letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Macadamia‘ricotta’ vegan


Lang geleden deelde ik al eens een recept voor vegan cashew‘kaasjes’, die ik fermenteerde met het vocht van gefermenteerde groenten. Vandaag deel ik een variant met macadamianoten en miso als fermentatiestarter. Ik gebruikte ongepasteuriseerde lichte miso (of shiro miso), die ik een poosje geleden uit Londen meebracht. Hier is het een stuk moeilijker om shiro miso ongepasteuriseerd te vinden (en dat is nodig om je kaasje effectief te fermenteren, want gepasteuriseerde miso ‘leeft’ niet meer). Gebruik in de plaats eventueel ongepasteuriseerde genmai miso (die is wel wat sterker van smaak) of gebruik het vocht van verse zuurkool of andere gefermeneerde groenten.

O ja, en moest iemand toch weten waar je hier aan ongepasteuriseerde shiro miso kunt geraken: laat het mij alsjeblieft weten! :-)

Heb je geen macadamianoten, dan kun je ook cashewnoten gebruiken. De cashewnoten geven een ‘gladder’ resultaat; de macadamianoten geven een meer korrelige textuur die je soms ook bij echte ricotta hebt.


voor 1 medium kaasbolletje

Ingrediënten
• 100 g macadamianoten (een nachtje geweekt)
• 2 tl shiro miso (ongepasteuriseerd)
• 1 dl water (of meer indien nodig)
• 1 el edelgistvlokken
• zout naar smaak
• blaadjes of bloempjes ter decoratie

Zo maak je het
Giet de macadamianoten af en doe ze in een keukenmachine of krachtige blender, samen met de miso en het water. Mix tot je een zachte crème krijgt, met nog een licht korrelige textuur. Is je keukenmachine niet heel krachtig, dan moet je misschien een beetje meer water toevoegen.

Voeg de edelgistvlokken en zout naar smaak toe (let op, miso is ook al zout, dus proef!) en mix nog even.

Bekleed een vergiet met een kaasdoek en zet het op een kommetje. Leg eventueel wat blaadjes of bloempjes ter decoratie op het kaasdoek en schep er dan de macadamiacrème in.

Neem de uiteinden van het kaasdoek samen en draai ze in een streng.
Is de crème heel zacht? Pers er dan wat vocht uit door de streng goed aan te draaien. Vang het vocht op en gooi het zeker niet weg! Het is een heerlijke notenroom die het voortreffelijk doet in hartige gerechten. (Denk: romige pastasaus, risotto, aardappelpuree…) Kies zelf hoe zacht of hoe stevig je het kaasje wilt en pers er naargelang meer of minder vocht uit.

Laat het kaasje in het kaasdoek en het vergiet ca. 24 uur op kamertemperatuur staan. Je kaasje zal dan (afhankelijk van de temperatuur) een licht gefermenteerde (ietwat zurige en ‘kazige’) smaak krijgen. Pak het voorzichtig uit en leg het op een bordje.

Heerlijk op versgebakken zuurdesembrood met radijsjes en verse kruiden :-)

De inspiratie om de kaasjes te decoreren met blaadjes of bloempjes haalde ik bij Tasty As Heck!, die echt de mooiste creaties maakt met haar amandelkaas.

2 Responses leave one →
 1. alexia permalink
  april 7, 2020

  hej,
  fijn, ziet er goed uit!
  jij ondertussen al een plek gevonden waar je ongepasteuriseerde shiro miso kan vinden? :)
  goede groet!
  A

 2. de groene prinses permalink*
  april 7, 2020

  Nee helaas niet… (behalve in Londen dus ;-) ) Ik vermoed dat de shiro miso van deshima.eu (in Amsterdam) misschien ook ongepasteuriseerd is, maar de verzendkosten naar België zijn nogal hoog…

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS