letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Pittige kikkererwtenspread en iets over zelf zuurdesembaguettes bakken vegan


Onder vele veganisten en vegetariërs is hummus ongetwijfeld broodbeleg nummer één. Zelf ben ik dol op hummus, maar ik eet het liever als onderdeel van een maaltijd dan als beleg. Omdat ik altijd bokalen kikkererwten in huis heb, wilde ik toch graag iets bedenken dat net zo gemakkelijk te maken is als hummus en dat het ook prima doet op brood.

De ingrediënten voor deze kikkererwtenspread heb ik bijna altijd in voorraad. Meer dan vijf minuten is er niet nodig om hem te maken en hij smaakt verrassend goed :-) Belangrijk is wel om echt lekkere mosterd te gebruiken. Ik koos voor een artisanale grove mosterd met dragon. Yummie!

De spread belandde bij mij op sneetjes zelfgebakken zuurdesembaguette. Wie me een beetje volgt op Instagram weet dat ik behoorlijk gepassioneerd ben door bakken met zuurdesem ;-) Na een hele reeks broden, kriebelde het behoorlijk om ook eens met baguettes aan de slag te gaan, ook al is dat volgens veel ervaren bakkers een van de moeilijkste dingen.

Dankzij de baguettevorm van Emile Henry* durfde ik de uitdaging toch aangaan. Deze vorm functioneert als een soort ministeenoventje in je eigen oven. Hij zorgt voor een optimale luchtvochtigheid, waardoor je een lekker krokante korst krijgt.


Ik ging dus naarstig aan de slag. Maar de ervaren zuurdesembakkers hebben gelijk: baguettes bakken is niet gemakkelijk! De moeilijkheid schuilt vooral in het vormen van de baguettes. Dat moet zo strak mogelijk gebeuren, maar zonder dat je de lucht uit je deeg duwt. Op youtubefilmpjes ziet het er allemaal heel eenvoudig uit, maar de realiteit is anders ;-) Ik heb dus nog wat oefenwerk voor de boeg. Gelukkig was het resultaat wél lekker.

De baguettevorm deed trouwens prima zijn werk: de korst was lekker krokant!

[*Ik mocht de baguettevorm gratis uittesten dankzij Kookexpert]

voor een klein potje vol

Ingrediënten
• 100 g gare kikkererwten
• 1 tl lekkere mosterd (of wat meer of minder afhankelijk van hoe pittig je het zelf wilt)
• 2 flinke el veganaise
• 1 tl appelazijn of citroensap
• 1 el kappertjes (gebruik je gezouten kappertjes week ze dan in wat water en spoel ze goed af)
• 2 el gehakte verse kruiden (ik gebruikte Roomse kervel, maar dragon, peterselie en basilicum lijken me ook allemaal heerlijk)
• peper en zout

Zo maak je het
Doe de kikkererwten in een keukenmachine en pulseer een paar keer. Het is de bedoeling dat je grove kruimels krijgt en beslist geen moes! Heb je geen keukenmachine, dan kun je de kikkererwten grof pletten met een vork.

Doe de gehakte kikkererwten in een kommetje. Voeg de mosterd, de veganaise, de appelazijn of het citroensap, de kappertjes en de kruiden toe. Meng alles goed door elkaar tot je een smeuïge spread hebt. Is je spread nog wat te droog? Voeg dan wat extra veganaise toe.

Proef en breng op smaak met peper en zout. Gebruikte je gezouten kappertjes, dan heb  je allicht geen extra zout nodig.

Smeer op sneetjes baguette, toastjes of boterhammen en garneer met wat extra groene blaadjes. Smakelijk!

6 Responses leave one →
 1. myriam permalink
  november 11, 2018

  wat een heerlijk broodbeleg !! ik deed er nog een beetje currypoeder bij, heel lekker :-)

 2. november 11, 2018

  Dat ziet er erg lekker uit zeg! Ik vind dat jouw baguettes er goed uit zien voor de eerste keer. Ik denk wel dat dit nog iets te uitdagend is voor mij, want ik heb pas een keer zelf zuurdesem gemaakt. Het kriebelt nu toch wel om dat weer vaker te gaan doen!

 3. Ward permalink
  november 13, 2018

  Ziet er echt Yummie uit en die baguettes ogen toch als echte artisanale baguettes.

 4. de groene prinses permalink*
  november 13, 2018

  @myriam: wauw, wat leuk dat je het al uitprobeerde! currypoeder lijkt me een prima idee!

 5. de groene prinses permalink*
  november 13, 2018

  @Sarah: mja, baguettes bakken is toch een stuk moeilijker dan ik dacht. Ik ben al iets langer dan een jaar zuurdesembroden aan het bakken en dat gaat intussen behoorlijk goed, maar een baguette vormen is nog een ander paar mouwen ;-) Nog heel veel zuurdesembakplezier! Ik kan het zelf intussen al niet meer missen :-)

 6. de groene prinses permalink*
  november 13, 2018

  Dank je wel, papa :-) Toch nog veel oefening nodig om de textuur van de baguettes helemaal op punt te krijgen.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS