letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Bentoboxliefde & spicy vegan ’tonijn’salade vegan


Sinds enige tijd ben ik helemaal weg van de bentobox: een Japanse lunchbox die vaak uit verschillende vakjes bestaat en gevuld wordt met lekkere en gezonde gerechtjes. Mijn enthousiasme werd vooral aangewakkerd door Shiso Delicious, die op haar blog en Instagram-pagina prachtige bentoboxcreaties maakt. Mijn bentobox bestaat uit twee ‘verdiepingen’ en hij motiveert me enorm om met een gezonde lunch naar het werk te vertrekken.

Op Instagram toon ik geregeld wat er zoal in mijn bentobox belandt, maar ik geef jullie hier ook graag een voorproefje.

Meestal kies ik voor veel rauwe ingrediënten en verse groene blaadjes, aangevuld met een portie eiwitten (al dan niet gekiemde kikkererwten of geblancheerde edamameboontjes – die ik uit de diepvriezer haal – zijn  favoriet), wat noedels of rijst, fruit en noten of zaden. Een bentobox is ideaal om restjes groenten, granen en peulvruchten van de vorige avond te verwerken.

Op de linkse foto zie je bijvoorbeeld een salade van rijstnoedels en edamame met wat groen uit de tuin + gestoomde broccoli met gomasio + geroosterde pompoen en pompoenpitten met tamari.

Wat natuurlijk helemaal uitstekend past in een Japanse bentobox is sushi. In de bentobox op de rechterfoto zie je naast de sushi met spicy vegan tonijn een salade van boerenkool, kumquats, edamame en gedroogde cranberry’s.

Hoe je sushi moet maken ga ik hier niet uitleggen. Je vindt op het wereldwijde web genoeg recepten van mensen die daar veel meer verstand van hebben dan ik. Wel deel ik graag mijn receptje voor de spicy vegan ’tonijn’salade waarmee ik mijn sushi vulde. Deze salade doet het trouwens niet alleen goed in sushi. Ik vulde er ook al avocadohelften mee en smeerde een dikke laag op zuurdesembrood. Mmm!

Zijn er hier nog bentoboxfans? Wat zijn jullie favoriete bentoboxgerechtjes?

voor een klein potje vol

Ingrediënten
• 30 g zonnebloempitten (een nachtje geweekt in water)
• 100 g zachte tofoe (geen zijdetofoe, maar ook geen te stevige variant; ik gebruik graag die van Seven arrows)
• 1 tl tamari
• 1 tl geroosterde sesamolie
• 0,5 tl paprikapoeder
• flink wat tabasco of andere chilisaus (naar smaak)
• 1 kneepje citroensap
• 1 tl veganaise
• peper en zout naar smaak

Zo maak je het
Giet de zonnebloempitten af en laat ze goed uitlekken. Maal de pitten in een keukenmachine tot je grove kruimels hebt (geen puree!).

Prak de tofoe fijn met een vork. Roer de gehakte zonnebloempitten en de overige ingrediënten erdoor. Begin met een beetje tabasco, proef en voeg meer toe tot je de gewenste vurigheid hebt. Gebruik je de ’tonijn’salade voor sushi, dan mag hij best pittig zijn. De rijst mildert namelijk de pikantheid.

Breng de salade verder op smaak met peper en zout. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

In mijn sushi combineerde ik deze vegan tonijn met sliertjes fijngehakte rodekool en mosterdblaadjes uit de tuin.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS