letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Zuurdesemscones met frambozen en citroen vegan


Het woordje zuurdesem in de titel is een beetje misleidend, want in deze scones blijft de zuurdesem ‘inactief’. Hij is er met andere woorden niet verantwoordelijk voor dat de scones rijzen. Daar zorgen bakpoeder en baking soda voor. Deze scones zijn eigenlijk vooral handig om overtollige ‘oude’ zuurdesemstarter op te gebruiken.

Geen zuurdesembakker? Dan zijn er twee opties als je deze scones toch wilt maken. 1) Je vraagt een bevriende zuurdesembakker of die een portie voor jou heeft (geloof me, meestal is een zuurdesembakker héél blij als hij/zij de overvloed aan starter na ‘het voeden’ een beetje kan minderen ;-) ) Of 2) Je vervangt de starter door 50 g extra speltmeel en 50 g extra havermelk. De smaak zal niet helemaal hetzelfde zijn, maar je zult nog altijd een prima vegan scone uit de oven halen.

voor 8 scones

Ingrediënten
200 g speltmeel (ik gebruik meel met een uitmalingsgraad van 80% = halfvolkoren)
• 1 tl bakpoeder
• 0,5 tl baking soda
• snuifje zout
• zeste van een halve citroen
• 100 g niet-actieve zuurdesemstarter
• 100 g havermelk
• 2 el ahornsiroop
• 1 tl appelazijn
• 30 g koude (=harde) kokosolie
• 100 g frambozen (uit de diepvriezer)

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.

Ik maak deze scones in de keukenmachine, omdat die kort en krachtig kan mengen. Met de hand kan ook. Zorg er dan voor dat je ‘koele’ handen hebt en ga kordaat te werk. Meng zeker niet te lang!

Doe het meel, het bakpoeder, de baking soda, het snuifje zout en de citroenzeste in de mengkom van de keukenmachine. Roer even door elkaar. Voeg de zuurdesemstarter, de havermelk, ahornsiroop en appelazijn toe en meng heel kort in de keukenmachine. Voeg nu de kokosolie in kleine vlokjes toe en meng opnieuw tot de olie is verdeeld en je een samenhangend deeg hebt (niet te lang!).

Doe de frambozen erbij en meng nog even kort en krachtig door elkaar. Ik gebruik frambozen recht uit de diepvriezer, omdat de koude ervoor zorgt dat je een stevig deeg krijgt en omdat de bevroren frambozen niet meteen tot ‘moes’ worden gedraaid.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in 8 stukken en maak van elk stuk een ietwat afgeplat bolletje. Leg de scones op de bakplaat met voldoende tussenruimte. Schuif de bakplaat in de oven en bak de scones 15 tot 20 minuten, of tot ze mooi goudbruin kleuren.

Haal de scones uit de oven en leg ze op een taartrooster. Eet ze zo vers mogelijk! Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn, met wat jam erbij en plantaardige room of yoghurt.

2 Responses leave one →
  1. augustus 25, 2020

    Ik vind ze er fantastisch lekker uitzien! Ik vraag manlief (hij is hier de koekenbakker ;-) of hij ze een keer wilt maken :-)

  2. de groene prinses permalink*
    augustus 29, 2020

    Dank je wel! Laat zeker eens weten of ze hebben gesmaakt ;-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS