letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Dip van geroosterde knolselderij en reuzebonen vegan


Je zou het niet meteen zeggen op basis van de temperaturen, maar deze week begint wel degelijk de herfst. Beetje bij beetje doen dus ook de herfstgroenten hun intrede. Naast pompoenen denk ik dan vooral aan knollen. Wat mij betreft komen knollen het best tot hun recht als je ze roostert. En dat deed ik dan ook met knolselderij: de hoofdrolspeler in deze dip.

Knolselderij wordt zalig zacht en zoet als je hem roostert. Heerlijk in combinatie met geroosterde knoflook en rozemarijn. Serveer deze dip met crackers of pitabroodjes, of gebruik hem als beleg op dikke sneden vers zuurdesembrood.

Velt (de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) viert deze week de ‘herfstkeuken’. Ga aan de slag met je favoriete herfstrecepten en deel ze met anderen! Meer info, inspiratie en give-aways ontdek je op de facebookpagina van Velt of via www.velt.nu/seizoenskeukens.

voor een kommetje vol

Ingrediënten
• ca. 300 g knolselderij, geschild en in blokjes van 2 bij 2 cm
• 1 el fijngesnipperde verse rozemarijn
• 4 el olijfolie + wat extra
• peper
• 1/2 tl gerookt zout
• 2 tenen knoflook
• 240 g gare reuzebonen (=boterbonen, gigantes)
• het sap van een halve citroen
• 3 el hazelnoten

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.

Meng de knolselderijblokjes met de gesnipperde rozemarijn, 1 eetlepel olijfolie en wat versgemalen peper naar smaak. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met het gerookte zout. Leg de knoflooktenen, ongepeld, tussen de blokjes.

Zet de bakplaat in de oven en rooster ongeveer een halfuur, of tot de blokjes boterzacht zijn. Roer tijdens het roosteren geregeld alles door elkaar.

Haal de knolselderij uit de oven en laat afkoelen.

Prak de reuzebonen met een vork. Voeg de knolselderijblokjes toe en prak ze eveneens. Verwijder de pel van de knoflook en voeg de ‘knoflookpuree’ bij de bonen en knolselderij. Voeg het citroensap toe en nog 3 eetlepels olijfolie en meng alles goed door elkaar. Breng indien nodig op smaak met extra peper en zout.

Rooster de hazelnoten 10 tot 15 minuten in de oven op 150° Celsius. Wrijf de velletjes er grotendeels af en hak de hazelnoten fijn. Bestrooi de dip met wat extra olijfolie en de hazelnoten.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS