De yoghurt op de foto kleedde ik nog aan met geroosterde amandelen, honing en kaneel. Helemaal in kerstsfeer!

voor ca. 1 liter

Ingrediënten
• 1 l volle biomelk
• 4 el volle bioyoghurt (levende yoghurt, zonder smaakmakers en andere toevoegingen!)

• 1 vanillestokje (optioneel)
• 1 el kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker (optioneel)

Zo maak je het
Laat voor je begint de yoghurt op kamertemperatuur komen. Zet de fles waarin je de yoghurt wilt maken op een warme plaats (bijv. de radiator) of vul ze met warm water. Doe hetzelfde met een klein kommetje.

De bacteriën die de melk in yoghurt omzetten doen dat alleen als ze het lekker warm hebben, dus het is vooral belangrijk om voor de juiste temperatuur te zorgen als je yoghurt wilt maken.

Snijd het vanillestokje doormidden en schraap de zaadjes eruit. Doe ze samen met de suiker bij de melk.

Giet de melk in een grote pan en verwarm hem heel geleidelijk aan tot 82° Celsius. Kijk op je kookthermometer! Laat de melk daarna afkoelen tot 42 à 46° Celsius, dat is de temperatuur die je nodig hebt voor fermentatie.

Vul het kommetje dat je hebt warm gemaakt met ca. 2 dl melk (van 42 à 46° C, dus) en roer de 4 eetlepels yoghurt erdoor.

Roer dit mengsel bij de rest van de melk en giet dit onmiddellijk in je (warme!) fles. Draai de stop erop en zet de fles op een warme plaats.

Het is belangrijk dat je fles met melk gedurende een paar uur de temperatuur van ca. 46° Celsius aanhoudt. Er bestaan yoghurtmakers die die temperatuur heel precies voor je creëren, maar je hoeft zo’n ding niet per se in huis te halen. Je kunt je fles ook in warmwaterbaden zetten die je constant op 46° Celsius probeert te houden of een isoleerkan gebruiken. Of je kunt, zoals ik, heel intuïtief te werk gaan. Ik wikkel mijn fles in een dikke wollen sjaal en zet ze op de radiator (die lekker warm is, maar niet loeiheet). Ik heb geen idee van de temperatuur tijdens het fermentatieproces en misschien heb ik al een paar keer ontzettend veel geluk gehad, maar na vier uur fermenteren had ik wat ik wilde hebben: yoghurt!

De eerste keer was mijn yoghurt lekker dik; de tweede keer fermenteerde ik hem maar drie uur en had ik eerder ‘drinkyoghurt’. Je moet dus een beetje uitzoeken wat je zelf het liefst hebt.

Fermenteer echter niet te lang, want dan kan alles gaan schiften.

Veel experimenteer- en fermenteerplezier!

(veel dank aan Sandor Ellix Katz; zijn boek The art of fermentation bracht me op het juiste yoghurtpad)

5 Responses leave one →
 1. katrien permalink
  december 8, 2014

  Beste

  Je kan ook je lauwe melk +-40° in een thermos gieten en wij laten die dan een nachtje staan. Ik heb nooit vooraf de melk tot 82° verwarmd. Ik weet ook niet waarom dat nodig zou zijn ?
  veel succes nog

 2. de groene prinses permalink*
  december 14, 2014

  @Katrien: ja, een thermos isoleert natuurlijk ook goed! De melk verhitten tot 82° Celsius zou helpen om een dikkere en meer romige yoghurt te krijgen. Door de verhitting, verdampt namelijk een deel van het vocht en je melk wordt dus meer ‘gecondenseerd’. Ik weet niet of het verschil echt groot is… Misschien moet ik het ook eens proberen zonder deze stap.

 3. emile permalink
  januari 21, 2015

  ik zou ook eens willen leren yoghurt maken .Maar dat is dan voor later!

 4. tante marie permalink
  juli 19, 2015

  Ik maak op het ogenblik schapenmelkyoghurt, vanwege mijn gezondheid is het advies om de melk rauw te verwerken dus ik verhit het niet tot 90 graden om weer terug te koelen naar 42 C maar verwarm de melk samen met een beetje dikke yoghurt en zet het in een hooikist, de volgende morgen is het klaar voor gebruik (ik hou wel van lauwwarme yoghurt met havermout) of kan het in de koelkast.

 5. de groene prinses permalink*
  juli 23, 2015

  @Tante Marie: echt rauwe melk is niet meer zo gemakkelijk te vinden, toch? Of haal je de schapenmelk rechtstreeks bij een boer of zo?

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS