letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Heel veel veg! vegan

heel veel veg
Groenten, groenten en nog eens groenten. Daar draait het om in Heel veel veg!, het nieuwe kookboek van Hugh Fearnley-Whittingstall. Dit boek is de opvolger van Veg!, het vegetarische kookboek waarin de kok al eerder een lans brak voor meer groenten op ons bord. Hebben we dit nieuwe kookboek dan nog wel nodig? Wel, ik durf daar volmondig ‘ja!’ op te antwoorden.

Plantaardig
In tegenstelling tot Veg! is Heel veel veg! honderd procent plantaardig. Geen eieren, melk en kaas meer dus. Niet dat de kok een vurig pleidooi houdt voor veganisme, hij wil gewoon niemand uitsluiten met zijn recepten en geeft graag een glansrol aan groenten. Er zijn trouwens nog een paar ingrediënten die Hugh Fearnley-Whittingstall bewust vermijdt in dit boek. Je zult geen brood, pasta of witte rijst ontdekken in de recepten. Wel wat aardappelen en volwaardige granen. Verder spelen peulvruchten, noten en zaden geen onbelangrijke rol. En groenten natuurlijk, maar dat had ik waarschijnlijk al gezegd? ;-)

Hip of haalbaar?
Het lijkt misschien alsof Fearnley-Whittingstall met deze vegan recepten en een beperkt gebruik van koolhydraten inspeelt op recente hypes, maar eigenlijk doet dit boek allesbehalve ‘hip en trendy’ aan, en dat bedoel ik in de meest positieve zin. Op sociale media lijkt veganisme zo vaak voorbehouden aan slanke meisjes in bikini, die detoxdrankjes drinken en zich te goed doen aan massa’s superfoods. Terwijl meer plantaardig eten voor iedereen haalbaar en toegankelijk zou moeten zijn.

En wat dat betreft komt Heel veel veg! als geroepen: Hugh Fearnley-Whittingstall vertrekt van ‘gewone’ ingrediënten en bewijst ten overvloede dat je met een uitgekiende combinatie en wat smaakmakers gemakkelijk een lekker plantaardig gerecht op tafel zet. Goed, voor ingrediënten als tamari en miso moet je wellicht even naar de biowinkel, maar veruit de meeste dingen haal je gewoon in de supermarkt of – nog beter – bij je plaatselijke groenteboer.

pompoen etc heel veel veg
Inspiratie en variatie

Zelf haal ik het merendeel van mijn groenten in huis via een ‘groentepakket’. Heel leuk, want elke week is dat pakket een verrassing en een uitnodiging om te experimenteren. Maar af en toe, vooral in de winter als de knollen en kolen hoogtij vieren, weet ik het even niet zo goed. Op zo’n moment weet Heel veel veg! het wél. Want voor haast elke groente vind je ideeën in dit boek. Bovendien geeft de kok bij elk recept variatiemogelijkheden. Geen koolraap in huis? Gebruik dan raapjes of pastinaak. Op die manier pas je de gerechten moeiteloos aan aan wat je in je koelkast hebt liggen.

Allemaal mooi en wel, maar zijn de recepten ook lekker? Op zowat vier dagen tijd joeg ik er de volgende gerechten door: ‘pittige kool met zonnebloempitten’, ‘prei-pastinaakpuree met rozemarijn’, tomatendal, en ‘geroosterde aardappel, koolraap (ik verving door pastinaak), appels en boerenkool’. Stuk voor stuk goedgekeurd, zowel door mij als door mijn niet-zo-groentegekke Geliefde ;-)

Heel veel veg!, Hugh Fearnley-Whittingstall, Becht 2017

4 Responses leave one →
 1. Denise permalink
  november 26, 2017

  Veg! is mijn favoriete kookboek, al wordt daarin vrij vaak kaas gebruikt en dat eet ik niet meer. Dit nieuwe boek komt dus als geroepen, zonder het ingezien te hebben, ben ik nu al fan ;-)

 2. november 26, 2017

  Verdorie toch, weer eentje voor op het verlanglijstje! Ik was al grote ‘Veg!’fan, maar inderdaad wat veel kaas en eieren… Merci voor de tip!

 3. de groene prinses permalink*
  november 26, 2017

  @Silke en Denise: nu weet de kerstman wat hij voor jullie moet brengen! ;-)

Trackbacks and Pingbacks

 1. #kookboekweek | december 2017 | Heel veel veg! | Fiekefatjerietjes

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS