letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Little Green Kitchen


De kookboeken The Green Kitchen at Home en Green Kitchen Smoothies van het bloggende koppel David Frenkiel en Luise Vindahl liggen in mijn keuken steevast op het plankje ‘favoriete kookboeken’. Ik was dan ook razend benieuwd naar hun nieuwe telg Little Green Kitchen: lekkere vegetarische recepten voor het hele gezin. Ook al heb ik zelf geen kinderen, ik vermoedde dat dit boek ook voldoende inspiratie zou bieden voor volwassen eters. En dat klopt beslist.

Groenten voor het hele gezin
Wie wél kinderen heeft, zal vast en zeker nog meer ideeën halen uit dit boek, want Luise en David geven niet alleen een keur aan recepten die bij hun kinderen in de smaak vallen, ze doen je ook een reeks tips cadeau om kinderen (en andere tafelgenoten) meer groenten te laten eten. Want daar draait het vooral om in dit boek: kinderen zo veel mogelijk groenten geven, zonder dat ze er hun neus voor ophalen.

Dat leidt onder andere tot wafels waarin spinazie schuilt, ‘zelfbedieningssalade’, gevulde regenboogtomaten, dinoburgers, snackpotjes met gouden dipsaus, en chocospread op basis van kikkererwten (die laatste viel trouwens bij deze volwassen eter alvast bijzonder in de smaak ;-) ).


Helpende handjes en upgrades
Net zoals de eerdere kookboeken van David en Luise heeft Little Green Kitchen weer een mooie, aantrekkelijke uitstraling, dankzij kleurrijke foto’s, een fijne vormgeving en een lichtvoetige schrijfstijl.

Om kinderen meer te betrekken bij wat ze eten, raden David en Luise aan om ze ook mee te laten koken. Bij elk recept geven de ‘helpende handjes’ aan welke taakjes kinderen op zich kunnen nemen.

Daarnaast staan er bij elk recept ideeën voor een ‘volwassen upgrade’, zodat de maaltijd ook voor volwassenen voldoende pit heeft. De ‘groene toversaus’ en ‘zonnige tahindressing met kurkuma’ zijn bijvoorbeeld twee sausjes die een gerecht meteen een heerlijke boost geven. Bij mij staan ze alvast aangevinkt als favorieten.


Zonder zuivel?
Omdat ik zelf de laatste tijd voornamelijk plantaardig eet, viel me in dit boek een behoorlijk hoog gebruik van zuivel en eieren op. Hier en daar geven de auteurs tips voor hoe je deze ingrediënten door een veganistisch alternatief kunt vervangen, maar in hun vorige kookboek leken ze daar meer aandacht voor te hebben.

Met een beetje creativiteit kun je in veel gevallen zelf een alternatief bedenken en sowieso vind je nog voldoende plantaardige inspiratie. Deze recepten wil ik bijvoorbeeld beslist nog uitproberen: Midden-Oosterse broccoli uit de oven met komkommer-meloensalade; cashewmasala met tofoe; bakplaat met zoete aardappel, rijst en pinda’s; kokostempura uit de oven; energierepen met bonen; en romige ijsjes van blauwe bessen en avocado. Benieuwd of ik er ook een neefje of nichtje mee kan verleiden! :-)

Little Green Kitchen van David Frenkiel & Luise Vindahl, uitgeverij Becht, 2019

2 Responses leave one →
  1. Emelie permalink
    september 12, 2019

    Krijg zelf ook goesting om de gerechten de je vermeldt uit te proberen!!

  2. de groene prinses permalink*
    september 17, 2019

    Zeker doen, Emelie! :-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS