Nu de feestdagen eraan komen is de foie gras, aangrijpende spotjes van Gaia ten spijt, weer alomtegenwoordig in de supermarkt. Mijn Geliefde haalt weleens faux gras in huis, maar daar ben ik niet echt fan van. Aangezien ik niet het gevoel heb dat ik op ‘foie gras’-vlak iets mis, ben ik nooit op zoek gegaan naar een alternatief. Ik weet trouwens niet hoe het origineel smaakt, dus dan is het hele vervangidee sowieso al een beetje vreemd :-)
Maar toen we bijna twee weken geleden in Praag op vakantie waren (een verslagje volgt!) en ik op de kaart van vegetarisch restaurant Lehka Hlava ‘Tofoie gras’ zag staan, was ik toch nieuwsgierig. De menukaart gaf buiten gerookte tofoe ook nog gerstmiso en cashewnoten prijs als ingrediënten. Genoeg voor mij om thuis aan de slag te gaan met een eigen versie. Net als in het restaurant dien ik de tofoie gras op met cranberryjam. Die zorgt voor een lekker contrast.
Serveer de tofoie gras op geroosterd brood, toastjes of – om het echt feestelijk te maken – blini.
Ingrediënten
voor de cranberryjam:
• 300 g cranberry’s (veenbessen) (vers of uit de diepvriezer)
• het sap van een halve citroen
• 1 kaneelstokje
• 4 el ahornsiroop
• 3 el kokosbloesemsuiker
• 3 el water
voor de tofoie gras:
• 200 g gerookte tofoe, in kleine blokjes
• 50 g cashewnoten (een nachtje geweekt in water en afgegoten)
• 1,5 el (gerst)miso
• 3 el koolzaadolie (of andere neutrale olie)
• 1 tl edelgistvlokken
• peper
• evt. zout
Zo maak je het
Maak eerst de cranberryjam. Doe daarvoor alle ingrediënten in een steelpan en breng aan de kook. Laat op een zacht vuurtje zeker een halfuur borrelen tot het vocht flink is ingedikt. Houd er rekening mee dat de jam bij het afkoelen nog opstijft; kook hem dus ook niet te lang.
Deze cranberryjam is niet mierzoet. Je proeft nog goed de zure smaak van de bessen. Wil je de jam zoeter, voeg dan extra suiker of ahornsiroop toe.
Vis het kaneelstokje uit de pan. Giet de hete jam in een kraakschone bokaal en schroef er onmiddellijk het deksel op. Laat afkoelen en bewaar vervolgens in de koelkast.
Doe voor de tofoie gras alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot een gladde, egale crème, die stevig is, maar wel smeerbaar. Is je tofoie gras te stijf, voeg dan een heel klein beetje water toe. Miso is erg zout, dus waarschijnlijk heb je geen extra zout nodig. Proef en kruid eventueel bij, met peper, zout of nog wat extra miso.
Een aanlokkelijk ideetje voor de Kerstlunch?
@Ward: dat is zeker een optie ;-)
geweldig idee, die ga ik zeker proberen!
Fijn! Doen! ;-)