letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Boekweit-sesamgranola vegan

boekweit-sesamgranola ©Groene Prinses
De laatste weken ben ik helemaal ‘granola-gek’. Tot voor kort dacht ik dat granola maken moeilijk en tijdrovend was, maar het tegendeel is waar. Je maakt deze krokante ontbijtgranen in een handomdraai en je kunt variëren zoveel je maar wilt.

In de wintermaanden eet ik meestal havermoutpap als ontbijt, maar als de temperaturen buiten stijgen, begin ik mijn dag liever met iets lichters. Yoghurt met fruit en cruesli bijvoorbeeld. De granola’s, cruesli’s en muesli’s uit de winkel vind ik vaak een ontgoocheling. Er zit altijd wel een of ander ingrediënt in dat ik niet lekker vind, en ofwel is de granola niet knapperig genoeg, ofwel zit er een massa suiker in … Zelf mengen en bakken is dus de boodschap.

Ik vind de combinatie van haver, boekweit, sesam en amandel bijzonder geslaagd (en gezond :-), maar gebruik dit recept vooral als basis om je eigen favoriete mengeling te creëren!

voor een voorraadpot met een inhoud van 1 l

Ingrediënten
• 150 g fijne havermoutvlokken
• 75 g geroosterde boekweit (kasha)
• 50 g blanke amandelen, grof gehakt
• 20 g zonnebloempitten
• 20 g sesamzaad
• 1 flinke tl kaneelpoeder
• 1 snufje zout
• 80 g ahornsiroop
• 40 g kokosolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor tot 150° Celsius.

Meng havermout, boekweit, amandelen, zonnebloempitten en sesamzaad in een grote kom. Roer het kaneelpoeder en het zout erdoor.

Doe de ahornsiroop en de kokosolie in een steelpannetje en verwarm op een zacht vuur tot de kokosolie helemaal gesmolten is. Giet dit mengsel over de andere ingrediënten en meng heel goed door elkaar.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strijk het granolamengsel erover uit en druk het goed aan. Schuif de bakplaat in de oven en bak ca. 30 minuten op 150° Celsius.

Roer de granola daarna voorzichtig om, zodat je kleine ‘brokjes’ krijgt. Zet weer in de oven en bak nog 10 à 20 minuten (roer om de 5 minuten om), tot de granola goudbruin is en de amandelen ‘gaar’ zijn.

Laat de granola helemaal afkoelen en bewaar hem in een luchtdichte voorraadpot.

2 Responses leave one →
 1. april 10, 2014

  Oh, ik ben tegenwoordig ook weer helemaal into granola-makerij. Altijd wat anders, afhankelijk van welke noten, pitten, zaden en gedroogd fruit ik in huis heb.
  Bij mij lukt het trouwens beter in een pan dan in de oven. Nu ja, gewoon omdat ik het vaak uit het oog verloor achter de ovendeur, daardoor niet voldoende omroerde en de granola dus niet mooi goudbruin bakte.

  Hoe dan ook, leve granola! En oh ja, bedankt om me eraan te herinneren dat ik eens boekweit moet kopen ;)

 2. de groene prinses permalink*
  april 13, 2014

  Graag gedaan :-)
  (soms vergeet ik ook eventjes hoe geweldig boekweit eigenlijk is… altijd leuk om het dan weer te herontdekken!)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS