letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Sinaas-kaneelkoekjes met chocola vegan


Eigenlijk wilde ik dit recept delen vóór Kerstmis, omdat je van dit deeg de ideale koekjes voor in de kerstboom kunt bakken: stevig en krokant. Helaas: voor kerstbomen ben ik intussen véél te laat. Maar voor lekkere koekjes is elk moment goed, toch? Deze koekjes zijn vegan, glutenvrij en gemakkelijk uit te rollen, zodat je naar hartenlust vormpjes kunt uitsteken. Houd je niet van sinaaszeste? Laat het dan gewoon weg!

voor ca. 35 koekjes, afhankelijk van de grootte van de uitsteekvormpjes

Ingrediënten
• 30 g kokosolie
• 125 ml/150 g ahornsiroop
• 1 tl vanille-extract
• 1 tl zeste van een sinaasappel
• 125 g volkoren rijstmeel (+ extra om uit te rollen)
• 75 g amandelmeel (maal eventueel zelf amandelen fijn in een keukenmachine)
• 75 g havermeel (maal eventueel zelf havervlokken fijn in een keukenmachine)
• 25 g arrowrootpoeder
• een snuifje zout
• 1 tl gemalen kaneel

• 125 g pure chocolade (75%)
• 2 el fijngehakte nootjes (pecan, wlanoot, hazelnoot, amandel…)

Zo maak je het
Doe kokosolie, ahornsiroop, vanille-extract en de zeste van sinaasappel in een keukenmachine en meng tot je een smeuïge massa hebt.

Meng de drie meelsoorten, het arrowrootpoeder, een snuifje zout en de kaneel in een kom door elkaar. Voeg dit mengsel beetje bij beetje toe aan de ahorn-kokosmix in de keukenmachine en kneed alles kort, maar krachtig door elkaar.

Maak met licht vochtige handen een bal van het deeg, en laat het in een afgedekte kom ca. 20 minuten rusten op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 175° Celsius.

Bestrooi een werkvlak en een deegroller lichtjes met rijstmeel. Leg het deeg op het werkvlak, druk het een beetje plat en strooi er ook weer wat rijstmeel over. Gebruik de deegroller om het deeg uit te rollen tot een lap van ca. 0,5 mm dik.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Steek met koekjesvormen figuurtjes uit het deeg. Maak ze voorzichtig los en leg ze op het bakpapier. Kneed restjes deeg weer kort bij elkaar en rol het opnieuw uit om meer koekjes uit te steken.

Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes in ca. 10 minuten goudbruin. De koekjes zullen misschien nog een beetje zacht aanvoelen; ze worden hard bij het afkoelen. Laat ze enkele minuten afkoelen op het bakpapier en verplaats ze dan naar een taartrooster.

Smelt de chocolade au bain-marie. Dompel de afgekoelde koekjes voor de helft in de chocola, leg ze opnieuw op bakpapier en bestrooi de chocolade met nootjes. Laat de chocolade hard worden.

2 Responses leave one →
 1. Josephine Goyvaerts permalink
  juli 13, 2020

  hey Reine, ben hier nog eens gaan kijken omdat ik wist dat er een recept voor koekjes op stond dat ik eens wil proberen. Ik heb echter geen kokosolie in huis, zou ik dat kunnen vervangen door walnotenolie?
  Elders zocht je naar dadelpoeder, dat koop ik in het Natuurhuis in Antwerpen!
  groetjes, Josephine

 2. de groene prinses permalink*
  juli 13, 2020

  Dag Josephine, walnotenolie is niet zo goed om te verhitten, denk ik. Je zou het met olijfolie kunnen proberen, maar dan ga je natuurlijk wel die typische olijfoliesmaak hebben en misschien ook een ietwat andere textuur…
  Dank je wel voor de tip over het dadelpoeder! Daar ga ik zeker eens kijken!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS