letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Vegan worstenbroodjes met walnoten en linzen vegan


Deze miniworstenbroodjes doen het prima als aperitiefhapje. Komt mijn recept te laat voor je nieuwjaarsmenu? Bewaar het dan voor Verloren Maandag (een typisch Antwerpse traditie, waarbij op de maandag na de zondag na Driekoningen worstenbroden en appelbollen worden gegeten). Een recept voor vegan appelbollen vind je hier.

Gebruik je glutenvrij bladerdeeg, dan zijn deze worstenbroodjes (en de appelbollen) ook nog eens helemaal glutenvrij!

voor 24 miniworstenbroodjes

• 50 g groene linzen (evt. + een stukje kombu)
• 1 tl gemalen chiazaad + 3 tl water
• 1 rode ui
• 1 el olijfolie
• 4 middelgrote kastanjechampignons
• 1 teen knoflook
• 1/2 tl gedroogde tijm
• 1/2 tl rozemarijn
• 1 tl tamari
• 75 g walnoten
• 1/2 tl gerookt paprikapoeder
• 2 el edelgistvlokken
• 1 tl tomatenpuree
• peper en zout

• 1 pak plantaardig (en evt. glutenvrij) bladerdeeg
• 1 el haverroom
• 1 el sesamzaadjes

Zo maak je het
Breng de groene linzen in ruim water aan de kook (met een stukje kombu, indien gewenst). Laat ze 15 minuten zachtjes koken of tot de linzen beetgaar zijn. Giet ze af, en laat ze uitlekken en afkoelen.

Meng het chiazaad met het water in een kommetje en laat opzij staan.

Snipper de rode ui fijn. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de uisnippers tot ze glazig zijn.

Snijd de champignons in kleine stukjes en voeg ze bij de ui. Roerbak tot de champignons slinken. Pers de teen knoflook erbij en voeg de gedroogde tijm en rozemarijn toe. Roerbak enkele minuten en blus met de tamari. Laat zachtjes stoven tot het vocht van de champignons en tamari verdampt is. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Doe de linzen, de walnoten, het champignonmengsel, het ‘chia-ei’ en het gerookt paprikapoeder in een keukenmachine. Pulseer tot alles goed gemengd is en je de structuur van ‘gehakt’ hebt. Mix dus niet tot een zeer fijne brij; je wilt een beetje textuur en beet behouden.

Doe het gehakt in een kom en roer er de edelgistvlokken en tomatenpuree door. Meng goed. Breng vervolgens op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 175° Celsius.

Neem je pak bladerdeeg. Ik gebruik doorgaans een ronde lap deeg (eigenlijk voor quiche of taart) en snijd daarbij van elke kant een smal reepje af, zodat de vorm meer vierkant wordt. Dat vierkant snijd ik doormidden, zodat ik twee min of meer rechthoekige lappen heb.

Leg op elke lap in de lengte een strook van het gehakt. Laat aan beide kanten voldoende ruimte vrij om het deeg over de vulling te kunnen vouwen. Druk de naad een beetje aan en rol ze vervolgens naar onderen. Snijd elke lange rol in 12 stukjes.

Leg de stukjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met haverroom en strooi er wat sesamzaadjes over.

Bak de worstenbroodjes ca. 20 minuten in de oven of tot ze gerezen en goudbruin zijn (of bekijk de instructies op de verpakking van je bladerdeeg; de oventemperatuur of baktijd kan afwijken naargelang het deeg dat je kiest).

Serveer de worstenbroodjes warm. Smakelijk!

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS