letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Vegan wellington met porto-misosaus vegan

vegan wellington 1 Groene Prinses

Nog op zoek naar een lekker winters gerecht voor je feestmenu? Dan moet je deze vegan wellington een kans geven. Mijn eigen Geliefde noemde dit gerecht ‘een toppertje’, maar misschien is hij niet helemaal objectief ;-) Het gerecht vraagt een beetje werk, maar is toch erg haalbaar.

Cranberry’s en kerst passen zo goed samen dat ik naast de tofoie gras met cranberryjam nog een gerecht bedacht waarin de bessen een glansrol spelen. In deze wellington gaan ze samen met smaakvolle portobellopaddenstoelen en gebakken witlof.

Een ‘wellington’ is een typisch Engels gerecht waarbij runderbiefstuk in bladerdeeg wordt gehuld. Die biefstuk komt er hier natuurlijk niet aan te pas. In de plaats maakte ik een gehaktbrood van onder andere seitan, portobello’s en walnoten.

Een robuuste saus van porto, gebakken rode ui en donkere miso maakt het gerecht af. Serveer de wellington met een schaal geroosterde groenten (spruitjes + appeltjes bijvoorbeeld, of verschillende wortelgroenten) en een groene salade.

Ik creëerde dit gerecht speciaal voor de winterkeuken van Velt: een week waarin we volop koken met en smullen van wintergroenten. Doe jij ook mee? Deel foto’s van je wintergerechten op sociale media en houd de facebookpagina van Velt in de gaten voor recepten, tips en wedstrijden.

vegan wellington 2 Groene Prinses
voor 4 personen (indien geserveerd met een bijgerecht)

Ingrediënten
voor het gehaktbrood:
• olijfolie
• 1 rode ui, fijn gesnipperd
• 2 el chiazaad, gemalen
• 200 g seitan, in blokjes gesneden
• 4 middelgrote portobellopaddenstoelen
• 1 scheutje tamari of andere sojasaus
• 60 g broodkruim
• 50 g walnoten
• 4 el fijne havervlokken
• 1 el gedroogde tijm
• peper en zout

• 4 kleine stronkjes witlof
• 3 el cranberryjam (gekocht of zelfgemaakt)
• 4 vierkante lapjes (plantaardig) bladerdeeg (of 1 grote rol)
• 2 el plantaardige melk

voor de porto-misosaus:
• 2 el olijfolie
• 1 rode ui, gesnipperd
• 2 el bloem
• 4 dl porto
• 4 dl lichte groentebouillon
• 2 el (gerst)miso
• peper

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180° Celsius.

Meng het gemalen chiazaad in een kommetje met 4 el water en laat even staan.

Verwarm een eetlepel olijfolie in een pan en voeg de gesnipperde ui toe. Bak tot de ui glazig is. Roer geregeld.

Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes en voeg ze samen met de tijm toe aan de ui in de pan. Bak op hoog vuur tot de paddenstoelen slinken en bruin kleuren. Blus met een scheutje tamari en laat de paddenstoelen verder bakken tot ze volledig gaar zijn en het vocht is verdampt. Roer geregeld om aanbakken te voorkomen. Kruid de paddenstoelen met peper.

Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot ze geurig worden en een beetje bruin kleuren. Laat ze afkoelen en maal ze fijn in een keukenmachine.

Doe de seitanblokjes, het chiamengsel en de paddenstoelenmix in een keukenmachine en mix fijn.

Doe het mengsel in een grote kom, samen met het broodkruim, de havervlokken en de gemalen walnoten. Roer alles goed door elkaar. Breng op smaak met flink wat peper en zout. Laat het mengsel even rusten.

Bekleed een langwerpig bakblik (van cake of brood) met bakpapier. Kneed het seitanmengsel tot een dikke worst van 20 cm lang. Leg de worst in het bakblik en vouw het bakpapier eroverheen. Bak het gehaktbrood 25 minuten in de oven op 180° Celsius. Haal het uit de oven en laat het een beetje afkoelen.

Maak de witlofstronkjes schoon. Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern. Snijd de stronkjes in de lengte doormidden. Verwarm wat olijfolie in een pan en bak de witlofstronkjes met de platte kant naar beneden tot ze bruin kleuren en enigszins karamelliseren. Keer ze om en laat ze op een zacht vuurtje verder garen. Breng het witlof op smaak met peper en zout. Zet het opzij en laat het afkoelen.

Gebruik je diepvriesbladerdeeg laat het dan een 5-tal minuten ontdooien tot het plooibaar is. Maak van de vier plakjes één grote vierkante lap door de naden in elkaar te werken. Leg het deeg op bakpapier.

Maak in het midden van het deeg een ‘rijtje’ met het afgekoelde witlof (zorg ervoor dat het witlof niet te nat is!). Houd aan de uiteinden van het rijtje een paar centimeter vrij. Haal het gehaktbrood uit de vorm en leg het op het witlof. Strijk de bovenkant van het gehaktbrood in met de cranberryjam.

Vouw de zijkanten van het deeg nu volledig over het gehaktbrood. Kneed de uiteinden dicht. Maak je vinger een klein beetje nat om de naden dicht te strijken. Maak dwarse inkepingen in het deeg. Dit maakt het straks gemakkelijker om de wellington in plakken te snijden.

Leg het gehaktbrood met het bakpapier op een bakplaat. Bestrijk het deeg met de melk en schuif de bakplaat in de oven. Bak de wellington ongeveer 20 minuten op 180° Celsius (of volgens de instructies op de verpakking van het bladerdeeg). Het deeg moet mooi bruin kleuren en rijzen.

Terwijl de wellington bakt, maak je de saus.

Verwarm de olijfolie in een steelpan en bak de uisnippers hierin glazig. Roer de bloem erdoor en laat even verwarmen. Voeg dan beetje bij beetje de porto en de groentebouillon toe. Blijf goed roeren opdat je geen klontertjes krijgt. Laat de saus op een middelmatig vuur inkoken en roer geregeld. Het is de bedoeling dat de saus mooi indikt.

Los de miso op in een klein scheutje warm (niet heet!) water. Vlak voor het serveren draai je het vuur uit en roer je de miso door de saus. De saus mag nu niet meer koken.

Haal de wellington uit de oven, laat hem even rusten en snijd hem dan met een scherp mes in plakken. Serveer met de saus, geroosterde groenten en groene salade.

2 Responses leave one →
  1. Anna permalink
    december 20, 2017

    Dank voor het recept, ik ga het een dezer dagen proberen, ben erg benieuwd!

Trackbacks and Pingbacks

  1. Geroosterde rodekool op Leentjes wijze – Kookeetleef

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS