letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Pasta met geroosterde selderij en rozijnen-kappertjesdressing vegan

Speciaal voor de zomerkeuken van Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, ging ik de uitdaging aan om iets lekkers én eenvoudigs te maken met selderij. Blijkbaar een groente waarvan veel mensen niet zo goed weten wat ze ermee aan moeten. Toegegeven, ook bij mij belandt selderij vooral in de soep of risotto, of ik gebruik de rauwe stengels om te dippen.

Voor dit gerecht heb ik me enigszins laten inspireren door de zoetzure Italiaanse klassieker caponata. Daarin speelt aubergine de hoofdrol, maar is ook selderij doorgaans van de partij. Ik heb de aubergine weggelaten zodat de selderij de glansrol krijgt. Dankzij rozijnen, kappertjes en balsamico krijg je – net als in caponata – een spannend spel van zoet, zout en zuur.

O ja, op de Facebookpagina van Velt verschijnt vandaag een kort filmpje waarin ik dit gerecht ‘aankondig’ ;-)

voor 2 personen

Ingrediënten
• 1 flinke stronk (bleek)selderij
• 1 el gesnipperde verse rozemarijnblaadjes
• 1 el olijfolie
• peper en zout

voor de rozijnen-kappertjesdressing:
• 20 g rozijnen (minstens een halfuur geweekt in warm water)
• 1 el gezouten kappertjes (geweekt en goed gespoeld)
• 1 teentje knoflook, geperst
• 3 el balsamicoazijn
• 2 el olijfolie
• peper en zout

• 300 g spelt-(vlindertjes)pasta
• gesnipperde peterselie
• 2 el geroosterde pijnboompitten of zonnebloempitten
• eventueel wat (vegan) parmezaan

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.

Verwijder de onderkant en bovenkant van de selderijstengels, was ze en haal met een dunschiller de grootste vezels weg. Snijd de stengels in stukken van ca. 4 centimeter lang.

Neem een ovenschaal en leg de selderijstukken erin. Schenk de olijfolie erover, doe de gesnipperde rozemarijn erbij en hussel alles door elkaar. Bestrooi met peper en zout.

Rooster de selderij 30 tot 40 minuten in de oven tot de selderij lekker zacht is. Roer geregeld door elkaar en prik af en toe met een mes of vork om de gaarheid te testen.

Terwijl de selderij roostert, maak je de dressing. Hak de geweekte rozijnen en kappertjes grof. Klop in een kommetje de balsamicoazijn en olijfolie door elkaar en roer er de rozijnen, kappertjes en geperste knoflook door. Breng op smaak met peper en zout (proef eerst! want de kappertjes zijn ook al zout).

Tegen het einde van de roostertijd van de selderij, kook je de pasta beetgaar.

Hussel de pasta, de geroosterde selderij en de dressing door elkaar. Strooi er gesnipperde peterselie en geroosterde pijnboompitten over, en eventueel wat (vegan) Parmezaanse kaas.

Smul meteen op!

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS