letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Pompoen-amandeltruffels vegan

pompoen-amandeltruffels
Enkele dagen geleden roosterde ik een grote blue kuri-pompoen, een Hokkaido-type met een grijsblauwe schil en heerlijk oranje, bijna nootachtig vruchtvlees. Ik roosterde de pompoen in blokjes, zonder schil, met louter wat kokosolie. Geen specerijen, want ik had uiteenlopende plannen met mijn geroosterde buit: zowel hartige, als zoete.

Een flink deel van de geroosterde blokjes belandde in mijn bentobox (de Japanse versie van onze lunchtrommel of brooddoos, zeg maar). De ene dag opgepept met wat chilivlokken en geroosterde pompoenpitten; de andere dag als salade met boerenkool en boterbonen. Wil je een glimp opvangen van hoe mijn gevulde bentobox eruitziet? Af en toe post ik er een foto van op Instagram.

Mijn zoete pompoenavontuur begon met vegan haver-pompoenkoekjes. Lekker, maar een tikje te droog naar mijn zin, en dus nog niet klaar voor een blogpost. En het laatste restje pompoenblokjes? Dat belandde in kruidige amandelbonbons.

Wie mijn blog al een poosje volgt, heeft misschien gemerkt dat amandelbonbons hier geregeld opduiken. Daar is een reden voor. Deze snoepjes zijn super gemakkelijk te maken, ze zijn in vergelijking met veel andere zoetigheid niet al te ongezond, én je kunt variëren op het recept zoveel je maar wilt. Snor gerust mijn amandelbonbons met oranjebloesem op, of de amandel-kersenbonbons, of de kardemom-koffietruffels. Maar kom dan terug om deze pompoentruffels te maken. Ze passen zo geweldig goed bij de tijd van het jaar.

voor ca. 15 truffels

Ingrediënten
• 100 g geroosterde pompoen, in kleine blokjes of fijngeprakt (gebruik bij voorkeur een Hokkaido-type)
• 100 g blanke amandelen
• 2 à 3 el kokosbloesemsuiker (afhankelijk van hoe zoet je de truffels wilt)
• een snufje zout
• 1 tl gemalen kaneel
• 0,5 tl gemalen kardemom
• 0,5 tl gemberpoeder
• de zaadjes van een half vanillestokje of 0,5 tl vanillepoeder
• 100 g pure chocolade van uitstekende kwaliteit (minstens 70%)

Zo maak je het
Maal de amandelen tot poeder in een keukenmachine. Voeg dan de overige ingrediënten toe (behalve de chocola) en mix tot een samenhangende brij.

Bekleed een bord met bakpapier. Maak je handen lichtjes vochtig en rol kleine balletjes van het pompoen-amandelmengsel. Leg ze op het bakpapier. Zet het bord met de balletjes minstens een halfuur in de diepvriezer.

Smelt de chocolade au bain-marie. Rol de koude balletjes door de chocolade tot ze helemaal bedekt zijn. Leg ze opnieuw op het bakpapier en laat de chocolade hard worden. Bewaar de truffels in de koelkast (of smul ze allemaal in één keer op ;-) ).

One Response leave one →
  1. november 11, 2017

    Oh, die zien er wel heel lekker uit. Vanavond staat er pompoen op het menu en alsiknogwat over heb ga ik deze zeker maken.

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS