letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Geroosterde rabarber en vegan custard vegan


Vroeger, bij mijn ouders thuis, hadden we rabarber in de tuin. Ieder voorjaar keek ik uit naar het moment dat de stengels groot genoeg waren om er ‘rabarbermoes’ van te maken. Nu moet ik mijn stengels helaas in de winkel kopen. Al heeft dat ook een voordeel: de rabarber in de winkel is meestal heel wat rozer, en dat geeft rabarberdessertjes toch net wat meer stijl ;-)

Ik liet me voor dit gerechtje inspireren door de Engelse klassieker ‘rhubarb and custard‘. Maar dan vegan, en met een heerlijk vleugje kardemom.

voor 2 personen

Ingrediënten
voor de rabarber*
• 350 g rabarber
• 50 g rietsuiker
• de zaadjes uit 2 kardemompeulen, fijngemalen of -gestampt in een vijzel
• 1 tl vanille-extract

voor de custard
• 20 g vegan vanillepuddingpoeder (ik koop het mijne in de biowinkel van dit merk, maar er zijn ook andere bio & vegan merken)
• 2 el rietsuiker
• 0,5 liter ‘dikke’ plantaardige melk (ik gebruik meestal cashewmelk, maar andere niet al te dunne plantaardige melk kan ook)
• eventueel extra vanille (extract, poeder, verse vanillezaadjes, of een ‘leeg’ vanillestokje mee laten koken)

• 1 el fijngehakte (ongezouten!) pistachenootjes

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200° Celsius.

Was de rabarber goed, verwijder de uiteinden, en snijd de stelen in stukken van ca. 5 cm.

Roer de suiker, gemalen kardemom en het vanille-extract door de rabarberstukken. Doe alles in een ovenschaal en dek die af met aluminiumfolie.

Zet de schaal 10 minuten in de oven. Haal de folie eraf en zet nog 5 à 10 minuten in de oven. De rabarber moet zacht zijn, maar niet helemaal uit elkaar vallen, dus controleer af en toe.

Laat de rabarber afkoelen.

Roer de suiker en het puddingpoeder door elkaar. Roer er dan beetje bij beetje de melk door, opdat je geen klontertjes krijgt. Voeg desgewenst extra vanille toe. Breng het mengsel nu al roerende aan de kook. Laat een paar minuten goed pruttelen en blijf roeren!

Haal de pan dan van het vuur en schenk de custard in kommetjes. Laat helemaal koud worden (eerst op het aanrecht, daarna in de koelkast).

Schep op elke portie custard een flinke schep rabarber en wat van het sap. Bestrooi met pistachenootjes en smikkel meteen op! :-)

* Allicht heb je niet al de geroosterde rabarber nodig om je custard te bedelven. Bewaar de rest in de koelkast en schep op havermoutpap, wafels of pannenkoeken.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS