letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Vegan pastagratin met spinazie en artisjok vegan


Veel regen, dagen die naar mijn gevoel niet snel genoeg lengen, en een licht winterdipgevoel. Wat mij betreft, is dit hét moment van het jaar om comfort food te eten. En het comfort food-recept bij uitstek? De Amerikaanse klassieker mac ’n cheese.

De laatste tijd zie ik almaar meer recepten voor vegan mac ’n cheese opduiken. Natuurlijk proeft zo’n vegan versie nooit helemaal hetzelfde als eentje met echte kaas, maar geloof me: met behulp van wat uitgekiende ingrediënten kun je een heel romige en kazige saus maken waar geen spoortje dierlijkheid aan te pas komt.

Spinach & artichoke dip (met normaal gezien ook heel wat kaas) is nog zo’n typische Amerikaanse lieveling. Ik combineerde de twee gerechten tot een kazige vegan pastagratin met spinazie en artisjok. Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst voor de saus. Uiteindelijk is het maar een kwestie van alles bij elkaar kieperen en blenden.

Dit recept is behoorlijk machtig en voedzaam. Om voor een fris tegenwicht te zorgen serveerde ik er een slaatje bij van dun geschaafde aardpeer en appel.


Normaal gezien ga ik met de Groene Prinses zelden tot nooit commerciële samenwerkingen aan, maar omdat ik een zwak heb voor kwalitatieve keukenspullen, maakte ik deze keer toch een uitzondering. Dankzij Kookexpert maakte ik mijn pastagratin in een ovenschaal van Le Creuset, en gebruikte ik deze handmandoline om de aardperen in flinterdunne plakjes te snijden.

voor 3-4 personen

Ingrediënten
voor de saus:
• 1 middelgrote aardappel, geschild
• 75 g cashewnoten (minstens 8 uur geweekt)
• 150 g gare witte bonen of reuzebonen (uit blik, of geweekt en goed gaar gekookt)
• 2,5 dl havermelk
• 1 el mosterd
• 4 el edelgistvlokken
• 1 tl appelazijn
• 1 tl lookpoeder
• 0,5 tl paprikapoeder
• 0,5 tl kurkuma
• peper en zout

• 250 g pasta (penne, elleboogjes of schelpjes)
• 1 el olijfolie
• 150 g spinazie (vers of uit de diepvriezer)
• 150 g artisjokharten uit bokaal
• 1 tl chilivlokken
• 1 teentje look
• peper en zout

voor het kruimellaagje:
• 30 g amandelen, tot bloem gemalen
• 30 g broodkruim
• 1 tl gistvlokken
• 2 el olijfolie

voor de salade:
• 4 kleine aardperen
• 1 appel
• een bosje postelein
• 1 el gezouten kappertjes, geweekt en uitgelekt
• 1 el hazelnoten, gehakt
• citroensap
• olijfolie
• peper en zout


Zo maak je de pastagratin
Breng een klein pannetje met water aan de kook en kook de aardappel gaar. Giet af en laat even afkoelen.

Breng tegelijkertijd een grote pan met water aan de kook en kook de pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking. De pasta gaart nog verder in de oven, dus hij mag op dit moment echt nog wat beet hebben.

Verwarm de oven voor op 175° Celsius.

Gebruik je verse spinazie? Was hem dan en zwier hem droog. Zijn het grote bladeren, hak ze dan grof. Verwarm een eetlepel olijfolie in een kookpan. Pers het teentje look erover uit en fruit heel kort. Voeg de verse, gehakte spinazie of de diepvriesspinazie toe en laat stoven tot de blaadjes geslonken of ontdooid zijn. Komt er erg veel vocht vrij, giet het dan af. Breng de spinazie op smaak met de chilivlokken en wat peper en zout.

Laat de artisjokharten uitlekken en snijd ze in stukjes. Meng ze door de spinazie.

Doe al de ingrediënten voor de saus in een blender: de gare aardappel (in blokjes), de uitgelekte cashewnoten, de bonen, havermelk, mosterd, gistvlokken, azijn, lookpoeder, paprikapoeder en kurkuma. Mix tot je een zeer gladde en romige saus hebt. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Roer de gare pasta, het spinaziemengsel en de saus goed door elkaar en schep alles in een ovenschaal.

Meng alle ingrediënten voor het kruimellaagje door elkaar en kneed even met je vingertoppen. Strooi dit uit over de pasta in de ovenschaal.

Zet de ovenschaal 20 tot 30 minuten in de oven, tot de saus borrelt en het kruimellaagje goudbruin kleurt.

Terwijl de pasta in de oven zit, maak je het slaatje.

Zo maak je het slaatje
Was de postelein en zwier hem droog. Schik de blaadjes in een slakom.

Schil de aardperen en schaaf ze in flinterdunne plakjes. Dit gaat het gemakkelijkste met een keukenmachine of mandoline (ik hoef dit niet te zeggen, maar ik ben echt wel zeer content van die van mij!). Snijd de appel in partjes en schaaf ook die in plakjes. Schik de aardpeer- en appelplakjes op de postelein en sprenkel er onmiddellijk wat citroensap over. Voeg ook wat olijfolie toe, de kappertjes en de hazelnoten. Kruid met peper en zout. Gebruik je gezouten kappertjes, wees dan spaarzaam met extra zout.

Eet de pasta meteen als hij uit de oven komt, met een hoopje frisse salade erbij.

3 Responses leave one →
 1. januari 30, 2018

  Spinazie en artisjokken, een ongewone combo. Het proberen waard 😊

 2. februari 23, 2018

  Heel lekker en het presenteert mooi. Leuk voor als er iemand op bezoek komt.

 3. de groene prinses permalink*
  februari 24, 2018

  Dank je wel, Hilde! :-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS