letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Veggie in Parijs #2


Toen mijn (op dat moment nog prille) Geliefde en ik bijna zes jaar geleden naar Parijs trokken, genoten we vooral van de zoete en romantische kant van de stad. Qua fijne vegetarische eetadresjes bleef ik op mijn honger zitten. Ofwel is er de afgelopen jaren veel veranderd in Parijs, ofwel vertoefden we toen simpelweg niet in de juiste buurten. In ieder geval ontdekten we een paar maanden geleden dat Parijs best wel wat te bieden heeft op vegetarisch, plantaardig en biologisch vlak. Tijd voor een nieuwe blogpost dus!

Omdat mijn Geliefde een concert speelde in de wijk Quinze-Vingts, verkenden we vooral die omgeving, meer bepaald de straten rond la Bastille en de wijk la Roquette. De meeste adresjes hieronder bevinden zich dus ook in die buurt.

Gentle Gourmet
Dit restaurant had ik zes jaar geleden ook al op mijn lijstje staan, maar toen geraakten we er niet. Deze keer reserveerden we een plekje voor de lunch. Bij Gentle Gourmet serveren ze 100 procent plantaardige gerechten die werkelijk prachtig worden gepresenteerd. Elk gerecht is een klein kunstwerkje.


De vaste kaart bevat tal van gerechten die me deden watertanden, maar wij kozen toch voor het voordelige lunchmenu. Die dag bestond dat uit een soepje vol seizoensgroenten, een zwarte risotto met alweer een keur aan kraakverse groenten, en bijzondere frambozensoesjes als dessert.


Het is rustig tafelen bij Gentle Gourmet, en de keuken is verfijnd en puur. Hier wil ik zeker nog meer proeven :-)

Le Grand Breguet
Op het eerste gezicht lijkt Le Grand Breguet een grote, ietwat kale, kantine, maar eigenlijk is dit restaurant een hippe en nogal alternatieve plek waar heel wat gebeurt. Je kunt er niet alleen iets eten of drinken, er vinden geregeld activiteiten plaats zoals yogalessen of koorbijeenkomsten. Alles wat je bij Le Grand Breguet eet, is biologisch. De keuze is beperkt: je bestelt aan de toog de ‘dagschotel’ die bestaat uit granen of aardappelen, een aantal groentebereidingen, en proteïne naar keuze (er is altijd een vegetarische optie). Geen culinaire hoogstandjes hier, maar wel gewoon een lekkere biologische maaltijd voor een zacht prijsje.

Wil je zeker zijn van een plekje, dan kun je het best reserveren. Toen wij er waren was het enorm druk en we hadden veel geluk dat er nog net één tafeltje beschikbaar was.

Ten Belles Bread
Op een paar passen van Le Grand Breguet vind je Ten Belles Bread, een koffiebar/lunchadresje en bakkerijtje. En wát voor een bakkerijtje! Hier bakken ze ongelofelijk lekker zuurdesembrood: biologisch, ambachtelijk, en met een zalig krokante korst. Ga je voor het raam naast de winkel staan, dan zie je de bakkers aan het werk. Erg inspirerend voor amateur-zuurdesembakkers zoals ik :-)


Zowel bij Ten Belles Bread als bij Le Grand Breguet viel me trouwens op dat het personeel super vriendelijk was. Zou dat eigen zijn aan deze buurt? (soms ervaar je het namelijk ook weleens anders in Parijs …)

Welcome Bio Bazar
Voor dit adresje hoef je weer maar een paar meters te lopen vanaf de vorige twee plekjes. Welcome Bio Bazar is een winkel met een aparte koffie- en eethoek. Wij hebben hier niets gegeten of gedronken, maar wel lekker gesnuisterd in de winkel. Een waar paradijsje!


Het assortiment in deze winkel gaat breed: van servies, over planten, tot meubels, speelgoed, wol, badproducten en sieraden … Wat al deze producten met elkaar gemeen hebben? Dat ze ecologisch en ethisch verantwoord zijn. De winkel is mooi en sfeervol ingericht en het is héél moeilijk om hier met lege handen buiten te stappen. Ik ben daar alvast niet in geslaagd :-)

Om de hoek ligt de grote broer van deze winkel: een biosupermarktje. Die bezoeken we de volgende keer!

Pur Etc.
Nog enkele meters lopen en je bent bij Pur Etc. Deze Franse miniketen heeft nog een tweede vestiging in Parijs en is ook actief in een paar andere Franse steden. Bij Pur Etc. eet je gezonde kant-en-klaargerechten met oog voor duurzaamheid. De verschillende gerechten staan in glazen bokalen klaar in de toog en worden voor je opgewarmd en aan tafel gebracht. Op het eerste gezicht zien al die bokaaltjes er misschien niet heel aantrekkelijk uit, maar onze gerechtjes waren beslist smaakvol.


Er is flink wat keuze voor vegetariërs en veganisten. De gerechten worden elke dag vers bereid, er wordt zo veel mogelijk gewerkt met seizoensgroenten en biologische producten, de verpakkingen worden herbruikt of gerecycleerd, en de keten van producent naar consument wordt zo kort mogelijk gehouden. Zeer verantwoord dus allemaal.


Sense Eat
Meer in het centrum van de stad, in de buurt van Odéon ligt dit Italiaans vegetarische restaurant. Ook hier kozen wij voor het lunchmenu van de dag, en net als bij Gentle Gourmet zagen de gerechtjes er erg mooi uit. Vooral mijn voorgerecht, een creatie van rode biet, bramen en ‘zwarte’ look, sprong eruit.


Het hoofdgerecht, een eenvoudige pasta met onder andere palmkool, was wat minder verrassend maar wel lekker. De gerechten zijn duidelijk Italiaans geïnspireerd, maar verlaten toch de traditionele paden. Op de kaart staan immers ook gerechten met tofoe, quinoa en yuzu. Niet bepaald ingrediënten die je met de Italiaanse keuken associeert.

Heel fijn om te zien dat de verfijndere vegetarische keuken zijn intrede heeft gedaan in Parijs en dat je niet meer genoegen hoeft te nemen met een bord smakeloze groenten. Veganisten vinden hier trouwens ook iets naar hun gading! Alleen bij de desserts is er weinig plantaardige keuze.

La manufacture de chocolat Alain Ducasse
Een bezoekje aan Parijs zonder zoetigheid? Ondenkbaar! Toevallig bleek La manufacture de chocolat van de wereldberoemde chef Alain Ducasse in de buurt van onze uitvalsbasis te liggen. Daar konden we niet aan voorbijgaan! Zoals de naam aangeeft, is deze winkel ook meteen fabriekje. Alle chocoladeproducten van Alain Ducasse worden hier volledig zelfgemaakt, vanaf de cacaoboon tot aan het eindproduct. Bean to bar dus, om het met een wat hippere term uit te drukken. Leuk is dat je vanuit de winkel de zakken cacaobonen ziet liggen en de machines aan het werk kunt zien.


Naast pure originechocolades, koop je hier ook gevulde repen, pralines en chocopasta. Je moet helaas wel diep in de geldbuidel tasten voor al dit lekkers. En eerlijk? Wij hebben al lekkerder bean to bar-chocolade gegeten voor minder geld … Maar de pralinévullingen van La manufacture verdienen wél een speciale vermelding. Doorgaans moet ik namelijk niets hebben van pralines met kleffe, zoetige pralinévulling. Maar wauw, de (eveneens volledig huisbereide) praliné van Ducasse is iets helemaal anders. Luchtig, ‘grof’, niet al te zoet en rijk aan notensmaak. Voor de pistachepraliné ga ik zeker terug! (maar eerst die geldbuidel weer wat bijvullen)

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS