letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Romige auberginepuree met seitankoekjes


Kaneel, het aroma van rozen en fluweelzachte aubergines maken dit tot een verwarmend en sensueel gerecht. De granaatappelpitten voeg ik vooral toe omwille van de schitterende kleur, al contrasteert hun knapperige beet en frisse smaak ook mooi met de auberginepuree.

voor 2 personen

Ingrediënten
• olijfolie
• 1 ui, gepeld en fijngehakt
• 2 kleine aubergines, in blokjes gesneden
• 3 dl hete groentebouillon
• 4 el rozensiroop (of 2 el rozenwater + 2 el agavesiroop)
• 4 el (soja)room
• peper en zout

voor de seitankoekjes:
• 1/2 ui, fijngehakt
• 30 g vers broodkruim, zeer fijngemalen
• 25 g ongepelde amandelen
• 125 g seitan, in blokjes
• 1 tl gemalen kaneel
• 1 ei
• peper en zout

voor de garnering:
• granaatappelpitten
• fijngehakt korianderblad

Zo maak je het
Maak eerst het mengsel voor de seitankoekjes. Stoof de uit in wat olijfolie gaar. Doe ui, seitan, amandelen en kaneel in een keukenrobot en maal fijn. Roer het ei en het broodkruim erdoor en breng op smaak met peper en zout (je hoeft daar niet te zuinig mee te zijn…). Zet het mengsel in de koelkast.

Maak nu de auberginepuree. Stoof de ui in flink wat olijfolie tot hij glazig is. Voeg de aubergineblokjes toe en bestrooi ze onmiddellijk met wat zout. Laat de aubergine bakken tot hij bruin kleurt. Roer geregeld zodat de blokjes niet aanbranden! Voeg de hete groentebouillon toe en laat met het deksel op de pan stoven tot de aubergines helemaal zacht zijn. Laat enigszins afkoelen en pureer de aubergines met een staafmixer of in de keukenrobot. Verwarm de puree weer op een zacht vuurtje. Roer de rozensiroop en de room erdoor en breng op smaak met peper (en eventueel nog wat zout).

Rol kleine balletjes van het seitanmengsel en druk ze lichtjes plat. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de seitankoekjes aan beide kanten bruin en krokant.

Bestrooi de auberginepuree met de granaatappelpitten en de koriander en serveer met de seitankoekjes. Dien op met rijst.

2 Responses leave one →
  1. september 21, 2011

    Dit is een super recept, echt een heerlijke combinatie van smaken!

  2. de groene prinses permalink
    september 21, 2011

    Dank je wel, Leen!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS