letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Kookboekentips voor wie (meer) vegan wil eten vegan

Be more vegan en 50x vegan zuivel zijn twee gloednieuwe vegan kookboeken met een gelijkaardige look en feel: ze hebben een lekker handzaam formaat en zijn ietwat girly vormgegeven, met veel roze en krullerige letters. Ze spreken mij alvast aan :-)

Inhoudelijk gaan beide boeken dan wel over plantaardige voeding, toch hebben ze elk iets heel anders te bieden. Be more vegan richt zich in de eerste plaats tot jongeren of beginnende vegans, die nog vragen hebben bij het wat, waarom en hoe. 50x vegan zuivel gaat een stapje verder en toont je hoe je aan de slag kunt met alternatieven voor kaas, melk, boter, room etc.

Be more vegan: stap voor stap plantaardiger
In het eerste deel van dit boek leidt auteur Niki Webster je op een toegankelijke manier door de wereld van het veganisme. Wat is veganisme? Waarom is het goed om (meer) plantaardig te eten? Is veganisme gezond? En wat heb je het best in je voorraadkast zitten? Het zijn maar enkele van de vragen die aan bod komen. Voor jongeren (of ouderen) die overwegen om de stap naar veganisme te zetten of gewoon vaker plantaardig willen eten, is deze info lekker handig.

Na het informatieve deel volgen 50 makkelijke recepten, verdeeld over de hoofdstukken Ontbijt, Lunch, Avondeten, Snacks & Extra’s, en Zoet. Wie al veel ervaring heeft met (plantaardig) koken, vindt de recepten misschien een tikje te eenvoudig. Maar voor beginnende (vegan) koks zijn ze ideaal. Zoete bananenpancakes, gevulde wraps met geroosterde groenten, tagliatelle met balletjes, en millionaire’s shortbread: ik zou er zowat twintig jaar geleden als kotstudent graag mee aan de slag zijn gegaan ;-) Wat mij betreft is dit boekje dus het ideale cadeau voor jongeren die hun eerste zelfstandige ‘keukenstapjes’ zetten.

50x vegan zuivel: van boterkoek en havermylk tot mangolassi en komijnkaaz
Wie al een stapje verder is in het vegan avontuur, zal wellicht meer plezier halen uit dit boekje. Want wat als je af en toe toch verlangt naar de textuur of het gebruiksgemak van boter, kaas, yoghurt of room? Marleen Visser geeft voor elk zuivelproduct een aantal plantaardige alternatieven die je zelf kunt maken.

Het boek bevat een reeks basisrecepten zoals verschillende soorten ‘mylk’ (klassiekers op basis van bijvoorbeeld soja, haver en amandel, maar ook wat specialere varianten met pinda of zwarte sesam), stevige boter en smeerbare boter, sojayoghurt, aquafabaroom en kokosroom, ‘kazen’ zoals ‘komijnkaaz’, ‘nozzarella’ en ‘tofoeta’, sauzen en mayonaise. Deze basisproducten kun je vervolgens gemakkelijk in eigen gerechten verwerken.

Daarnaast bevat het boek ook meer uitgewerkte recepten voor toetjes als cheesecake, tiramisu, meringues en ijs, of hartige gerechten als kaazfondue, scrambled tofu en tzatziki.

Ook al ben ik al behoorlijk goed thuis in de wereld van plantaardige zuivelalternatieven, toch vind ik in dit boekje nog leuk ideeën, die ik beslist wil uitproberen.

Welk van deze boekjes spreekt jou het meest aan?

2 Responses leave one →
  1. ALEXANDRA DE VOS permalink
    juni 9, 2021

    Bedankt voor de tips! Zuivel laten vind ik het allermoeilijkst, en voor kaas heb ik nog geen goed (of betaalbaar) alternatief gevonden. Ik ben ook allergisch aan gist en amandelen, terwijl “nutritional yeast” veel gebruikt wordt, en amandelmelk ook…

  2. de groene prinses permalink*
    juni 11, 2021

    Nutritional yeast zorgt inderdaad vaak voor de kazige smaak, in vegan ‘kazen’. Met (witte) miso krijg je soms wel een beetje een gelijkaardig effect.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS