letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Vegan in Krakau vegan


Het ‘Florence van Polen’: zo noemen ze Krakau weleens. En toen mijn Geliefde en ik er eind juni – tijdens een quasi hittegolf – verbleven, begrepen we dat helemaal. De oude binnenstad getuigt van een rijke geschiedenis en de zonovergoten straten en pleinen gaven ons echt het gevoel in het zuiden rond te lopen. Dat de oude binnenstad volledig omringd is door een park voor fietsers en wandelaars konden we met het hete weer alleen maar toejuichen.

Net als Warschau, dat we enkele jaren geleden bezochten, bulkt Krakau bovendien van de vegetarische en zelfs vegan restaurantjes. De onderstaande adresjes testten wij met veel plezier uit. Maar er zijn er nog veel meer, dus ga vooral zelf op ontdekking!


Massolit Cooks: zalig ontbijt
Ik ga meteen van start met mijn absolute favoriet: het gezellige vegetarische restaurant Massolit Cooks vind je in de Joodse wijk. Wij gingen er op zaterdag ontbijten en ik smulde van heerlijke tofoe scramble met rodebietenburgertjes, gebakken champignons, tomatensalsa, hummus, vers groen en brood. Een gedroomd vegan ontbijt! Zo voedzaam dat ik jammer genoeg niet meer van de vegan pancakes kon proeven ;-) Op de lunchkaart stond trouwens ook nog veel lekkers. Het restaurant is vegetarisch, maar veganisten komen hier beslist ook aan hun trekken.

Elders in de stad zijn er ook nog Massolit Bakery en Massolit Books & Café, een boekenwinkel annex koffiebar. Bij het bakkerijtje zijn we helaas niet geraakt, maar in de boekhandel is het lekker rustig toeven met een drankje tussen de boeken.

Glonojad: zachtgeprijsd veggie
Toen wij er waren was het flink druk in Glonojad. Geen wonder, want je eet hier voor een prikje een goede vegetarische of veganistische maaltijd. Wij aten rijst met curry en mochten daarnaast nog twee salades uitkiezen. Een leuke formule. Glonojad ligt bovendien vlak bij de overdekte markt, die beslist ook een bezoekje waard is.


Stary Kleparz: levendige markt
Deze overdekte markt bestaat al sinds de 17de eeuw en bruist nog van het leven. Dit is niet, zoals in vele andere steden, een markt waar vooral toeristen rondstruinen, maar wel eentje waar de inwoners van Krakau hun dagelijkse boodschappen komen doen. De overvloed aan verse aardbeien, frambozen, kersen en andere bessen deed me watertanden, dus ik kocht een stevige portie fruit (voor een bedrag waarvoor je hier amper aan een handjevol kersen geraakt…).

Krowarzywa: yummie burgers
Pal in het centrum eet je heerlijke plantaardige burgers bij Krowarzywa. Ik was onmiddellijk gecharmeerd door de huisstijl van deze burgerketen: die bevat leuke tekeningen van een gelukkige koe. Er is lekker veel keuze: bijvoorbeeld een kikkererwtenburger, gierstburger, tofoeburger, tempéburger of seitan pastrami. Nog wat zoeteaardappelfrietjes en een van de lekkere limonades erbij en je hebt fastfood om van te smullen!


Pierogowy Raj: prima pierogi
In Polen moet je wel pierogi proeven. Deze typisch Slavische dumplings zijn er met ontelbaar veel verschillende soorten vulling. Bij Pierogowy Raj – een klein en eenvoudig, maar sympathiek zaakje – staan er maar liefst acht vegan varianten op de kaart. Ik proefde die met broccoli en die met champignons en linzen. Lekker!


Veganic: lekkers in een hippe buurt
Veganic is, samen met enkele andere restaurants en bars, gevestigd in de gebouwen van een voormalige tabaksfabriek. Nu is het een hippe plek waar veel jongeren komen eten. Veganic is een ruim en modern restaurant. Anders dan de naam doet vermoeden is het geen vegan restaurant, maar wel vegetarisch. Er staan echter wel voldoende vegan opties op de kaart. Ik at een smaakvolle boekweitpasta met pesto en vegan ‘parmezaan’. Niet heel verrassend, maar wel lekker zonder meer. Veganic heeft trouwens ook een mooie keuze aan (vegan) gebak :-) En mijn geliefde at als dessert een bijzondere parfait van peterseliewortel met frambozencoulis.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS