letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Vegan koolraapfondue à la Vedge vegan

koolraapfondue Groene Prinses
Las je mijn verslagje over onze veggie-avonturen in Philadelphia, dan weet je dat we in Vedge smulden van een sublieme koolraapfondue. Helemaal plantaardig en toch deden de consistentie en smaak denken aan echte kaasfondue. Mijn radertjes begonnen onmiddellijk op volle toeren te draaien. Dit zou ik thuis proberen na te maken!

Ik dacht spontaan aan edelgistvlokken en miso om een ietwat kazige umamismaak op te roepen, en aan witte wijn en look voor een authentiek fonduearoma. Restte alleen nog de consistentie. Met louter koolraap zou ik beslist geen romige textuur krijgen. Na wat opzoekwerk op het wereldwijde web, ontdekte ik dat Your Veggie Coach net als ik had getracht om de befaamde fondue van Vedge na te maken. Wijn, miso en edelgistvlokken maken ook deel uit van haar recept. Maar waar ik dus niet aan had gedacht: aardappelen. Zij zijn het sleutelingrediënt tot een goede consistentie.

Toen er vorige week koolrapen in mijn groentepakket zaten, was hét moment om aan de slag te gaan aangebroken. Het resultaat? Een lekkere vegan fondue waarin we graag stukjes brood dompelden. Even lekker als bij Vedge? Misschien net niet, maar dat is dan ook een toprestaurant ;-) Bij Vedge serveren ze de fondue met een zacht pretzelbroodje. Ik koos voor stukjes zelfgebakken zuurdesembrood.

Dank je wel Vedge voor de inspiratie en Your Veggie Coach om mij op (betere) ideeën te brengen!

voor 2-3 personen

Ingrediënten
• 2 kleine koolrapen of 1 grotere, geschild en in blokjes
• 3 kleine aardappelen, geschild en in blokjes
• 1 el olijfolie
• 1 flinke teen look, gepeld
• 1,25 dl witte wijn
• 1 el edelgistvlokken
• 1 el lichte miso
• peper en zout

om te serveren:
• brood naar keuze, in hapklare stukjes
• ingelegde groenten
• eventueel een ‘fris’ slaatje

Zo maak je het
Doe de stukjes koolraap in een kookpan en doe er zoveel water bij dat ze net onderstaan. Breng aan de kook en laat de koolraap ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Doe er dan de aardappelblokjes bij en laat nog 15 à 20 minuten koken, of tot beide groenten helemaal gaar zijn. Draai het vuur uit en zet de pan opzij.

Verwarm in een andere kookpan de eetlepel olijfolie. Pers de look hierin uit en laat hem heel kort fruiten. Let op dat de look niet aanbrandt! Blus met de witte wijn en laat die eventjes uitdampen.

Haal de blokjes aardappel en koolraap met een schuimspaan uit de kookpan en voeg ze toe aan de wijn met look. Voeg ook 1 deciliter van het kookvocht toe. Laat alles nog ongeveer 5 minuten garen. Haal de pan van het vuur en voeg miso en edelgistvlokken toe. Pureer alles met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde, romige emulsie. Is het geheel te dik? Voeg dan wat extra kookvocht toe. Zorg er echter voor dat je fondue niet te dun wordt, want dan blijft hij niet aan je broodjes hangen.

Breng de fondue op smaak met peper en zout, en eventueel wat extra edelgistvlokken of miso. Je kunt de fondue nog even zachtjes opwarmen, maar laat hem niet meer koken, want dan gaan alle goede voedingsstoffen in de miso en edelgistvlokken verloren.

Zet de fondue op tafel op een fonduestel of houdertje met een theelichtje, zodat hij warm blijft. Prik telkens een stukje brood op een fonduevorkje en dip het in de fondue. Smakelijk!

2 Responses leave one →
  1. september 5, 2017

    Ooo, dit maakt mij erg nieuwsgierig! Dat zal ik zeker eens proberen!
    Wij maken kaasfondue met bier ipv witte wijn (maakt het wat lichter, ook voor de kids…), zou dit in dit recept ook te vervangen zijn?

  2. de groene prinses permalink*
    september 5, 2017

    Ja hoor, ik denk dat het met bier zeker ook moet lukken. Laat eens weten of het lekker was ;-)

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS