letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Vegan appelbollen met dadelvulling vegan

Morgen eten we in Antwerpen massaal appelbollen en worstenbroden, want dan is het ‘Verloren maandag’. Normaal gezien wordt Verloren maandag gevierd op de maandag na de eerste zondag na Driekoningen. Zijn jullie nog mee? ;-) Maar aangezien het vandaag Driekoningen is, óp een zondag, ontstond er enige verwarring. Strikt genomen zouden we pas volgende maandag appelbollen en worstenbroden mogen eten, maar de Antwerpse bakkers konden zich blijkbaar niet inhouden en dus wordt er morgen, op maandag 7 januari, al gesmuld.

Plantaardige worstenbroden en appelbollen vinden bij een ‘gewone’ bakker is geen sinecure, maar zelf aan de slag gaan, is helemaal niet zo moeilijk. Voor vegan worstenbroodjes gaf ik eerder al wat recepten; je vindt ze hier en hier. Mijn recept voor vegan appelbollen deel ik nu.

De appelbollen zijn louter gezoet met dadels, dus ook nog eens een stuk gezonder dan die van de bakker.

Smakelijk en nog de beste wensen voor een prachtig 2019!


voor 4 appelbollen

Ingrediënten
• 6 zachte dadels
• 2 el kokosolie
• 1 el notenpasta (bijv. amandel of gemengde noten)
• 4 niet al te grote appels (ik gebruikte Jonagold)
• 4 plakjes kant-en-klaar plantaardig bladerdeeg
• wat kaneelpoeder
• 2 el haverroom

Zo maak je het
Snijd de dadels doormidden en haal de pit eruit. Week de dadels ongeveer een halfuurtje in warm water. Zijn je dadels heel zacht, dan hoef je ze niet te weken.

Verwarm de oven voor op 180° Celsius.

Giet de dadels af en prak ze met een vork fijn, tot je een zachte dadelpuree hebt. Meng deze puree met de kokosolie en de notenpasta.

Schil de appels en haal met een appelboor het klokhuis eruit. Houd de steeltjes bij.

Zet elke appel op een plakje bladerdeeg en vul de holte op met de dadelmengeling. Strooi wat kaneelpoeder over de appel.

Vouw het bladerdeeg over de appel heen.

Heb je een restje bladerdeeg? Snijd dan kleine ‘blaadjes’ uit en leg die bovenaan op je appel. Prik er een steeltje in, zodat je een echte appel lijkt te hebben.

Strijk de bladerdeegappels in met wat haverroom.

Bak de appels 20 à 30 minuten in de oven. Houd ze goed in de gaten, opdat ze niet verbranden.

Eet de appels warm of koud, naar keuze.

 

One Response leave one →
  1. januari 7, 2019

    Heerlijk :) Ik ken de traditie van verloren maandag niet eens, want ik ben opgegroeid aan de andere kant van ons gigantische land, maar ik ga ze deze week maken. Ziet er precies uit als wat ik nu kan gebruiken! Jum.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS