letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Rabarbermuffins met zuurdesem vegan


Ik hoor van vele mensen dat ze van deze coronatijden gebruik maken om van start te gaan met het bakken van zuurdesembrood. Dat leidt in heel wat huishoudens ongetwijfeld tot een overvloed aan zuurdesemstarter die niet verwerkt geraakt. Restjes ‘oude’ starter belanden bij mij doorgaans in pannenkoeken en wafels. Of in deze friszure rabarbermuffins met kardemom!

Mijn starter bestaat telkens uit gelijke delen water en meel, dus daar ben ik in dit recept van uitgegaan. Geen zuurdesemstarter in huis? Vraag eens of je een bevriende ‘zuurdesembakker’ kunt verlossen van een overdosis ;-)

voor 12 medium muffins

Ingrediënten
1 el gemalen lijnzaad + 3 el water
•125 g speltmeel (ik gebruik meel met een uitmalingsgraad van 80%, ‘halfvolkoren’ dus)
• 75 g amandelmeel (of fijngemalen amandelen)
• 75 g fijne havervlokken
• 1 tl baking soda
• 0,5 tl bakpoeder
• 0,5 tl zout
• 1 tl gemalen kardemom (het lekkerst als je de zaden zelf fijn vijzelt!)
• 225 g ‘oude’ zuurdesemstarter
• 75 g havermelk
• 100 g ahornsiroop
• 50 g kokosolie (gesmolten)
• 1 tl citroensap
• zeste van een halve citroen
• 1 tl vanille-extract

• 175 g rabarber
• 1 el kokosbloesemsuiker

• 2 el amandelschilfers

Zo maak je het
Meng eerst de eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water om een ‘flax-ei’ te maken. Laat het minstens een kwartiertje rusten.

Verwarm de oven voor op 175° Celsius.

Meng in een grote kom het speltmeel, het amandelmeel, de havervlokken, baking soda, bakpoeder, zout en kardemom.

Meng in een andere kom de vloeibare ingrediënten: zuurdesemstarter, flax-ei, havermelk, ahornsiroop, kokosolie, citroensap, zeste en vanille-extract.

Was de rabarberstengels, dep ze droog en snijd ze in plakjes van ca. 1 cm dik. Meng de kokosbloesemsuiker en de rabarberplakjes door elkaar.

Mix het vochtige mengsel door het droge mengsel. Roer kort, maar krachtig. Zeker niet te lang (dan worden de muffins taai)!

Roer er even kort en krachtig de rabarberstukjes door.

Leg papieren muffinvormpjes in een muffinbakplaat en vul ze met het muffindeeg. Bestrooi elke muffin met wat amandelschilfers.

Zet in de oven op 175° Celsius en bak gedurende 20 à 25 minuten, of tot de muffins mooi goudbruin kleuren en een mes er schoon uitkomt als je erin prikt.

Laat een paar minuten afkoelen in de muffinvorm en leg de muffins daarna op een taartrooster om helemaal af te koelen.

Eet de muffins zo vers mogelijk!

2 Responses leave one →
  1. mei 23, 2020

    Super!
    Ik heb juist rabarber geplukt. Ook zuurdesem in huis.
    Ik begin eraan!
    Dankjewel.

  2. de groene prinses permalink*
    mei 23, 2020

    Tof! Hopelijk vallen ze in de smaak :-) Ik houd zelf niet van heel zoet gebak, dus voor sommigen smaakt dit misschien niet zoet genoeg… Heel benieuwd ;-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS