letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Sushi van pastinaak’rijst’ vegan


Thuis werd er vooral gekookt door mijn moeder, maar enkele gerechten waren steevast mijn vaders werk. Sushi bijvoorbeeld. Mijn vader maakt al sushi van zolang ik me kan herinneren. Als kleine uk at ik al rolletjes rijst, gevuld met groenten en omhuld door nori. Omdat mijn vader zo behendig is in het rollen van sushi, waagde ik me er nooit eerder aan en wachtte ik altijd geduldig af tot hij ze serveerde.

Enkele jaren geleden at ik in het Londense restaurant Saf sushi die 100 procent ‘rauw’ was. Geen grammetje rijst kwam er aan te pas; de basis bestond uit fijngehakte, smaakvol gemarineerde pastinaak. Wat een verrassing!

Gek genoeg kwam ik pas enkele weken geleden op het idee om zelf te experimenteren met pastinaaksushi. Ook al heb ik nog lang niet de rolbehendigheid van mijn vader, en ook al kunnen mijn hapjes nog niet tippen aan de smaakbommetjes van Saf, ik was meer dan tevreden met het resultaat! Zelfs mijn vader at op kerstavond met plezier van mijn alternatieve sushi… ;-)

voor 2 sushirollen

Ingrediënten
voor de ‘rijst’:
• 300 g pastinaak, geschild en in blokken gesneden
• 1 umeboshipruim (Japanse gezouten pruim), fijngehakt
• 2 el rijstazijn
• 1 el shoyu
• 1 el sesamolie
• 1 tl tahin

• 2 geroosterde vellen nori
• 1/2 avocado, geschild en in reepjes gesneden
• een paar druppels citroensap
• zout
• een paar plukjes tuinkers
• enkele plakjes ingelegde gember

Zo maak je het
Doe de pastinaakblokjes in een blender en pulseer tot je kleinere pastinaakstukjes hebt.

Voeg nu de umeboshi, rijstazijn, shoyu, sesamolie en tahin toe en mix tot de pastinaak enigszins de textuur van rijst vertoont. Als het goed is, heb je een behoorlijk smeuïg mengsel dat smeerbaar is. Mix zeker niet zo lang dat je pastinaakpuree hebt!

Besprenkel de reepjes avocado met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan. Breng op smaak met zout.

Neem een vel nori en leg het op een sushimatje. Bestrijk ruim de helft van het norivel in de breedte met de helft van het pastinaakmengsel, maar laat aan de onderkant een randje vrij. Zorg ervoor dat je de pastinaakrijst gelijkmatig verdeelt. Maak in het midden een ‘gootje’ door de pastinaakrijst lichtjes in te drukken met een vork. Leg in dit gootje reepjes avocado. Verdeel er wat tuinkers en ingelegde gemberplakjes over.

Rol nu – met behulp van je matje – de sushi voorzichtig op, door de nori met de pastinaakrijst over de vulling heen te ‘vouwen’. Doe dat zo strak mogelijk. Wikkel de sushi in plasticfolie en leg tot gebruik in de koelkast (maximaal enkele uren).

Herhaal dezelfde stappen met het tweede norivel.

Snijd de sushi vlak voor het serveren met een scherp mes in schijfjes. Serveer met sojasaus en wasabi.

3 Responses leave one →
 1. Speckneck permalink
  december 31, 2011

  Niet om flauw te doen, maar sushi zonder sushi rijst is eigenlijk helemaal geen sushi. Het Japanse woord sushi betekent zelfs “met rijstazijn bereide rijst”. (bron: http://www.oversushi.nl/rijst/)

  Hoe een rol met pastinaak dan wel zou heten weet ik ook niet. Neemt niet weg dat het er wel erg lekker uitziet natuurlijk ;)

 2. de groene prinses permalink
  december 31, 2011

  @Speckneck: je hebt helemaal gelijk, hoor. Dat ‘sushi’ zoveel wil zeggen als ‘met rijstazijn bereide rijst’ wist ik (hoe kan het ook anders met een vader die al járen mako sushi rolt ;-), maar aangezien de pastinaak hier als ‘rijst’ fungeert én er ook rijstazijn aan te pas komt, vind ik de naam ‘sushi’ best kunnen… :-)

 3. januari 15, 2012

  ziet er lekker uit! ik heb eens “sushi” van bloemkool gemaakt, maar daar was ik niet zo’n fan van..

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS