letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Veggie in Praag

Praag 3 Groene Prinses
Intussen lijkt ons tripje naar Praag al ver verleden tijd, maar toch wil ik jullie dit verslagje niet onthouden. Praag is niet alleen een prachtige stad, ze barst van de vegetarische en veganistische restaurantjes. Zalig om geen halve stad te moeten afwandelen op zoek naar iets plantaardigs.

Dat de stad mooi en feeëriek is, heeft helaas ook een minpuntje: ze wordt overspoeld door toeristen. Zélfs in november, wanneer het bitterkoud is en je zou denken dat toeristen liever naar warmer oorden trekken. Maar goed, ik pleit natuurlijk zelf schuldig: ik ben ook een toerist, ik liep er ook rond … Het goede nieuws? In de veggie restaurantjes heb je van die drommen toeristen helemaal geen last :-) Zelfs niet als ze pal in het centrum liggen!

Omdat het licht in de meeste restaurants zeer schaars was, zijn de foto’s van onze maaltijden niet geweldig geslaagd of ontbreken ze simpelweg. Ik geef jullie wat sfeerbeelden van de stad in de plaats :-)

Praag 2 Groene Prinses
Groen spook

In de drukke straat Nerudova, waarlangs elke dag horden mensen van de Karelsbrug naar de Burcht wandelen, leidt achter een onopvallende deur een lange trap naar restaurant Vegan’s Prague. De naam spreekt voor zich. Alles wat je hier eet, is plantaardig. Het is rustig toeven in dit oude gebouw en je kunt er proeven van plantaardige versies van Tsjechische klassiekers of een meer wereldse keuken.

vegans prague Groene Prinses
Ik at een knalgroene ‘Fantom Burger’, die zijn kleurtje dankte aan matchapoeder, en ik nam ook een paar happen van de gevulde koolrolletjes die mijn Geliefde at. Geen culinaire pareltjes, maar prima gerechten die ons de nodige energie gaven om de straatjes van Mala Strana te verkennen.

Helder hoofd
Clear Head of Lehka Hlava ligt in een ietwat verborgen straatje, maar is ideaal als je aan de drukte in het centrum wilt ontsnappen. De menukaart biedt zowel vegetarische als veganistische gerechten. Hier proefde ik de lekkere ‘tofoie gras’, die ik intussen (best succesvol ;-) namaakte. Je vindt mijn recept hier.

Als hoofdgerecht verorberde ik spiesjes van gerookte tofoe met olijven, tomatensaus en aardappelgratin. Mijn Geliefde ging voor de zeer stevige Maitrea burger. Daarna konden we allebei amper nog ‘pap’ zeggen.

O ja, als je van zeer, maar dan ook zéér, pittige drankjes houdt: probeer de enorm straffe gemberthee. Ik stond na een paar slokken volledig in brand … en mijn hoofd was misschien wel helder, ja.

Praag Groene Prinses
Bordje vol

Loving Hut is een keten die je in verschillende landen aantreft. In Praag zijn er meerdere vestigingen. Wij gingen naar die in de straat Na Porici. Voor een zeer zacht prijsje schep je een bord vol aan een Aziatisch getint buffet: spring rolls, noedels, tempura van bloemkool … Prima prijs-kwaliteitverhouding!

Onder het restaurant (dat zich op de eerste verdieping bevindt) is er trouwens een kleine winkel met vegan producten. Wij kochten er een reepje zalig intense Tsjechische ‘bean to bar’-chocolade van het merk Ajala. Later ontdekten we nog een ander heerlijk Tsjechisch ‘bean to bar’-merk: Jordi’s. Nooit gedacht dat Tsjechië een chocoladeland was!

Etnosvet2 Groene Prinses
Lekker zonder meer

Etnosvet doet qua inrichting wat stijlvoller aan dan de eerdere restaurants die we bezochten. Het ligt wat verder af van het centrum, maar is toch een bezoekje waard. Wij waren er vroeg op de avond, omdat we nog een concert hadden gepland, en daardoor was het er ontzettend rustig.

Etnosvet Praag Groene Prinses
Mijn geliefde at een Indische curry met tofoe en naanbrood, zelf smulde ik van gefrituurde vegan sushi. Lekkere gerechten, absoluut, maar net als in de andere restaurants die we in Praag bezochten werden we niet van onze sokken geblazen. Misschien zijn we na al onze tripjes gewoon een beetje te verwend geworden ;-)

Toch nog een bijzondere vermelding voor de lekkere moelleux die we deelden als dessert!

botanicus Praag Groene Prinses
Kruidige herinneringen

Geen restaurant, maar wel een heerlijk plekje voor wie van kruiden en planten houdt: Botanicus. In deze gezellige winkel – die pal in het toeristische centrum ligt, maar toch rust uitstraalt – vind je tientallen producten op basis van kruiden en planten die afkomstig zijn uit een biologische tuin in Tsjechië. De cosmetica (van een hele rist zeepjes, over bodylotion tot shampoo en essentiële olie) en de chutneys en jams worden naar verluidt bereid volgens oude, traditionele recepten.

Ik vond het heerlijk toeven in dit winkeltje, al kon ik niet veel meenemen, omdat we louter met handbagage vlogen en er dus slechts beperkte hoeveelheden vloeistoffen werden toegelaten. Maar een flesje lippenolie op basis van calendula, handencrème met helende klei en een mooi doosje biologische oregano gingen toch netjes mee. Dus nu geniet ik nog af en toe van een vleugje Tsjechië in huis.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS