letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Lenterolletjes met misodipsaus vegan

Natuurlijk is het bijna lente! De weergoden kunnen ons niet misleiden ;-) In mijn keuken begint de lente meestal met bosjes radijsjes en wat prille groene blaadjes. Die doen het ook prima in lichte lenterolletjes: een heerlijk voorafje of een lichte lunch, én een mooi tegenwicht voor de winterse groenten die op dit moment nog grotendeels mijn maaltijden bepalen.

De doperwtjes komen nu nog uit de diepvriezer, maar vanaf mei/juni kun je natuurlijk verse doperwtjes gebruiken. Dan worden deze rolletjes nóg lekkerder.

Traditioneel viert Velt vzw de eerste week van de lente met de lentekeuken. Ontdek lekkere recepten, tips en winacties op de Facebookpagina van Velt en tag jouw lekkere lentecreaties op sociale media met #lentekeuken.

voor 4 tot 6 stuks (afhankelijk van de dikte van de rol)

Ingrediënten
• 4 tot 6 vellen rijstpapier
• 2 handenvol jonge spinazieblaadjes

voor de vulling:
• 75 g (bruine) rijstmie
• 50 g doperwten (vers of uit de diepvriezer)
• 6 radijzen, in staafjes gesneden
• rasp van een halve citroen
• 10 muntblaadjes, in fijne reepjes gesneden
• 1 el fijngehakte verse gember
• zout

voor het dipsausje:
• 2 el lichte miso (shiro miso)
• 2 el mirin (vervang eventueel door 1 el rijststroop)
• 3 el rijstazijn
• 2 el geroosterde sesamolie

Zo maak je het
Breng een ketel water aan de kook. Leg de rijstmie en de bevroren doperwten (verse doperwten kun je het best even blancheren) in een grote kom. Schenk er het hete water over tot de noedels onder staan. Laat vijf minuten staan, maak de noedels los met een vork, giet af en spoel met koud water. Laat de noedels heel goed uitlekken.

Doe de uitgelekte noedels en doperwten in een kom en voeg de overige ingrediënten voor de vulling toe. Roer alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout.

Was de spinazieblaadjes en zwier ze droog. Verwijder grote, hardere steeltjes, want ze kunnen het rijstpapier doen scheuren.

Vul een grote kom met lauw water. Week telkens een rijstvel in het water gedurende ca. 5 seconden. Het vel hoeft niet helemaal slap te zijn; het water dat eraan blijft hangen zorgt ervoor dat het vel helemaal soepel wordt. Laat het vel een beetje uitlekken en leg het op een plank.

Laat een beetje ruimte vrij aan de bovenkant van het vel en leg er een strook spinazieblaadjes op. Schep een vierde of een zesde (afhankelijk van hoe ‘dik’ je de rollen wilt maken) van de vulling op de spinazieblaadjes. Vouw de lege bovenkant strak over de vulling. Flap de zijkanten naar binnen en rol het pakketje verder op. Doe dit zo strak mogelijk. Wellicht moet je wat oefenen, maar na enkele rolletjes gaat dit vlot.

Werk zo verder tot je al de rijstvellen en de vulling hebt opgebruikt.

Roer al de ingrediënten voor de dipsaus krachtig door elkaar. Snijd de rolletjes met een scherp mes doormidden en serveer ze met de dipsaus.

6 Responses leave one →
 1. Kelly permalink
  maart 20, 2018

  Prachtige foto!

 2. Leen permalink
  maart 20, 2018

  Die ga ik zeker eens maken. Hopelijk vinden de kindjes het dan ook lekker! ;-)

 3. Lies permalink
  april 6, 2018

  Ah, yesss! Ik ben verzot op lenterolletjes dus gisteren jouw recept geprobeerd.
  Heerlijk! En veel minder bewerkelijk dan hoe ik ze anders maak. Veel sneller klaar, dus dit gaat vaker op tafel komen hier.
  Dankjewel!

 4. de groene prinses permalink*
  april 9, 2018

  Super, Lies! Blij dat het receptje in de smaak valt :-)

 5. de groene prinses permalink*
  april 9, 2018

  @Kelly: dank je wel! :-)

 6. de groene prinses permalink*
  april 9, 2018

  @Leen: dat hoop ik ook :-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS