letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Pizza met pesto en kerstomaatjes


Sommige mensen houden van rijkelijk belegde pizza’s, maar ik heb ze graag eenvoudig. Wat goede tomaten, basilicum en mozzarella: meer moet dat niet zijn. Deze pizza met pesto en tomaat maak je in een handomdraai (zeker als je stiekem een kant-en-klare bodem gebruikt! ;-). Niets houdt je natuurlijk tegen om meer ingrediënten aan je pizza toe te voegen als je dat lekker vindt! Ik maakte deze pizza met speltmeel, maar gewone tarwebloem kan net zo goed.

voor 1 pizza voor ca. 2 personen

Ingrediënten
voor het deeg:
• 250 g (spelt)meel
• 1 tl zout
• 6 g gedroogde gist
• 1/2 tl suiker
• 1 el olijfolie
• ca. 125 ml lauw water

voor de pesto:
• 1 handvol basilicum
• 2 el pijnboompitten
• 1 teen look
• 2 el olijfolie
• peper en zout

• 125 g mozzarella, in blokjes gesneden
• 2 el versgeraspte Parmezaanse kaas
• ca. 30 kerstomaatjes, gehalveerd

Zo maak je het
Maak eerst het deeg. Meng het zout, de gist en de suiker door het meel. Roer er dan de olijfolie door en beetje bij beetje het water. Afhankelijk van het soort meel dat je gebruikt, heb je misschien meer of minder water nodig. Voeg eventueel nog wat extra bloem toe als je deeg te plakkerig wordt. Kneed tot je een samenhangend en elastisch deeg hebt. Laat het onder een vochtige doek en op een warme plek 45 minuten rijzen. Kneed het deeg daarna weer een aantal minuten stevig door en laat het nog minstens 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 225° Celsius.
Maak in de blender een snelle pesto van basilicum, pijnboompitten, look, olijfolie en peper en zout naar smaak. Of gebruik een vijzel als je op de traditionele manier te werk wilt gaan.

Bestrijk een bakblik lichtjes met olijfolie. Rol het deeg uit tot een dunne, ronde lap en leg hem op het bakblik. Bestrijk de pizzabodem met de pesto en verdeel er dan de mozzarella, de Parmezaanse kaas en de kerstomaatjes over. Bestrooi met peper en zout naar smaak.

Bak de pizza 10 à 15 minuten op 225° Celsius, of tot de bodem knapperig is en de kaas gesmolten. Garneer met nog wat extra blaadjes basilicum.

6 Responses leave one →
  1. juli 17, 2011

    Lekker met die pesto lijkt me! Kan ik ook wel eens proberen :)
    Ik bak de pizza bodem eerst altijd even voor (hooguit 5 minuten) zodat ‘ie iets knapperig wordt.

  2. augustus 6, 2011

    ik maak tegenwoordig altijd het pizzadeeg van Sofie Dumont. Lukt altijd, is snel klaar… ja je moet wel 1,5 uur wachten, maar in die tijd kan je de pesto al maken bijvoorbeeld.
    Op een pizza ligt inderdaad al snel te veel :-). Ik probeer het ook altijd te beperken, maar laat me soms nog wat gaan. Het is dan ook allemaal zo lekker.
    Ik zou echter nog eens langs een zaak moeten passeren waar ze keramische tegels verkopen: ideaal als pizzasteen te gebruiken in de oven. (voor dat krokante korstje)

  3. Anita permalink
    maart 20, 2013

    Zou je de pizzabodem ook de avond van tevoren kunnen klaarmaken en dan in de koelkast bewaren tot de volgende dag?

  4. de groene prinses permalink*
    maart 25, 2013

    @anita: sorry dat ik zo laat reageer! Je kunt het deeg de avond ervoor maken en dat langzaam in de koelkast laten rijzen tot de volgende dag. De bodem uitrollen moet je wel op het moment zelf doen.

  5. Frank permalink
    mei 2, 2015

    Normaal moet je pizzadeeg niet laten rijzen. De oven is warm genoeg om het deeg snel klaar te heeben. Dus het deeg maken kan op 10 minuutjes. Een beetje melk en olie toevoegen samen met water, tip van een italiaanse pizzachef.

  6. de groene prinses permalink*
    mei 3, 2015

    @Frank: maar dan heb je wel een échte pizza-oven nodig, niet?

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS