letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


IJslolly’s met rode bessen en banaan vegan


IJsjes! Deze dagen gaan ze vlotter naar binnen dan eender welk ander gerecht. Ik moest dan ook niet lang nadenken over wat ik zou doen toen we een bakje rode bessen cadeau kregen van vrienden: snel verwerken tot een verfrissende verrassing.

Omdat ik mijn ijsjes het liefst een beetje gezond houd (zodat ik er véél kan eten ;-) ), gebruikte ik als zoetstof louter dadels en een (optioneel) scheutje ahornsiroop.

De rode bessen zorgen voor een fris zurige toets, de bananen voor zoete romigheid. Meer fan van het ene dan van het andere? Dan kun je natuurlijk ijslolly’s maken met uitsluitend bessenmix of bananenmix. Frambozen doen het in deze ijsjes trouwens net zo goed als rode bessen!

voor 6-8 ijslolly’s (afhankelijk van de grootte van de vormpjes)

Ingrediënten

voor de bessenmix:
• 400 g rode bessen, van de steeltjes gerist
• 8 zachte dadels

voor de bananenmix:
• 1 goed rijpe banaan
• 150 ml amandelmelk
• 1 el notenboter
• 1 tl ahornsiroop (optioneel)

Zo maak je het
1. Was de rode bessen en doe ze in een steelpan met een klein scheutje water. Breng aan de kook en laat een vijftal minuten doorkoken, tot al het sap uit de bessen is vrijgekomen.

2. Duw de bessen door een zeef en vang het sap en de pulp op. Het is de bedoeling dat de pitjes en velletjes achterblijven. Druk het pitjesmengsel goed uit, zodat je zo veel mogelijk ‘coulis’ opvangt.

3. Ontpit de dadels, snijd ze in stukjes en laat ze een halfuurtje weken in het warme bessensap.

4. Mix het sap met de dadels in een blender of met een staafmixer tot je een gladde coulis hebt. Zet even opzij.

5. Spoel de blender uit. Pel de banaan en snijd ze in stukjes. Doe ze in de blender, samen met de amandelmelk en de notenboter. Mix tot je een dikke ‘bananensmoothie’ hebt. Proef of de bananenmix zoet genoeg is voor jou en voeg eventueel wat ahornsiroop toe. Denk eraan dat koude levensmiddelen minder zoet smaken dan warme.

6. Zet je ijslollyvormpjes klaar. Verdeel de bessenmix over de verschillende vormpjes en vul aan met de bananenmix. Eventueel kun je de twee met een satéprikkertje voorzichtig wat door elkaar halen, zodat er een marmerachtig effect ontstaat.

7. Zet de vormpjes in de diepvriezer en laat opstijven. Afhankelijk van de sterkte van je diepvriezer kan dat 4 tot wel 8 uur duren.

One Response leave one →
  1. augustus 3, 2019

    Hmm, dat ziet er lekker uit!

    Schijfjes banaan diepvriezen, daarna ontdooien en dan blenden met cacaopoeder is ook een aanrader trouwens ;-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS