letters en lekkers voor veggies en andere smulpapen


Romige soep van paksoi en witte bonen vegan

paksoi-bonensoep Groene Prinses
Het is een beetje een futloze dag ten huize ‘Groene Prinses’. Misschien omdat het opeens zo stilletjes is nu mijn Geliefde voor een weekend naar Duitsland is vertrokken, of omdat er wat te veel herfst in de lucht hangt, of omdat die verduvelde verkoudheid maar niet wil opkrassen. Of alles samen.

Gelukkig heb ik toch een paar nuttige/leuke dingen gedaan vandaag. Mizuna en winterpostelein gezaaid bijvoorbeeld, zodat ik laat in de herfst of vroeg in de winter nog van frisse groene blaadjes kan genieten. En vlak voor lunchtijd bedacht ik een super eenvoudige, maar minstens even voedzame soep. Ik ben zo enthousiast dat ik ze meteen met jullie wil delen. Dan heb ik nóg iets nuttigs gedaan vandaag ;-)

Paksoi belandt meestal in Aziatisch getinte gerechten, maar vandaag had ik zin om een heel andere toer op te gaan. Alleen de miso verwijst nog wat naar oosterse contreien.

De zuringsnippers zijn optioneel. Ik vind ze mooi en ze voegen een fris en licht zurig tintje toe. Maar je kunt net zo goed voor andere verse kruiden kiezen: wat bieslook of peterselie bijvoorbeeld. Mijn croutons zijn gemaakt van (homemade! ;-) ) zuurdesembrood, maar gebruik gewoon wat je in huis hebt.

voor 3-4 porties

Ingrediënten
• 1 el olijfolie
• 1 ui, geschild en gesnipperd
• 1 tl gedroogde tijm
• 1 flinke struik paksoi (of 2 kleinere)
• 250 g gare witte bonen (cannellini, boterbonen …) (uit blik of bokaal, of geweekt en gekookt)
• 700 ml hete groentebouillon
• 1 dl (haver)room
• 1 el lichte miso
• peper

ter garnering:
• gebakken broodkorstjes
• snippers zuring of andere verse kruiden

Zo maak je het
Verwarm de olijfolie in een kookpan en stoof hierin de uisnippers tot ze glazig zijn.

Maak intussen de paksoi schoon. Verwijder het onderste stuk en scheid de bladeren van de stelen. Was zowel de stelen als de bladeren grondig. Snijd de stelen in stukken en voeg ze toe aan de ui, samen met de gedroogde tijm. Laat ongeveer 5 minuten stoven.

Doe de gewassen paksoibladeren in een slazwierder en zwier ze droog. Snijd ze vervolgens in reepjes. Voeg ze toe aan de kookpan. Giet de hete groentebouillon erbij, voeg de uitgelekte gare bonen toe en laat ongeveer 10 minuten koken, of tot de groenten gaar zijn.

Draai het vuur uit. Roer de miso door de soep. Pureer de soep met een staafmixer of een keukenmachine.

Roer de (haver)room door de soep en breng op smaak met peper. Proef of er ook nog wat zout bij moet, maar allicht maken de bouillon en de miso de soep al zout genoeg.

Dien de soep op met croutons en snippers zuring of verse kruiden.

No comments yet leave one →

Leave a Reply

Note: You can use basic XHTML in your comments. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS