letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Witte chocoladetaartjes (raw & vegan!) vegan

witte chocoladetaartjes raw ©Groene Prinses
Op de valreep (of net te laat?) nog een kerstdessert. Voor piekeraars die nog altijd niet weten hoe ze hun kerstdiner moeten afsluiten of voor mensen die vinden dat je een heel jaar door kerst kunt vieren :-) Want natuurlijk doen deze taartje het goed bij elke feestelijke gelegenheid!

Ze zijn helemaal raw, veganistisch en glutenvrij, dus iedereen kan mee smullen!

Omdat deze taartjes behoorlijk machtig zijn, serveer je ze maar beter niet na een zware maaltijd.

Voor sommige ingrediënten, zoals kokosbloesemnectar of rauwe cacaoboter, zul je even naar een (grote) natuurvoedingswinkel moeten. In behoorlijk wat onlinewinkels vind je deze producten ook. Ben je geen veganist, dan kun je in plaats van kokosnectar ook rauwe honing gebruiken.

Geniet allemaal van fijne feestdagen, met gezellig kook- en eetplezier!

voor 6 taartjes

Ingrediënten
voor de bodem:
• 50 g donkere rauwe chocolade, grof gehakt
• 60 g pistachenoten (ongeroosterd en ongezouten!)
• 2,5 el kokosolie
• 2,5 el kokosnectar

voor de witte chocoladevulling:
• 200 g rauwe cashewnoten (een nachtje geweekt in water)
• 8 el kokosnectar (of rauwe honing)
• 1 vanillestokje
• 3 dl amandelmelk
• 100 g rauwe cacaoboter

voor de garnering:
• 2 tl cacaopoeder (rauw)
• 0,5 tl kaneel

Je hebt ook 6 metalen dresseerringen nodig van 6 à 6,5 cm doorsnede. Eventueel kun je ook één grote taart maken in een springvorm.

Zo maak je het
Maal de pistachenoten en de chocolade in een keukenmachine fijn.

Smelt de kokosolie au bain-marie (voor raw fooders is het belangrijk dat de olie niet boven de 40° C wordt verhit).

Roer de kokosolie en de nectar goed door het chocolade-pistachemengsel.

Zet elke metalen ring op een bordje. Verdeel het mengsel over de ringen en druk het goed aan tot je telkens een dunne bodem hebt.

Zet de bordjes in de koelkast en laat de bodems minsten een halfuur opstijven.

Giet de geweekte cashewnoten af. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap de zaadjes eruit. Doe de cashewnoten, de nectar, de vanille en de amandelmelk in een keukenmachine en mix tot je een glad mengsel hebt. Hoe gladder, hoe beter.

Smelt de cacaoboter au bain-marie (niet boven de 40°C). Giet de gesmolten cacaoboter bij het cashewmengsel en mix nog even grondig.

Verdeel het mengsel over de opgesteven bodems in de ringen. Zet de bordjes terug in de koelkast en laat de taartjes minstens 8 uur opstijven.

Haal de taartjes voor het serveren uit de koelkast. Haal de ringen eraf. Gaat dit moeilijk? Verwarm de ringen dan even met je handen en trek ze daarna heel voorzichtig naar boven.

Meng het cacaopoeder met het kaneelpoeder. Knip eventueel figuurtjes uit papier en leg die op de taartjes. Bestrooi ze met het cacaomengsel. Haal de papiertjes weg en serveer onmiddellijk!

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS