letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Tofoie gras met cranberryjam vegan

tofoie gras Groene Prinses
Nu de feestdagen eraan komen is de foie gras, aangrijpende spotjes van Gaia ten spijt, weer alomtegenwoordig in de supermarkt. Mijn Geliefde haalt weleens faux gras in huis, maar daar ben ik niet echt fan van. Aangezien ik niet het gevoel heb dat ik op ‘foie gras’-vlak iets mis, ben ik nooit op zoek gegaan naar een alternatief. Ik weet trouwens niet hoe het origineel smaakt, dus dan is het hele vervangidee sowieso al een beetje vreemd :-)

Maar toen we bijna twee weken geleden in Praag op vakantie waren (een verslagje volgt!) en ik op de kaart van vegetarisch restaurant Lehka HlavaTofoie gras’ zag staan, was ik toch nieuwsgierig. De menukaart gaf buiten gerookte tofoe ook nog gerstmiso en cashewnoten prijs als ingrediënten. Genoeg voor mij om thuis aan de slag te gaan met een eigen versie. Net als in het restaurant dien ik de tofoie gras op met cranberryjam. Die zorgt voor een lekker contrast.

Serveer de tofoie gras op geroosterd brood, toastjes of – om het echt feestelijk te maken – blini.

Ingrediënten

voor de cranberryjam:
• 300 g cranberry’s (veenbessen) (vers of uit de diepvriezer)
• het sap van een halve citroen
• 1 kaneelstokje
• 4 el ahornsiroop
• 3 el kokosbloesemsuiker
• 3 el water

voor de tofoie gras:
• 200 g gerookte tofoe, in kleine blokjes
• 50 g cashewnoten (een nachtje geweekt in water en afgegoten)
• 1,5 el (gerst)miso
• 3 el koolzaadolie (of andere neutrale olie)
• 1 tl edelgistvlokken
• peper
• evt. zout

Zo maak je het
Maak eerst de cranberryjam. Doe daarvoor alle ingrediënten in een steelpan en breng aan de kook. Laat op een zacht vuurtje zeker een halfuur borrelen tot het vocht flink is ingedikt. Houd er rekening mee dat de jam bij het afkoelen  nog opstijft; kook hem dus ook niet te lang.

Deze cranberryjam is niet mierzoet. Je proeft nog goed de zure smaak van de bessen. Wil je de jam zoeter, voeg dan extra suiker of ahornsiroop toe.

Vis het kaneelstokje uit de pan. Giet de hete jam in een kraakschone bokaal en schroef er onmiddellijk het deksel op. Laat afkoelen en bewaar vervolgens in de koelkast.

Doe voor de tofoie gras alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot een gladde, egale crème, die stevig is, maar wel smeerbaar. Is je tofoie gras te stijf, voeg dan een heel klein beetje water toe. Miso is erg zout, dus waarschijnlijk heb je geen extra zout nodig. Proef en kruid eventueel bij, met peper, zout of nog wat extra miso.

5 Responses leave one →
  1. Ward De Pelseneer permalink
    december 14, 2017

    Een aanlokkelijk ideetje voor de Kerstlunch?

  2. de groene prinses permalink*
    december 16, 2017

    @Ward: dat is zeker een optie ;-)

  3. martine permalink
    juni 17, 2018

    geweldig idee, die ga ik zeker proberen!

  4. de groene prinses permalink*
    juni 18, 2018

    Fijn! Doen! ;-)

Trackbacks and Pingbacks

  1. Kerst-pickle van daikon en rode ui met een wild kantje – Leentje kookt

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS