letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Veggie in Kopenhagen


Kraakverse kaneelbroodjes, gezonde salades op designbordjes en een heuse foodhall vol lekkers: daarvoor moet je allemaal in Kopenhagen zijn. Intussen lijkt het al een eeuwigheid geleden, maar deze zomer brachten mijn geliefde en ik niet alleen een bezoekje aan Berlijn, maar ook aan de Deense hoofdstad.

Kopenhagen is naast een design walhalla, ook een stad die op culinair vlak veel te bieden heeft. Helaas, in Noma zijn we niet geraakt ;-) Waar wel? Dat lees je in deze blogpost!


Meyers Deli & Bageri

Meyers is een begrip in Kopenhagen. Culinair ondernemer Claus Meyer was een van de oprichters van het wereldberoemde Noma en heeft intussen een heel arsenaal aan restaurants en bakkerijen. De rode draad? Respect voor de lokale landbouw, milieuvriendelijkheid en een snuifje Scandinavische authenticiteit. Daar kan ik me helemaal in vinden!

Meyers Deli stond dan ook al voor vertrek op mijn lijstje. Je vindt er gezonde, verse lunchgerechten met biologische producten; de bediening is vriendelijk en de sfeer gezellig eh… Scandinavisch ;-) Dit was ons eerste eetplekje in Kopenhagen, maar later viel het met gewoon overal op: mooie borden, kopjes en kommen zijn hier een evidentie.

Ik at een lekkere salade, maar hield vooral nog een plekje voor een kaneelbroodje, want daar staat Meyers om bekend: niet bepaald plantaardig, maar wel een zalige zoete zonde.

Er zijn in de stad ook een aantal vestigingen van Meyers Bageri, waar je lekker biologisch (zuurdesem)brood en allerlei gebak kunt kopen. Zeker een bezoekje waard.


Mother

Meer zuurdesem! (Valt het op dat ik daar een zwak voor heb?) Bij Mother bakken ze namelijk zuurdesempizza. De basis? Eenvoud en kwalitatieve ingrediënten. Meer moet dat niet zijn. En dat lijken heel wat mensen – locals én toeristen – te appreciëren, want toen wij er waren, was het flink druk. Gelukkig vonden ze nog net een plekje voor ons.

Geen plekje? Dan vind je ongetwijfeld een anders restaurantje in deze bruisende uitgaansbuurt. Ietwat vreemd wel, want dit is Kopenhagens ‘Meatpacking district’, waar vroeger dus de vleesindustrie gevestigd was (en nu nog altijd in mindere mate). Maar tegenwoordig is het dus een echte hotspot, waar je ook als vegetariër terecht kunt ;-)


Torvehallerne

Twee grote hallen waarin tientallen eetkraampjes, voedingswinkeltjes en minirestaurantjes verenigd zijn: dat zijn de Torvehallerne. Van verse groenten en fruit, over gebak, wijn, koffie, vlees, vis en kaas tot salades, havermoutpap en ijsjes: er valt hier heel wat te ontdekken. Best handig voor veggies: in de ene hal leken vooral vlees, vis en kaas de hoofdrol te spelen, dus wist ik dat ik in de andere hal moest zijn.


Omdat het prachtig weer was, besloten mijn geliefde en ik een maaltijd uit te kiezen en die mee te nemen naar een dichtbijgelegen park, waar we in alle rust konden smullen aan de rand van het water. We kochten bij het kraam van Hahnemanns køkken elk een bakje met daarin drie verschillende salades en (kikkererwten)burgertjes erbij. Top!


Een dag later waren we rond etenstijd heel toevallig opnieuw in de buurt van de Torvehallerne en dus zochten we nog eens wat lekkers uit :-) Ik wilde heel graag de havermoutpap van Grød uitproberen. Als avondmaal, tja, waarom niet? Mijn geliefde koos voor een portie dahl. Deze keer aten we –uit mooie kommetjes – aan een van de vele tafels die bij de Torvehallerne horen.

 

Jaegersborggade

Ook al aten we niet in deze straat, ik licht ze toch graag even uit. Niet alleen vind je hier het ‘echte’ restaurant van Grød en een van de vestigingen van Meyers Bageri, deze mooie en behoorlijk ’trendy’ straat bevat nog tal van andere leuke winkeltjes en restaurantjes. Bij mooi weer is het er leuk kuieren. Wij dronken even iets fris bij Plantepølsen, wat letterlijk wil zeggen ‘planthotdog’. Ooit hoop ik er nog eens te verzeilen om die vegan hotdogs daadwerkelijk te proeven.


Axel Guldsmeden

Last, but not least: het hotel! Guldsmeden is een keten van ecobewuste hotels en dat wil onder andere zeggen dat je als gast verwend wordt met een biologisch ontbijt en zalige badproducten van I love eco essentials.

Ik hield van de sfeer van het hotel en de fijne binnenplaats waar we genoten van ons ontbijt. Een ontbijtbuffet om ‘u’ tegen te zeggen trouwens: fruit, verse salades, heerlijk brood, yoghurt en allerlei toppings, gebak … Helaas was de buffetruimte een beetje te klein voor het aantal gasten, waardoor het er soms wel erg druk werd.

En een ander minpuntje: het was erg heet toen wij in Kopenhagen waren en er was geen airco op de kamer. Op zich geen probleem, maar met de ramen open werden we overspoeld door straatlawaai. Jammer, want verder was ik helemaal weg van dit hotel. Misschien zijn de andere vestigingen wat rustiger? Ik probeer ze graag eens uit ;-)

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS