letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Vegan in Ierland vegan


Het is intussen ruim twee maanden geleden dat mijn Geliefde en ik in Ierland vertoefden, dus het is hoog tijd om herinneringen op te halen! Ierland is immers niet alleen een prachtig land, het herbergt ook heel wat vegan lekkers. Ik neem je graag mee op ontdekkingstocht in Dublin, Dún Laoghaire, Greystones en Cobh.

Kale + Coco
In Dublin is vegan eten een makkie. Wij verbleven zelfs in een vegan ‘hotel’. Swuite biedt eigenlijk accommodatie voor studenten, maar tijdens de zomervakantie worden de kamers verhuurd aan toeristen. De kamers zijn heel basic en het bed was bijzonder klein voor twee personen, maar veel werd goedgemaakt door Kale + Coco, het restaurantje dat deel uitmaakt van het complex. In Kale + Coco kun je ontbijten, koffie drinken en lunchen. Alles is puur plantaardig, vers en gezond! Voor het ontbijt vind je er een hele reeks smoothie bowls. En ’s middags kun je je buikje vullen met een hartige bowl. Ik smulde er bijvoorbeeld van de ‘Miso hungry’ en mijn Geliefde van de ‘Peas & love’. Daarna nog een golden latte en een dadelsnicker erbij en de start van onze reis kon al niet meer stuk.

Koffie en meer
Lekkere koffie drink je ook bij Urbanity. Op de lunch- en ontbijtkaart zijn de vegan gerechten eerder schaars, maar wel goed. Ik at er bijvoorbeeld een prima smoothie bowl als ontbijt.

Nog zo’n gezellig koffie- en lunchplekje is Two Pups, waar ik uitstekende avocado toast op zuurdesembrood at en een vegan energy ball.

How to lose your Veginity
Bij Veginity kun je heerlijk plantaardig dineren. De gerechten zijn inventief en verfijnd, ondanks hun ‘street food’-karakter. Mijn Geliefde at een stevige burger met gegrilde ananas op een huisgemaakt briochebroodje; ik koos voor ‘met jasmijn gerookte’ tofoe vergezeld van gefermenteerde Chinese kool, edamame, wasabi aioli, gepekelde gember en ponzusaus. En als dessert deelden we een plantaardige versie van Eton Mess met meringue, aardbei, rabarber en ‘curd’ van kokosnoot en aardbei.

Je kunt hier niet alleen terecht voor een prima avondmaal, maar ook voor brunch, lunch en gebak (dat er geweldig goed uitzag!).

Het enige minpuntje? We vonden het er niet zo gezellig zitten. De zaak is eerder klein en heel donker.

Veginity is ook eigenaar van Vish shop, waar je vegan fish and chips kunt eten. Dat wil ik een volgende keer in Dublin beslist uittesten.

De hoorn des overvloeds
Een vaste waarde voor vegetarisch Ierland is Cornucopia Wholefoods. Je kunt er ook lunchen en dineren, maar wij gingen er ontbijten en kozen voor het Five item breakfast. Aan de toog wijs je aan welke vijf dingen je op je bord wilt. Op de frittata na zijn alle items vegan. Een heerlijk stevig ontbijt dat de nodige energie geeft om flink rond te stappen in Dublin. Pluspunten voor het mooie behangpapier in Cornucopia! :-)

Zuurdesempizza
Bij Bar Italia bakken ze waanzinnig lekkere zuurdesempizza’s. Naast de vertrouwde vegan marinara staat er nog een vegan pizza op de kaart, en die is je bezoek meer dan waard: voortreffelijke tomatensaus, courgette, artisjok en aubergine op een van de lekkerste deegjes die ik ooit at!

Dún Laoghaire
Met een Dart-trein rijd je gemakkelijk vanuit Dublin naar de kust. Mij Geliefde speelde een concert in Dún Laoghaire en dus kon ik er lekker een paar dagen uitwaaien. Ik vond het heerlijk om de west- en oostpier af te wandelen en zeehondjes te spotten.

Dún Laoghaire is misschien niet het summum van plantaardig eten, maar toch vonden we er een paar leuke adresjes. Bij Shoe lane is het fijn koffie drinken (of kurkuma latte!) en ze hebben ook een aantal vegan gebakjes. Bij het sympathieke Zero Zero pizza at ik alweer een zeer goede vegan pizza. Voor lekker zuurdesembrood moet je dan weer bij Strudel bakery zijn.

Ben je op zondag in dit kustplaatsje dan is The Farmers’ Market in People’s Park niet te missen. Naast verse biologische groenten en fruit vind je er ook heel wat eetkraampjes. De sfeer is bijzonder gezellig.

The Happy Pear in Greystones
Rijd je nog een eind verder met de DART, dan bereik je Greystones, dat zowaar een mekka is voor veganisten. Greystones is namelijk de thuisbasis van The Happy Pear. Ken je de Flynn-tweeling nog niet, dan moet je beslist eens een kijkje nemen op hun Instagram-profiel of Youtube-kanaal. Ooit gingen de broers van start met een kleine groentewinkel, nu hebben ze een heus plantbased imperium met vier winkels/cafés, een eigen boerderij, een reeks kookboeken, een rits vegetarische producten in supermarkten, en een enorme community die draait om gezonde voeding en geluk.

Dus ook al is Greystones maar een klein kustplaatsje, het Happy Pear-café draait er op volle toeren. Het is er lekker druk, maar toch ook gemoedelijk. Laat je niet afschrikken door de rij die staat aan te schuiven om een maaltijd te kiezen, want de bediening loopt vlot. Mijn Geliefde en ik smulden allebei van een rijkelijk gevulde Buddha bowl, en als dessertje nog een verrúkkelijke vegan twix bar én een golden latte natuurlijk.

Neem je de DART naar Greystones, stap dan een halte vroeger af: in Bray. Tussen Bray en Greystones loopt namelijk een wandelpad langs de kliffen. Je loopt er niet alleen, maar toch is dit een zeer fijne wandeling. En daarna heb je zo’n vegan twix dubbel en dik verdiend! ;-)

Cobh
Een heel eind verder, in het zuiden van Ierland, ligt het charmante havenstadje Cobh. Ook hier speelde mijn Geliefde een concert en dus hadden we ruim de tijd om kennis te maken met deze bijzondere plaats. Vroeger heette Cobh ‘Queenstown’ en het was de laatste stoplaats van de Titanic voor hij aan de overtocht begon. Om die reden lokt het stadje nu best wel wat toeristen. Daarnaast maken de imposante kathedraal, de gekleurde huisjes en het wonderlijke zicht op de Atlantische Oceaan Cobh tot een unieke plek.

Cobh is eerder klein en dus is de vegan keuze ook beperkt, maar één adresje wil ik toch niet onvermeld laten. Seasalt is ontzettend gezellig en sympathiek. De kok gaat er aan de slag met lokale, seizoensgebonden producten en ook al is lang niet alles plantaardig, er staan wel elke dag een aantal vegetarische, vegan en glutenvrije opties op de kaart. Ik at er een zeer smakelijke falafel bowl en een decadent stuk chocolade-dadelcake.

Het was mijn eerste keer in Ierland, maar hopelijk niet de laatste, want ook al heb ik nog maar een fractie gezien, dit land stal toch al mijn hart.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS