letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Linzensalade met geroosterde tomaten en zuringpesto vegan


Kleine geroosterde tomaten uit de oven, sappig, zoet en een beetje zout tegelijk: ik kijk er een hele winter en lente lang naar uit. En nu de zomer nadert, is het moment aangebroken. De tomaten van het seizoen zijn er! Ik vier hun komst met deze kleurrijke salade, waarin ze vergezeld gaan van beetgare linzen, knapperige broodkorstjes en frisse pesto.

Ik maakte de pesto van zuringblaadjes omwille van hun friszure toets, maar natuurlijk kun je net zo goed basilicum, de koning van de pesto gebruiken. De pesto is puur plantaardig. Met edelgistvlokken en miso geef ik een kazige toets. Deze twee ingrediënten zijn bovendien ook nog eens bijzonder voedzaam.

PS: maak je een van mijn gerechten klaar? Deel dan een foto op Instagram. Ik ben immers razend nieuwsgierig naar hoe mijn recepten ‘verder leven’. Gebruik de hashtag #groeneprinses en ik kom zeker een kijkje nemen!

voor 2-4 personen (afhankelijk van wat je er nog bij serveert)

Ingrediënten
voor de linzen:
• 1 kop Franse groene linzen (+ evt. een stukje kombu)
• 1 el balsamicoazijn
• 1 el tamari
• 1 el olijfolie
• 1 tl ahornsiroop
• 1 el (gezouten) kappertjes, geweekt in water en goed gespoeld
• peper en zout

voor de tomaten:
• ca. 500 g bontgekleurde kleine tomaatjes
• 1 el olijfolie
• peper en zout

voor de pesto:
• 2 flinke handenvol zuringblaadjes (harde nerven verwijderd)
• 1 teentje look, grof gehakt
• 2 el pijnboompitten
• 1 el edelgistvlokken
• 1 tl shiro miso (= lichte of witte miso)
• 0,5 à 1 dl olijfolie
• peper en zout

voor de croutons:
• 2 sneden (zuurdesem)brood, in blokjes
• olijfolie om in te bakken

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 150° Celsius.

Spoel de linzen en breng ze in ruim water (zonder zout) aan de kook. Voeg eventueel een stukje kombuzeewier toe. Groene linzen hebben 20 tot 40 minuten tijd nodig om te garen. Proef geregeld: de linzen moeten nog beet hebben en mogen geen platte brij worden! Giet de linzen af en laat ze afkoelen. Roer er daarna de azijn, tamari, olie en kappertjes door. Breng op smaak met peper en zout.

Terwijl de linzen koken, rooster je de tomaatjes. Snijd ze doormidden en leg ze met de bolle kant naar beneden in een ovenschaal. Besprenkel ze met olijfolie en strooi er peper en zout over. Laat ze ongeveer een halfuur zachtjes roosteren in de oven.

Doe de zuringblaadjes, de look en de pijnboompitten in een keukenmachine en mix tot je een grof mengsel hebt. Doe er dan de edelgistvlokken, de miso en een scheutje olijfolie bij. Mix fijn. Voeg beetje bij beetje meer olijfolie toe tot je een smeuïge pesto hebt. Breng op smaak met peper en zout.

Verwarm wat olijfolie in een pan en bak de blokjes brood aan beide kanten goudbruin. Houd de croutons goed in de gaten, want brood verbrandt snel!

Doe de linzen in een grote kom, verdeel de tomaatjes en de blokjes brood erover en sprenkel er wat pesto over. Smul meteen op!

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS