letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Vegan in Berlijn vegan

Acht jaar geleden bezocht ik voor het eerst Berlijn. Toen tipte ik op deze, toen nog zeer prille, blog een aantal vegetarische adresjes. Wie me een beetje volgt op Instagram heeft wellicht gezien dat mijn Geliefde en ik vorige maand ook in Berlijn vertoefden en dat we daar voortreffelijk plantaardig hebben gegeten. Tijd voor wat extra adresjes dus!

O ja, de foto’s zijn niet geweldig, omdat het de meeste dagen regende en ik daardoor geen zin had om mijn spiegelreflexcamera mee te zeulen :-) Het zijn dus smartphonefoto’s om jullie toch een beetje een impressie te geven…

Goed begonnen
Een goede dag begint met een goed ontbijt. Beslist niet moeilijk in Berlijn. Ik at een heerlijke zuurdestemtoast met avocado bij Father Carpenter en dronk er ook prima cappuccino met havermelk. De keuze is niet heel uitgebreid, maar het is er fijn toeven (helaas regende het pijpenstelen toen wij er waren en konden we niet op het gezellige binnenpleintje zitten).

De volgende dag trokken we naar een ander binnenpleintje, dat van Barcomi’s Deli. Maar ook toen daalden er net wat te veel regendruppels naar beneden. Gelukkig kon ik binnen net zo goed genieten van een rijk gevulde Veggie Plate. Acht jaar geleden ging ik ook al naar Barcomi’s. Toen smulde ik er van een bagel, de specialiteit van het huis.

 

(Dier)vriendelijk Vietnamees
Vriendelijke bediening, 100 procent plantaardig Vietnamees eten en zeer zachte prijzen: dat vind je bij Quy Nguyen Vegan Living. Als je net als ik van vers bereide Aziatische gerechten houdt, dan is dit echt wel een aanrader. Ik at heerlijke gewokte rijstnoedels met veel groenten, tofoe en pinda’s. Mijn Geliefde had een smaakvol rijstgerecht met gevulde tofoe in een pittige saus.

 

Van snelle snack…
Minder gezond, maar niet te missen in Berlijn: curryworst. Dé lokale specialiteit. Natuurlijk worden er in Berlijn vooral veel dierlijke curryworsten verzet, maar verschillende eethuisjes hebben een vegetarische of zelfs veganistische variant. Ik at er een bij Curry 61. Helemaal vegan, op de saus na. Daar zat een beetje honing in. De jongen die me bediende was wel zo attent om te vragen ‘of dat een probleem was’.

Prima fastfood!

 

… naar haute cuisine!
De stap van curryworst naar Kopps is bijzonder groot, want in dit restaurant eet je plantaardig op hoog niveau. Mijn Geliefde en ik lieten ons lekker gaan en kozen voor het 7-gangenmenu. Niet goedkoop, maar wel om duimen en vingers bij af te likken!

Elk gerecht was een kleine ontdekkingsreis, een streling voor het oog én voor de smaakpapillen. Groenten, kruiden en vruchten krijgen een glansrol in dit restaurant. Mijn favorieten? Een koud soepje van een waaier aan tuinkruiden met kruisbessen en ‘yoghurt’; de verschillende bereidingen van artisjok met kaviaar van ‘kochiazaden’ en zeekraal; en een dessert van hazelnootkaas in een buideltje met zwarte thee en pruimen. Er was nog véél meer lekkers, dus ik stel voor: ga vooral eens zelf proeven!

Een super supermarkt?
Ik keek er al lang naar uit om eens binnen te stappen bij Veganz, een keten van veganistische supermarkten. In Berlijn was het zover! Maar eerlijk gezegd, ik was er niet echt weg van… Natuurlijk is het fijn om te weten dat alles wat je in die winkel ziet liggen plantaardig is, maar ik vond dat de nadruk nogal sterk lag op ‘vervangproducten’ zoals veganistische kaas, worsten etc. Dat is niet de soort plantaardige keuken waar ik het meest van hou. Maar dat gezegd zijnde: ik kocht er wel erg lekkere noten-dadelrepen ;-)

Ben jij ook al naar Berlijn geweest? Wat zijn jouw veggie/vegan aanraders?

2 Responses leave one →
  1. augustus 16, 2018

    Heerlijk! Ik krijg er honger van :)
    Ik heb een jaar in Berlijn gewoond en toen was mijn topfavoriet Lucky Leek, maar er zijn vast al een heleboel leuke plaatsjes bijgekomen ondertussen! Bij Quy Nguyen Vegan Living ben ik bijvoorbeeld nooit geweest, het ziet er fantastisch uit :)

  2. de groene prinses permalink*
    augustus 18, 2018

    Oh, wat leuk dat je in Berlijn hebt gewoond! Lucky Leek ken ik niet, dus een volgende keer snor ik het zeker op!

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS