letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


No knead bread: mijn simpele zuurdesemversie vegan

no knead zuurdesembrood ©Groene Prinses
Allicht blijft er amper nog een foodblogger over die nog nooit met het no knead bread aan de slag is gegaan. Ik heb – altijd wat traag als het op hypes aankomt – pas enkele weken geleden mijn eerste ‘brood zonder te kneden’ gebakken. Niet dat de hype compleet aan me voorbij was gegaan, maar om een of andere reden had ik er niet veel zin in. Zonde, want no knead bread is echt alles wat het belooft: het is ongelofelijk gemakkelijk en het levert een brood op met een zalige textuur en een perfecte korst.

Het origineel
Voor mijn eerste brood keek ik aandachtig naar het (intussen bijna 8 jaar oude!) filmpje van Mark Bittman en Jim Lahey en ik volgde nauwgezet Lahey’s recept. Het resultaat maakte me dagenlang euforisch, maar ik zou geen groene prinses zijn als ik niet eigenwijs op zoek zou gaan naar mijn eigen versie. Ik experimenteerde met verschillende bloemsoorten en begon meer en meer aan zuurdesem te denken …

De simpele zuurdesemversie
Als ik ooit heel veel goede moed en zin en tijd heb, dan ga ik zelf zuurdesem kweken, hem een naam geven en vertroetelen als een huisdier. Maar voorlopig is dat moment nog niet aangebroken. Bovendien heb ik jullie een símpele zuurdesemversie beloofd.

Wel, simpeler dan dit kan het niet zijn: vervang de gist in het originele recept door gedroogd zuurdesempoeder. Voilà. Ik koop in de natuurvoedingswinkel zakjes zuurdesem (spelt of tarwe) van het merk Priméal, maar ongetwijfeld zijn er (online) ook andere merken te vinden. Is dit even lekker of goed als verse zuurdesem? Allicht niet. Maar het geeft toch die typische zuurdesemsmaak én het is reuze eenvoudig.

Varieer!
In het recept hieronder kun je de graansoorten en de zaden natuurlijk vervangen door meel en zaden naar keuze, maar ik vind dit een lekkere combinatie. Houd er rekening mee dat je meer water nodig hebt, naarmate je meer volkorenmeel gebruikt. En hoe voller je meel, hoe compacter je brood.

Mijn creusetpan (24 cm diameter) is eigenlijk een maatje te groot voor deze hoeveelheid, waardoor mijn brood eerder ‘plat’ uitvalt. De smaak blijft echter even goed. Wil je een mooi bol brood, gebruik dan een iets kleinere pan.

no knead zuurdesembrood 2 ©Groene Prinses
voor 1 brood

Ingrediënten
• 100 g volkoren kamutmeel
• 300 g licht speltmeel
• 20 g sesamzaad
• 20 g zonnebloempitten
• 2/3 el gedroogde (spelt)desem uit een pakje
• 1 tl zout
• 350-400 ml lauw water

• maismeel of tarwezemelen

Zo maak je het
Neem een grote kom en meng daarin het meel, de zaadjes, de desem en het zout door elkaar. Voeg beetje bij beetje het water toe en meng tot je een plakkerig deeg hebt. Misschien lijkt dit veel water, maar het is belangrijk dat je deeg erg vochtig is! Het moet veel meer plakken dan wanneer je een ‘gewoon’ brood zou bakken.

Dek de kom af met plasticfolie of een deksel en laat het deeg op een warme plek minstens 12 uur rijzen.

Bestrooi je aanrecht met bloem en schraap het deeg uit de kom. Duw het deeg plat en vouw het vervolgens naar binnen (hiervoor bekijk je echt het best het filmpje!).

Bestrooi een schone keukenhanddoek gul met maismeel of tarwezemelen. Leg het deeg erop met de naad naar onderen. Bestrooi met meer maismeel of zemelen en vouw de handdoek dicht. Laat nog 2 uur rijzen.

Zet een grote creusetpan met deksel (een pyrexpan of een aardewerken pan kan ook) in de oven. Verwarm de oven met de pan voor tot 260° Celsius. Haal de gloeiend hete pan uit de oven, kieper het deeg erin met de naad naar boven, zet het deksel op de pan en schuif de pan weer in de oven.

Bak het brood 30 minuten op 260° Celsius. Haal dan het deksel van de pan en bak nog 5 tot 15 minuten, tot de korst mooi bruin kleurt.

Laat het brood afkoelen op een taartrooster.

Tip: wees erg voorzichtig met de hete pan!
Tip 2: bekijk het filmpje om de werkwijze goed in beeld te zien.

Met bijzonder veel dank aan Mark Bittman en Jim Lahey!

6 Responses leave one →
 1. september 15, 2014

  Hallo Reine,
  Wat een super leuk idee om dit brood met zuurdesem te maken. Ook hier al eerder het no knead bread gemaakt en ook wij vinden het een succes.
  Maar nu wil het geval, hier staan wel twee soorten desem in de koelkast dus het idee om dit brood met desem te maken vind ik geweldig! Ik ga hier zeker wat mee doen.
  Bedankt voor de tip en als ik resultaat heb laat ik het weten.

  Groet,
  Karin

  PS ook hier een creuset van ø 24 cm maar ook een ander, lees goedkopere, gietijzeren pannetje van ø 20 maar deze was voor het gewone NKB te klein… kreeg brood met rechte kanten. Denk dat ø 22 cm perfect zou zijn.

 2. Leonne (een andere groene prinses) permalink
  september 15, 2014

  Gek op bakken, en koken, en zeker op een nieuw broodrecept. Deze ga ik zeker proberen, het ziet er fantastisch uit! Leuk dat je er een heel eigen draai aan geeft met de zaden en verschillende meelsoorten, des te lekkerder. Veel plezier met kokkerellen en met deze leuke website.

 3. de groene prinses permalink*
  september 15, 2014

  @Karin: mm, met verse zuurdesem moet het ongetwijfeld ook heel lekker zijn! Ben benieuwd naar je resultaat!
  En inderdaad, waarschijnlijk is een pan van 22 cm perfect. Maar ach, zo lukt het ook hè… :-)

  @Leonne: dank je wel voor de fijne reactie en veel succes met het brood!

 4. Mars permalink
  juli 22, 2015

  HOi,

  OP zoek naar een recept van “Niet-kneden-brood”met zuurdesem, kom ik op jouw site. ‘k Wist niet dat er desem in poedervorm bestaat, dank voor de tip!
  Nog we een vraagje over je recept:
  Hoeveel van dat desempoeder moet je gebruiken? Tweederde eetlepel of 2 à 3 eetlepels?
  Groetjes, Mars

 5. de groene prinses permalink*
  juli 23, 2015

  Dag Mars, twee derde van een eetlepel is voldoende, tenminste als je het deeg volgens de ‘niet-kneden-methode’ lang laat rijzen. Veel succes!

 6. Ronald Passchier permalink
  oktober 11, 2020

  Ik het recept gebruikt. Maar ik heb steeds problemen met het rijzen.
  Bij 500gr speltmeel gebruik ik 50 Gr. Zuurdesempoeder.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS